Πανηγυρίζει η Νομική της Θράκης την κατάργηση της 4ης Σχολής στην Πάτρα

"Hταν ένα δίκαιο αίτημα που το στήριξε σύσσωμη η κοινωνία της Θράκης και γίνεται πράξη"

“Χαράς Ευαγγέλια στη Νομική Θράκης” τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πρώτο της νομοσχέδιο ακυρώνει τον νόμο Γαβρόγλου για την ίδρυση 4ης Νομικής.

Το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ήταν ένα δίκαιο αίτημα που το στήριξε σύσσωμη η κοινωνία της Θράκης και γίνεται πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου που προβλέπει την ίδρυση της Νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο καθώς και φορείς όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Θράκης, έδωσαν αγώνα για να μην ιδρυθεί 4η Νομική υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμωθεί η Νομική του ΔΠΘ. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας την  έκλεισαν για 15 ημέρες παρόλα αυτά ο κ. Γαβρόγλου ήταν ανένδοτος και ανυποχώρητος. Έτσι ο νόμος 4610/2019 ψηφίστηκε ενώ  στις 4 Ιουλίου 2019, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ , στο οποίο προβλέπεται η σύσταση εννεαμελούς επιστημονικής Επιτροπής από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νεοσύστατου Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όπως φαίνεται δεν θα λειτουργήσει ποτέ».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πρώτο της νομοσχέδιο ακυρώνει την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα!

Όπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις της νέας υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν θα ιδρυθεί η τέταρτη Νομική σχολή στην Πάτρα που είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές γιατί δεν χρειάζονται περισσότεροι άνεργοι δικηγόροι.

«Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ακύρωση του νόμου Γαβρόγλου που ιδρύει νέα Νομική στην Πάτρα από την νέα υπουργό Παιδείας. Ήταν μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν τον συναντήσαμε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη. Μας είπε ότι θα ήταν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής  του και χαιρόμαστε που τηρεί τη δέσμευσή του.  Ευοδώθηκαν οι κόποι μας… Ήμασταν κάθετα αντίθετοι και εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας με κινητοποιήσεις έως του σημείου να κλείσουμε την Νομική. Είχαμε μαζί μας τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και την τοπική κοινωνία. Τους ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη στην προσπάθειά μας», δήλωσε στο «Ε» ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.

Ανάλογο δημοσίευμα και στην εφημερίδα «Ο Χρόνος» της Κομοτηνής στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά:

“Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του λέκτορα Νομικής ΔΠΘ Στ. Κουτνατζή και θερμού πολέμιου της 4ης Νομικής σε επιτελική θέση στη νέα κυβέρνηση, ο οποίος καλείται να πιέσει ώστε οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη να γίνουν πράξη.

Η ίδρυση μίας τέτοιας σχολής βρίσκει απέναντι το νομικό κόσμο πανελλαδικά και την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής συγκεκριμένα, αλλά ό,τι διακινείται μέχρι στιγμής ως σίγουρη κατάργηση της ίδρυσης τέταρτης Νομικής από τη Νέα Δημοκρατία είναι επισφαλές, καθώς θα πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουν οι διεργασίες μετεκλογικά. 

Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την “κάθοδό” του ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όρισε εσπευσμένα και την τελευταία στιγμή επταμελή επιστημονική επιτροπή για να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πάντως, τοπικά στελέχη και φίλοι της ΝΔ, αλλά και φοιτητές, διακινώντας την προεκλογική δήλωση της κας Κεραμέως – την οποία ευελπιστούμε να τηρήσει στο ακέραιο – έχουν ξεσπάσει από νωρίς σε πανηγυρισμούς. Το ζήτημα θα μας απασχολήσει έντονα και τις επόμενες ημέρες.

Επί της σωστής βάσης είναι η τοποθέτηση φοιτητών της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής, που με ανακοίνωσή τους κρατούν ακόμη μικρό καλάθι. “Κρίνουμε θετικά τις δηλώσεις της νέας υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναφορικά με την αναίρεση της απόφασης για τη δημιουργία του τμήματος. Φυσικά, και επειδή τα λόγια πρέπει να συνδυάζονται με πράξεις, αναμένουμε την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του παλαιού νόμου, κάτι που μπορεί να γίνει με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τη Παιδεία».”. 

Διαβάστε επίσης