ΟροΠαίδιο: Κύκλοι Εργαστηρίων Βιωματικής Μάθησης για ενήλικες

Νέα ομάδα για τον Α’ κύκλο: «Ο Κύκλος της ομάδας» - 23 Οκτωβρίου, 6 & 20 Νοεμβρίου

Το ΟροΠαίδιο συνεχίζοντας να στηρίζει την προσπάθεια όσων προσεγγίζουν την εκπαίδευση μέσα από τη βιωματική εμπειρία, σχεδιάζει για τη φετινή χρονιά 2019-2020 έναν ευρύ κύκλο εργαστηρίων βιωματικής μάθησης που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, θεατρολόγους και όλους όσους ασχολούνται με ομάδες παιδιών και εφήβων. 

Μέσα από την Παιδαγωγική Θεάτρου, τη βιωματική μάθηση και την ελεύθερη έκφραση ανακαλύπτουμε τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, διαμόρφωσης της προσωπικής ταυτότητας, αποδοχής του άλλου και ενδυνάμωσης του εαυτού και της ομάδας. 

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν έμπνευση και κατάλληλες τεχνικές, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν δραστηριότητες με βάσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες της εκάστοτε ομάδας που οι ίδιοι συντονίζουν. 

Στα εργαστήρια ερχόμαστε σε επαφή με πολλαπλά ερεθίσματα, όπως ιδέες και παιχνίδια, ασκήσεις σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμού και χαλάρωσης, παιχνίδια των ρόλων, εικαστική έκφραση και, κυρίως, αλληλεπίδραση με την ομάδα...άλλωστε, όλα ξεκινούν από μια ιδέα, μια επιθυμία...κάτι μικρό που γίνεται μεγάλο όταν το μοιράζεσαι!

 

Η βασική τεχνική που αξιοποιείται στα εργαστήρια είναι το Θεατρικό Παιχνίδι, σύμφωνα με τη μέθοδο του Λάκη Κουρετζή.

 

Τα εργαστήρια συντονίζει και εμψυχώνει η Ανδριάνα Ταβαντζή, Παιδαγωγός και Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού. Η Α. Ταβαντζή από το 2007 ασχολείται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων σε Αθήνα και Πάτρα, το Νοέμβρη του 2011 ίδρυσε στην Πάτρα το χώρο ελεύθερης έκφρασης «ΟροΠαίδιο» και συνεχίζει έως σήμερα να είναι υπεύθυνη του χώρου και των εργαστηρίων που οργανώνονται σε αυτόν. 

 

Α΄ Κύκλος 3 εργαστηρίων Βιωματικής Εκπαίδευσης, 

23 Οκτωβρίου, 6 & 13 Νοεμβρίου 2019 με θέμα: «Ο κύκλος της ομάδας»

Το κάθε εργαστήρι του Α΄ κύκλου έχει διάρκεια 3,5 ώρες. Το θεωρητικό μέρος και η συζήτηση έχουν διάρκεια 30’ και το διάλειμμα 15’. 

 

Αναλυτικότερα το περιεχόμενο των 3 εργαστηρίων του Α΄κύκλου είναι το εξής:

 

1ο Εργαστήρι: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρες: 17:30 – 21:00

«...ένα εργαστήρι για τα πρώτα βήματα μιας ομάδας»

Στο πρώτο μας εργαστήρι ασχολούμαστε με τη συγκρότηση ομάδας, τη μοναδικότητα του ατόμου και την αξία της διαφορετικότητας μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις γνωριμίας, προσωπικής έκφρασης και ομαδικής δημιουργίας. 

2ο Εργαστήρι: Τετάρτη, 6  Νοεμβρίου 2019 και ώρες: 17:30 – 21:00

«…ο ρόλος του εμψυχωτή - επικοινωνία με την ομάδα»

Τί χρειάζεται να αποφύγει και τί χρειάζεται να ενισχύσει ένας συντονιστής, ώστε να μπορεί να εμψυχώνει μια ομάδα; Πώς δημιουργούμε το πλαίσιο δράσης; πώς επινοούμε κώδικες επικοινωνίας με την ομάδα; Ένα εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης όπου απελευθερώνουμε το δημιουργικό μας εαυτό και την ικανότητα να «ακούμε» τις ανάγκες της ομάδας.

3ο Εργαστήρι: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρες: 17:30 – 21:00

«…ενδυνάμωση ομάδας – σχέσεις μεταξύ των μελών»

Με βασικό όχημα το Παιχνίδι και τις πολλαπλές διαστάσεις του, μέσα από ασκήσεις αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας, ανάπτυξης και καλλιέργειας της συναισθηματικής νοημοσύνης και των δεξιοτήτων συνεργασίας, διαμορφώνουμε τη συνθήκη που χρειάζονται τα άτομα, ώστε να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα στον κύκλο της ομάδας.


 

Λίγες ακόμα πληροφορίες:

Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσης σε κάθε εργαστήρι.

Κόστος Συμμετοχής: 75 ευρώ  (25 ευρώ για το κάθε εργαστήρι). Βεβαιώσεις δίνονται μόνο σε όσους παρακολουθήσουν τουλάχιστον δύο από τα τρία συνολικά εργαστήρια του κύκλου (7 από τις συνολικές 10,5 ώρες)

 

Οι επόμενοι κύκλοι θα πραγματοποιηθούν κατά τη χρονική περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020 (οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα). Το περιεχόμενο των επόμενων εργαστηρίων θα είναι:

Β΄ Κύκλος – Μάρτιος 2020:

Γνωριμία με τις φάσεις και τις βασικές τεχνικές του Θεατρικού Παιχνιδιού.

Γ΄ Κύκλος – Απρίλιος 2020:

Πώς αναδύεται το περιεχόμενο μιας γιορτής μέσα από τα ενδιαφέροντα της ομάδας;

 ...και πώς δομείται με την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών;

Δ΄ Κύκλος – Μάιος 2020:

Tο υλικό ως μέσο έκφρασης και διαμόρφωσης των εικαστικών στοιχείων που συνθέτουν ένα σκηνικό δρώμενο



 

Κανακάρη 101β (μέσα στη στοά) 

Κρατήσεις Θέσεων: 2610220034 – 6808278464

www.facebook.com/Oropaidio / Ε-mail: [email protected]

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ