Πάτρα: Ξεκινούν και πάλι από σήμερα τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία σε ΠΓΝΠ και "Άγιο Ανδρέα" - Έχουν αναβληθεί πάνω από 1.000 επεμβάσεις

 

Δεκαπέντε χειρουργεία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Παναγία η Βοήθεια» και άλλα τέσσερα στο Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», σήμερα Δευτέρα. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται η σταδιακή επαναφορά του τοπικού συστήματος υγείας στην κανονικότητα.

Ωστόσο, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται μόνο οι μισές από τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν στο διάστημα πριν την καραντίνα, για λόγους ασφαλείας

Η επανεκκίνηση των χειρουργείων, αλλά και των τακτικών ιατρείων, κρίνεται ως επιβεβλημένη, καθώς κατά το διάστημα των δύο περίπου μηνών που προηγήθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναβλήθηκαν συνολικά 1.232 τακτικά χειρουργεία εκ των οποίων 200 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, 800 στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Από αυτά, τα 400 περίπου αφορούν οφθαλμολογικά περιστατικά . Επίσης 230 χειρουργεία «πάγωσαν» στο «Καραμανδάνειο» παιδιατρικό νοσοκομείο..

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να επιστρέψουν με όρους και προϋποθέσεις στην κανονικότητα από την Δευτέρα εφόσον ξεκινά η λειτουργία τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ερωτηθείς  ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, τονίζοντας πως σε απόλυτη προτεραιότητα θα βρίσκονται οι ασθενείς με νεοπλασματική νόσο.

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ

ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων και Χειρουργείων και τα Επιστημονικά Συμβούλια έχουν συνεδριάσει ήδη και έχουν καταρτίσει τη λίστα των χειρουργείων που θα γίνουν βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, η λίστα των χειρουργείων στα νοσοκομεία καταρτίζεται βάσει της αναγκαιότητας των ασθενών και της κατηγοριοποίησης που έχει γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές των νοσοκομείων και ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά το 50% του μηνιαίου μέσου όρου της αντίστοίχης χρονικής περιόδου της περασμένης χρονιάς.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ

ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί στο χειρουργικό τραπέζι κάποιος ασθενής είναι να έχει υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό στο πλαίσιο του απαιτούμενου προεγχειρητικού ελέγχου. Όποιος δεν έχει υποβληθεί στον έλεγχο θα υποβάλλεται άμεσα σε διαγνωστική εξέταση καθώς καθίσταται υποχρεωτική και αναλόγως το αποτέλεσμα θα προγραμματίζεται η επέμβαση. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση απαιτούμενων μέτρων ατομικής προστασίας και η αυστηρή τήρηση του ωραρίου.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΟ

Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Επιστημονικές Επιτροπές προχωρούν στον καθαρισμό της λίστας των ασθενών των τακτικών και απογευματινών ιατρείων που θα τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από μεθαύριο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη οι βασικοί άξονες και για την επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων προβλέπουν: 1) ασφαλή χρήση απόστασης ανάμεσα στα ραντεβού, 2) προσέλευση χωρίς συνοδό εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, 3) απαραίτητη χρήση ατομικών μέσων προστασίας από τους υγειονομικούς, το σύνολο του προσωπικού αλλά και τους ασθενείς, 4) αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους του νοσοκομείου.

Τέλος, να αναφέρουμε πως τα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, όπως επίσης η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα οποία θα ορίσουν κλινικές ετοιμότητας, ενώ και οι ΜΕΘ COVID θα συνεχίσουν το έργο τους.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ