Γιάννης Ανδρουλάκης: Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη

ο υποψηφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο tempo24

Με αφορμή την παρουσία του στην Πάτρα τη Δευτέρα 8 Απριλίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδρουλάκης μιλά στο tempo24 για τους στόχους του , αλλά και την απόφασή του να κατέλθει στον εκλογικό στίβο. 

-Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να κατέλθετε στον εκλογικό στίβο και ιδιαίτερα να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Είμαι ενεργός πολιτικά στον φιλελεύθερο χώρο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Χρόνια τώρα συμμετέχω στον δημόσιο διάλογο με πλούσια αρθρογραφία και, με την ιδιότητά μου ως γενικού γραμματέα της Δράσης, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε πολιτικές πρωτοβουλίες που είχαν ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα και την χαρά μα συνεργαστώ και να συμπορευτώ με ανθρώπους σημαντικούς, που διέθεταν σταθερότητα και συνέπεια στις ιδέες τους. Επιθυμία μου είναι να εκφράσω όλους εκείνους, που δεν φοβούνται και δεν έχουν τίποτα να χάσουν από τα ανοιχτά πεδία, τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Που δεν αξιώνουν την παρέμβαση του κράτους στην πραγμάτωση των προσωπικών τους επιδιώξεων, αλλά επιθυμούν ένα κράτος δίκαιο, αμερόληπτο και αποτελεσματικό. Που αγαπούν την διακινδύνευση και το επιχειρηματικό κέρδος. Που στρέφουν το βλέμμα τους στον έξω κόσμο, θεωρούν την Ευρώπη ως την ιστορική, οικονομική και πολιτική μας ενδοχώρα και δεν περιχαρακώνονται σε ψευδαισθήσεις υπεροχής, Που θεωρούν αδιαπραγμάτευτο όρο προόδου τον σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Σήμερα, με δεδομένη την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας, θέτω τις δυνάμεις μου και την πολιτική μου πείρα στην διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας γιατί είμαι πεπεισμένος από τον διακηρυκτικό και προγραμματικό λόγο του προέδρου αλλά και το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και θα την μετατρέψει σε πρωταγωνίστρια στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

-Από την μαχόμενη δικηγορία στο Ευρωκοινοβούλιο , πόσο μεγάλο είναι το άλμα;

Είναι βήμα από την κοινωνία των πολιτών στην ενεργό πολιτική από θέση ευθύνης. Την περίοδο αυτή συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς πολιτικός πλήρους απασχόλησης εφόσον βέβαια σκοπεύει να κάνει σωστά την δουλειά του. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η δικηγορία της πράξης είναι μία καθημερινή «άσκηση ευθύνης» στην υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων δεν απέχει  πολύ, δεν είναι άσχετη με τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και με αυτά που διαδραματίζονται στην Ευρώπη. Άλλωστε ανέκαθεν ήταν ζωηρό το ενδιαφέρον μου-και σήμερα γίνεται ακόμη πιο ζωηρό- για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ρόλο τους στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Επομένως, ναι, είναι άλμα αλλά όχι στο κενό.

-Θεωρείτε κρίσιμη αυτή την εκλογική μάχη για την Ευρώπη και το μέλλον της; Οι εθνικιστικές φωνές για διάλυσή της αυξάνουν πόσο σας ανησυχεί;

Ο εθνολαϊκισμός, στην πιο ριζοσπαστική εκδοχή του εκφράζεται από την νεοναζιστική άκρα Δεξιά με απόψεις καταστροφικές για τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, δηλαδή απόψεις που υπονομεύουν την ενωσιακή διαδικασία και δρουν διαλυτικά. Από την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται ένα ρεύμα ριζοσπαστικού λαϊκισμού που εκφράζεται από την άκρα Αριστερά με καταστροφικές απόψεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και την δημόσια ασφάλεια, απόψεις που επίσης υπονομεύουν την ενωσιακή διαδικασία.  Ανησυχώ εύλογα αλλά δεν πανικοβάλλομαι γιατί πιστεύω ότι η επιθυμία των πολιτών της Ευρώπης είναι να ζήσουν ειρηνικά, με ασφάλεια και οικονομική ευημερία, πράγμα που μόνο με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης μπορεί να επιτευχθεί. Το μέτωπο της λογικής θα επικρατήσει.

 

-Πόσο πιστεύετε οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών;

Δεν μπορώ να κάνω ασφαλή πρόβλεψη αλλά νομίζω ότι μία καθαρή, επιβλητική και πειστική εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που θα σηματοδοτήσει την πολιτική της κυριαρχία καταδεικνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο την δυσαρμονία μεταξύ λαϊκού αισθήματος και κυβέρνησης και μπορεί να επισπεύσει τον χρόνο των εθνικών εκλογών, αφού ο κ.Τσίπρας δεν θα έχει πλέον κανένα πρόσχημα για να παραμείνει στην εξουσία. Όσο κι αν είναι αγκυλωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, η πραγματικότητα θα τον υπερβεί.

Ποιος είναι ο Γιάννης Ανδρουλάκης

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής αναφέρει:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Είμαι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης. Μαχόμενος δικηγόρος από το 1993, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρέχω νομικές υπηρεσίες στο project του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο σε εξέλιξη στην χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, είχα την ευκαιρία, από την θέση του Γενικού Γραμματέα της Δράσης, να συμμετάσχω ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων και επεξεργασίας των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών λύσεων για την επανεκκίνηση της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας. Γι αυτό υπερασπίζομαι δημόσια, με αρθρογραφία αλλά και συμμετοχή σε πολιτικές και επιστημονικές ημερίδες, τις ιδέες της πολιτικής ελευθερίας, της οικονομίας της αγοράς και της ανοιχτής κοινωνίας. Η απόφασή μου να αναμειχθώ ενεργότερα με την πολιτική και η ανταπόκρισή μου στην τιμητική πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται πρωτίστως στην πίστη μου στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.