Τεράστια οικολογική καταστροφή στο σπάνιο δάσος της Φολόης - Έκοψαν δέντρα από ειδικό σύμπλεγμα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Για πολλά χρόνια το φυσικό περιβάλλον γενικότερα της Ελλάδας και ειδικότερα της Ηλείας δέχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση αρκετές απειλές, ωστόσο τρανό παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης στάθηκε το χθεσινό άσχημο περιστατικό με την κοπή δυο δέντρων του πανέμορφου και γνωστού σε όλη την Ελλάδα δρυοδάσους της Φολόης, με τις εκτιμήσεις του δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα να κάνουν λόγο για αντίποινα συγκεκριμένων ατόμων προς την υπηρεσία τους.

Αποδεδειγμένα ο άνθρωπος αποτελούσε από παλιά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα δάση, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε και χθες. Το Δασαρχείο Πύργου ειδοποιήθηκε από νωρίς το πρωί για το κόψιμο και την πτώση δυο δέντρων στο μοναδικό δάσος της Φολόης, πράξη όμως η οποία έγινε από τους δράστες ως αντίποινα προς την υπηρεσία.

Τα δύο αυτά δέντρα που βρίσκονταν κοντά στο δρόμο, ανήκαν σε ένα σύμπλεγμα αριθμημένων δένδρων που περιλαμβάνει 29 επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για μελέτες. Αυτό το περιστατικό αντεκδίκησης είναι το τρίτο συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το προφίλ των δραστών

Μια γενική εικόνα των δραστών έδωσε ο κ. Λάττας, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για γνωστούς αγνώστους της περιοχής του Κούμανι που ασχολούνται με το εμπόριο ξυλείας και οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει, ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας τους όπως υποστήριξε, το μέγεθος της ευθύνης που έχουν απέναντι στους συμπολίτες τους και στο δάσος, που όπως φάνηκε δεν υπολογίζουν καθόλου.

Στη συνέχεια εστίασε στις παράνομες υλοτομίες στην περιοχή, αναφέροντας πως τα ξύλα που κόβονται με τέτοιο τρόπο διοχετεύονται πολλές φορές με ποικίλους τρόπους σε Πάτρα ή Τρίπολη και αφαιρούνται από ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη σε μια εποχή που η οικονομία ακόμα δεν βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα και που οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και χειρότερες.

Η αποτρόπαιη πράξη

Τα δυο δέντρα που οι δράστες έκοψαν, ανήκαν σε δοκιμαστικές επιφάνειες τις οποίες είχε δημιουργήσει το Δασαρχείο προκειμένου να μελετηθεί το δάσος και η ανάπτυξή του ώστε να βρεθούν οι τρόποι σωστής διαχείρισής του. «Ήταν μια πράξη καθαρά φθόνου προς την υπηρεσία, το δάσος και τους συμπολίτες τους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Λάττας.

Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο προκάλεσε στεναχώρια στον κ. Λάττα, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός πως δεν υπέπεσε σε κανενός την αντίληψη πως οι δράστες θα έκαναν κάτι τέτοιο και πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η ανάλογη βοήθεια από κανέναν ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν.

Οι ενέργειες

Ο κ. Λάττας εστίασε και στις ενέργειες που έχει κάνει ήδη προκειμένου να βρει τους δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Είχε ήδη συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή και το ΣΔΟΕ, ώστε να γίνουν έλεγχοι παντού και στα πάντα, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο μάθημα σε όλους ώστε να διαπιστώσουν τη ζημιά που κάνουν στην τοπική κοινωνία, στο εμπόριο και στους ανθρώπους που ζουν και συναναστρέφονται μεταξύ τους καθημερινά.

Πόλος έλξης

Ωστόσο, φανερά ενοχλημένος από το περιστατικό, ο κ. Λάττας τόνισε πως δε θα παρθούν τα δέντρα από το σημείο, αλλά θα βαφτούν με σπρέι για να φαίνεται πως βρίσκονται στην ιδιοκτησία της υπηρεσίας και θα μείνουν στο σημείο για να τα βλέπει ο κόσμος που επισκέπτεται το δάσος και κάθε χρόνο είναι αρκετός, γεγονός που θα τους μπλοκάρει από το να κάνουν ζημιές. «Να περνά ο κόσμος και να βλέπει την ανοησία και τη μικροψυχία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και το φθόνο που έχουν απέναντι στους συμπολίτες τους και το δάσος. Δε χρειάζεται να πούμε ότι αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα και όλοι το χαιρόμαστε είτε από φωτογραφίες είτε από την επίσκεψή μας εδώ. Είναι κρίμα να βλέπουμε τέτοια περιστατικά», τόνισε με επικριτικό τόνο ο κ. Λάττας.

Τέλος, εστίασε στο θράσος των δραστών και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει η υπηρεσία με το ίδιο σθένος και ακόμα μεγαλύτερο να προσφέρει τις υπηρεσίες της και να προστατεύει το περιβάλλον, δίνοντας μάθημα σε όλους πως πρέπει να μπει τελεία σε ανάλογες δράσεις. «Δεν μπορεί λίγοι άνθρωποι να νομίζουν ότι είναι τσιφλίκι τους. Είναι τσιφλίκι όλων των Ελλήνων και όσων θαυμάζουν αυτό το χώρο», ανέφερε κλείνοντας.

πηγη

Διαβάστε επίσης