Για οικονομικό σαμποτάζ κάνει λόγο ο Ερντογάν

η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα κλονίζει τη λίρα

Μύδρους κατά των «εχθρών» της τουρκικής οικονομίας εξαπέλυσε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνονας λόγο περί «οικονομικού σαμποτάζ». Ο «σουλτάνος» δεσμεύθηκε ότι η Άγκυρα θα θωρακίσει την οικονομία απέναντι στις επιθέσεις, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και την ώρα που η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα κλονίζει τη λίρα.

«Μπορεί να έχουμε προβλήματα και ελλείψεις, αλλά το σκηνικό που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί σκηνικό απόλυτου σαμποτάζ», ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώνοντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(ΑΚ). «Τι πρόκειται λοιπόν να κάνουμε: Από εδώ και το εξής θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους τρομοκράτες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προετοιμάσει τη βάση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παρότι η κυβέρνηση της Άγκυρας παρουσίασε τον Απρίλιο δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η επανάληψη των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή μακριά από την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

H απόφαση της Τουρκίας να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου προσθέτει σχεδόν δύο μήνες αβεβαιότητας στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, επισημαίνει ο Έντουαρντ Πάρκερ, γενικός διευθυντής στη Fitch Ratings και επικεφαλής της ομάδας που καλύπτει την Τουρκία. Η Fitch επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αξιολόγηση της Τουρκίας στη βαθμίδα ΒΒ, με αρνητική προοπτική, όμως ο κ. Πάρκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβάθμισης, εάν «ενταθούν οι υφιστάμενες αδυναμίες, ειδικά με δεδομένη τη μεταβλητότητα της τουρκικής οικονομίας και της λίρας».

Διαβάστε επίσης