Αποτελέσματα εκλογών 2019: Σενάρια αυτοδυναμίας και σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές

Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και μετά από μία γεμάτη προεκλογική περίοδο, η προσοχή των πολιτών στρέφεται στα ζητήματα που θα απασχολήσουν την πολιτική πραγματικότητα της χώρας την επόμενη μέρα.

Σήμερα το βράδυ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα φανεί ποιος κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών για το πλάνο του και για την αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση των κοινών, αλλά και ποιος παρουσίασε μια εικόνα θελκτική για το αύριο της χώρας.

Ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές αν από τις 8 Ιουλίου θα υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση ή αν οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να μπουν σε διαδικασία συνεννοήσεων και συνεργασιών.

Το ζήτημα της αυτοδυναμίας

Τα σενάρια είναι πολλά και έχουν διαμορφωθεί κυρίως μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές που δημιούργησαν ένα διαφορετικό πολιτικό πεδίο.

Το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας ενός κόμματος και ο αντίστοιχος σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης είναι δύο από τα βασικά διακυβεύματα των εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στην προεκλογική περίοδο, η πιθανότητα το πρώτο κόμμα να καταφέρει να κερδίσει τον επιθυμητό αριθμό των 151 εδρών, είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. Αυτό βέβαια συνδέεται με τον αριθμό των κομμάτων που θα συγκεντρώσουν αντιστοίχως στη βάση του εκλογικού πίνακα το 3%, που θα τους εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην αυτοδυναμία, είναι και το ποσοστό που θα λάβουν συνολικά τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Πάντως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες σχεδόν τις πρόσφατες έρευνες, έδειχνε να συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό και να λαμβάνει 151 ή και περισσότερες έδρες, και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθεί σε θέση αυτοδύναμη, εξασφαλίζοντας το προνόμιο να συγκροτήσει μία ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.

Μάλιστα, η υπεροχή στις μετρήσεις ίσχυε για όλα τα σενάρια και όλες τις συνθέσεις της Βουλής. Συγκεκριμένα, η αυτοδυναμία δείχνει να είναι εφικτή στην περίπτωση ενός κοινοβουλίου με 5 κόμματα, με 6, ακόμη και με 7. Στη θεωρητική περίπτωση της παρουσίας πολλών κομμάτων, το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας γίνεται αμέσως δυσκολότερο και χρειάζεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ώρες οι πολίτες θα ξέρουν ποιος θα είναι αυτός που αύριο θα κληθεί να καθοδηγήσει τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης