Συστάσεις Μητσοτάκη στους τραπεζίτες να ρίξουν γρήγορα χρήματα στην οικονομία

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με όσο το δυνατόν πιο εύκολες διαδικασίες την οικονομία, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα διαβεβαίωσαν πως θα διανείμουν περίπου 25 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ιδιώτες μέσα στο 2020 μαζί με τις εγγυήσεις και τα προγράμματα του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα με την επιδότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που τρέχει στην παρούσα φάση, η επιδότηση επιτοκίου είναι άλλο 1,2 δισ. ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή από το Δημόσιο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ενώ η αναστολή χρεολυσίων υπολογίζεται επίσης σε 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει από την αρχή της χρήσης μέχρι σήμερα 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ίδιες υπολογίζουν πως θα εκταμιεύσουν περίπου 18 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και άλλα 7 δισ. ευρώ για ιδιώτες.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η χρηματοδότηση των τραπεζών προς την οικονομία είναι απολύτως συμβατή με τα μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ που απελευθερώνουν 3 δισ. ευρώ κεφάλαια από τις τράπεζες που με μόχλευση καταλήγουν να γίνουν 30 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνης Γεωργιάδης επέμεινε να χαλαρώσουν οι διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και να λιγοστέψει το πλήθος των δικαιολογητικών που ζητείται.

Προς την κατεύθυνση αυτήν θα συσταθεί μια επιτροπή υπό την Τράπεζα της Ελλάδος που θα μελετήσει τον περιορισμό των δικαιολογητικών.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και από την κυβέρνηση μετείχαν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Γεραπετρίτης ,Σκέρτσος, Τσακίρης Ζαββός, επίσης ο κ. Πατέλης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ