Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα για τις κάλπες

Ποιοι είναι οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Οι κάλπες έκλεισαν και τα πρώτο κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών ANT1, Alpha, Star, Open και ΣΚΑΪ για τις Ευρωεκλογές 2019 δίνει προβάδισμα 7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Και η εκτίμηση της Καπα Research για την ΕΡΤ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει προβάδισμα 5% στη Νέα Δημοκρατία (δείτε εδώ αναλυτικά τα exit poll).

Στο μυαλό του πρωθυπουργού περνάει το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών, αυτή τη φορά εθνικών. Η σημερινή ημέρα έχει ούτως ή άλλως βαρύνουσα πολιτική σημασία κυρίως τώρα που η πρώτη εικόνα φαίνεται να διαμορφώνει ένα διαφορετικό σκηνικό και άλλους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων.

Λίγο μετά το exit poll πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν».

Ήδη από χθες τα ξένα μέσα έπαιζαν ψηλά το σενάριο εθνικών εκλογών. Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα «υποδαυλιστή» ηγέτη της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για το πιθανό «πρόωρο τέλος» του.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε:

«Ένα απροσδόκητα καλό ή πολύ κακό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να παρακινήσει τον "υποδαυλιστή" ηγέτη της χώρας να κηρύξει εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του τον Οκτώβριο.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα πρόωρο τέλος σε μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίζεται από παροχές και έχει αναζωπυρώσει την ένταση με τους πιστωτές. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τον Τσίπρα ή να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητά του, τονίζει το πρακτορείο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν, πίσω από κλειστές πόρτες, τις τελευταίες μέρες έγιναν συσκέψεις σε κορυφαίο επίπεδο με αντικείμενο τα επόμενα βήματα που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη διπλή κάλπη της 26ης Μαΐου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε ρίξει μια προεκλογική βόμβα.

«Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι ευρωεκλογές, καθώς θα είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία μετά το 2015. Αυτό διαβάζεται με πολλούς τρόπους. Είναι μια άγνωστη χώρα, λόγω αποχής και αδιευκρίνιστης ψήφου. Δεν ξέρουμε, όμως, εάν θα είναι σε αυτές τις εκλογές. Και γιατί έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και γιατί έχουν περάσει ισχυρά μηνύματα από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από τα δύο μεγάλα» είπε ο κ. Βερναρδάκης.

Στη συνέχεια σημείωσε:

«Κατά κάποιον τρόπο αποτελεί τον πρώτο γύρο για τις βουλευτικές εκλογές, όπου το ζήτημα είναι ποιος θα κυβερνήσει και με ποιον τρόπο. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, να ζητάει επιμόνως η αντιπολίτευση την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος θα ψηφίσει για το πολιτικό σχέδιο και για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με το αν υπάρχει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, υπογράμμισε: «Ειλικρινά όλα αυτά θα τα δούμε την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική. Από το 2016 που τίθεται συνέχεια το θέμα, πάντοτε λέγαμε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί αυτός ήταν ο σχεδιασμός μας. Είναι μια απόφαση του πρωθυπουργού και θα το δούμε ανάλογα με το αποτέλεσμα».

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Οι παράγοντες που καθιστούν τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο ένα θελκτικό σενάριο για την κυβέρνηση, έχουν σε μεγάλο βαθμό τη βάση τους στην οικονομία.

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην ανακοίνωση ενός πακέτου θετικών μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών, με τη χορήγηση 13ης σύνταξης, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% σε ενέργεια και εστίαση και ακολούθως υποσχέθηκε 50 ευρώ αύξηση στις συντάξεις από το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε «ζεστό» χρήμα στα χέρια των συνταξιούχων και δημιουργία ευνοϊκού καταναλωτικού κλίματος για τους πολίτες. Συνεπώς δημιουργία και θετικού πολιτικού momentum.

Είναι πιθανό ότι από το μυαλό των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού περνάνε και οι οικονομικές υποχρεώσεις που θα ξεκινήσουν για τους πολίτες από τον Ιούλιο.

Σε πρώτη φάση ξεκινάει η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών, η οποία ακολουθείται από τη δεύτερη το φθινόπωρο, ενώ από τον Σεπτέμβριο αρχίζει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Και οι δύο συγκυρίες συνηγορούν υπέρ μίας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης ούτως ώστε να μην αντιστραφεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις κυβερνητικές παροχές.

Το άλλο κομβικό σημείο στον σχεδιασμό του Μαξίμου έχει ένα όνομα αρνητικά φορτισμένο: Μάτι. Κανένας κυβερνητικός παράγοντας αρχικά δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανάληψη μιας αντίστοιχης καταστροφής από πυρκαγιές όσο πλησιάζει το βαθύ καλοκαίρι, όπως η περσινή στην Αττική στις 23 Ιουλίου.

Σε δεύτερο επίπεδο και μόνο η ανάμνηση των γεγονότων που στιγμάτισαν την Ελλάδα στην τραγική επέτειο της τραγωδίας, είναι κάτι που μάλλον προβληματίζει το επιτελείο Τσίπρα σχετικά με το πώς μπορεί να επιδράσει στη συλλογική συνείδηση των πολιτών και ψηφοφόρων.

Άλλωστε η διαμόρφωση της ψυχολογίας των πολιτών-ψηφοφόρων αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά τους, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις των κομματικών επιτελείων.

Έτσι ο πρωθυπουργός έχει το εξής δίλημμα: Ή θα παραμείνει στο σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο ή θα αλλάξει ρότα και θα διακηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Τα σενάρια της ήττας

Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία, θα έχει μπροστά του ένα δύσκολο καλοκαίρι με λιγότερους από 151 αμιγώς κομματικούς βουλευτές στη διάθεσή του και στηριζόμενος σε συνεργαζόμενους, υπάρχει ο φόβος να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες προκλήσεις.

Με βάση το πρώτο exit poll και τη διαφορά του 7% η κυβέρνηση διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την πολιτική νομιμοποίηση, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να παρουσιάσει επιχειρήματα πειστικά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και να αποδείξει ότι έχει τον έλεγχο στην πολιτική σκακιέρα.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιλέξει να δώσει εκείνος το έναυσμα για τις πολιτικές εξελίξεις, στηριζόμενος και στο επιχείρημα ότι αφού η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εκλογές, θα τις έχει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει να περάσει ένα καλοκαίρι αντιμετωπίζοντας συνεχώς τις φωνές που θα ζητάνε κάλπη.

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019: Οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν στις Ευρωεκλογές 2019 για την ανάδειξη των προσώπων που θα αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια εκλογική μάχη, στην οποία Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν διλήμματα εθνικών εκλογών. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019

Πηγή: newsbeast.gr

 

Διαβάστε επίσης