Γιατί βλέπουν Αλκυονίδες μέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Aλκυονίδες ημέρες προβλέπουν οι ξένοι διαχειριστές για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στη Νέα Υόρκη
επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων funds τόσο για τις τιτλοποιήσεις, όσο και τις ελληνικές μετοχές.

Μέχρι τώρα τα εμπόδια ήταν η αβεβαιότητα για ΗΠΑ- Κίνα. Η ελληνική, όμως, αγορά ήθελε εδω και καιρό κάτι παραπάνω. Ήθελε να βρει αγοραστές για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, κι αυτό απαιτεί να κινούνται θετικά οι διεθνείς αγορές. Προσώρας, η σαφήνεια στις αγορές διασφαλίζεται με το deal HΠΑ- Κίνας και το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, έτσι τα χρηματιστήρια ηρέμησαν και ιδιαίτερα όλοι όσοι ασχολούνται με την Ελλάδα.

Το ελληνικό trade παραμένει ζωντανό και υπόσχεται Αλκυονίδες ημέρες και μια ανοδική αγορά (bull market), αφού προηγουμένως μεταβληθεί σε ένα κανονικό χρηματιστήριο με αγοραστές και πωλητές, παρέχοντας ρευστότητα στους επενδυτές. Το πρώτο τέστ ήταν οι αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ (Lamda- Briq), αλλά και η άντληση 1,2 δισ. ευρώ με διεθνή ευρω- ομόλογα. Αφού άντεξε το ρηχό χρηματιστήριο την άντληση κεφαλαίων, απέδειξε ότι, υπάρχει η ελπίδα αναζωογόνησης με την συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών. Αργά ή γρήγορα οι μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεων θα στρέψουν το ενδιαφέρον προς το Χρηματιστήριο.

Όπως μεταδίδουν αρμοδίως από τη Νέα Υόρκη οι διαχειριστές των funds αλλά και οι τραπεζίτες, «οι μεγάλοι οίκοι “διψούν” κυριολεκτικά για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις των τραπεζών» ενώ οι διαχειριστές σε ΗΠΑ κυρίως προετοιμάζονται για ένα θερμό Ιανουάριο στην Αθήνα.

Ξένος διαχειριστής αναφέρει ότι, οι μεγάλοι οίκοι θα κονταροκτυπηθούν κυριολεκτικά για να αποκτήσουν τις τιτλοποιήσεις.

Εκτός, όμως, από τις τιτλοποιήσεις, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, διαδικασία που θα είναι επιτυχημένη εφόσον έχουμε υψηλές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο όμως, η ελληνική αγορά κατέγραψε προ ημέρων τα υψηλά έτους στις 905 μονάδες ενώ μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου η ελληνική αγορά κρατούσε την παγκόσμια πρωτιά αποδόσεων με κέρδη 45,85%

Τι πέτυχε, όμως, το Χρηματιστήριο την χρονιά που έφυγε;

Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 2019 η συνολική κεφαλαιοποίηση του αυξήθηκε σχεδόν κατά 33% αφού ανήλθε στα 60 δισ. ευρώ, προσθέτοντας 14 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Η μέση, όμως, ημερήσια αξία συναλλαγών παραμένει χαμηλά στα 66 εκατ. ευρώ και χρειάζεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να προσελκύσει τα διεθνή κεφάλαια.

Οι μετοχές που άλλαξαν επίπεδο κεφαλαιοποίησης – Οι τίτλοι με τις υψηλότερες συναλλαγές

Στην χρονιά που τελειώνει οι εταιρείες που άλλαξαν επίπεδο κεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές. Η Coca- Cola αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 827 εκατ. ευρώ φθάνοντας πλέον τα 11 δις. ευρώ. Ο ΟΤΕ με το συνδυασμό μερίσματος και αγοράς ιδίων μετοχών αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 36,5% σε 6,3 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ Με το υψηλό προμέρισμα ο ΟΠΑΠ ανέβασε την κεφαλαιοποίηση κατά 60% σε 3,8 δισ.ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ. Με το σχέδιο της η EUROBANK αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 172% σε 3,2 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ. Άνοδο 70,5% στα 2,8 δισ. ευρώ είχε με το πλάνο της η Alpha Βank στα 2,8 δισ. ευρώ απο 1,6 δισ. ευρώ. Κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ πέτυχε η Εθνική με άνοδο κατά 164%. Άνοδο 47% είχε η Jumbo στα 2,5 δισ. ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια 12,4% στα 2,5 δισ. ευρώ και η PRODEA με 28,1% στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σημαντική βεβαίως ήταν και η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ, καθώς ανέβηκε 656 εκατ. ευρώ.
Οι τίτλοι με την υψηλότερη αξία συναλλαγών . Oι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών προτιμώνται από τους επενδυτές και traders. Φέτος ήταν η Εθνική, Eurobank, Αlpha bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo, ΜΟΗ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Τις Πέμπτες και Τετάρτες οι περισσότερες ημέρες ανόδου

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία η Πέμπτη και η Τετάρτη αποτελούν τις καλύτερες ημέρες για τον Γενικό Δείκτη. Τις Πέμπτες του 2019 ο Δείκτης ήταν ανοδικός κατά 32 φορές και μόλις 17 καθοδικός. Τις Τετάρτες επίσης ο Δείκτης ήταν ανοδικός κατά 32 ημέρες και 17 φορές καθοδικός. Την χειρότερη επίδοση για τον Δείκτη την εμφανίζει τις Δευτέρες καθώς ήταν αρνητικός 23 φορές.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ