Πάτρα: Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έγιναν ...μαλλιά κουβάρια για τη "Λευκή Νύχτα" !

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της παράτασης του ωραρίου την ημέρα έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, έδωσε την αφορμή για τις πρώτες ...αψιμαχίες μεταξύ υποψηφίων Δημάρχων. Ο επικεφαλής της παράταξης "Πάτρα, η δική μας πόλη" Νίκος Τζανάκος, με σημερινή του ανακοίνωση στρέφεται ευθέως κατά των ανθυποψηφίων του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και Γιώργου Ρώρου, που προώθησαν την απόφαση για την "λευκή νύχτα" , σημειώνοντας χαρακτηριστικά:  "το θέμα εντάχθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία δύο υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι για προφανείς λόγους επιθυμούν να φαίνονται ως προοδευτικοί, τολμηροί ή ως ακομπλεξάριστα συνεργαζόμενοι, έστω κι αν δεν κομίζουν τίποτα καινούριο"!

Αναμένεται, βεβαίως, η αντίδραση των δύο υποψήφιων Δήμαρχων. 

Παράλληλα ο κ. Τζανάκος στρέφει τα βέλη του και κατά του Δημάρχου υποστηρίζοντας πως υλοποιώντας την πολιτική του ΚΚΕ δεν επιθυμεί την εξωστρέφεια της πόλης.

Η ανακοίνωση Τζανάκου

Στην ανακοίνωσή του ο Ν. Τζανάκος αναφέρει:  Η συζήτηση για τη «λευκή νύχτα» κατά την έναρξη του καρναβαλιού ή σε άλλες γιορτές της Πάτρας δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην πόλη, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Έχει ξαναγίνει και θα ξαναγίνει χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο δεν εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό.

  Ο λόγος που φούντωσαν ξανά τις τελευταίες μέρες οι κόντρες και τα σχετικά δημοσιεύματα είναι γιατί το θέμα εντάχθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία δύο υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι για προφανείς λόγους επιθυμούν να φαίνονται ως προοδευτικοί, τολμηροί ή ως ακομπλεξάριστα συνεργαζόμενοι, έστω κι αν δεν κομίζουν τίποτα καινούριο.

  Ας απαντήσουμε χωρίς περιστροφές επί του προκειμένου: Η «λευκή νύχτα» στην έναρξη του καρναβαλιού είναι μια συζήτηση μόνο για να αφήνει εντυπώσεις. Η έναρξη όπως είναι σήμερα –κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι– δεν συγκεντρώνει επισκέπτες ή τουρίστες, αλλά απευθύνεται κυρίως στους πατρινούς, οι οποίοι μάλλον δεν περιμένουν εκείνη τη βραδιά για να γνωρίσουν την πατρινή αγορά. Ως εκ τούτου οικονομικά δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στους επιχειρηματίες του κέντρου, εκτός ίσως από έναν μικρό τζίρο ο οποίος θα γινόταν και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου.

  Δεν είναι όμως εκεί η ουσία. Στη ρίζα της συζήτησης υπάρχει το Πατρινό Καρναβάλι και ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε. Εκεί οι «κακοί» δεν είναι οι εμποροϋπάλληλοι, αλλά κάποιοι άλλοι που αφήνονται ανεξήγητα στο περιθώριο:

  Πρώτα απ’ όλα η Δημοτική Αρχή που υλοποιώντας τις αποφάσεις του ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε δράση έχει να κάνει με την εξωστρέφεια της πόλης, την τουριστική αναβάθμιση και τη στήριξη της αγοράς, επειδή υποτίθεται πως έτσι θα βοηθούσε «ταξικούς εχθρούς» της.

  Ευθύνη, μεγάλη μάλιστα, έχει όμως και η πόλη ως σύνολο που δεν έχει ποτέ συντονιστεί για το Καρναβάλι και συζητά κάποιες λύσεις - μπαλώματα, που δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα. Ένα μόνο παράδειγμα: Κατά τη διάρκεια των «καυτών» καρναβαλικών ημερών ας μη συζητάμε μόνο για αν θα μείνουν ή όχι τα καταστήματα  ανοιχτά περισσότερες ώρες, αλλά ας κάνουμε την ίδια συζήτηση και για το Ρωμαϊκό Ωδείο, την Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα έστω ΚΕΠ ή το κέντρο τουριστικής πληροφόρησης.

  Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική.

  Μια ματιά στο πώς τονώθηκαν και φέτος οι χριστουγεννιάτικες αγορές στα Τρίκαλα, τη Λάρισα ή τη Δράμα με τις εκδηλώσεις για τα παιδιά, θα μας ανοίξει πολύ περισσότερο τους ορίζοντες απ’ ότι μια «λευκή νύχτα» σε μια παρηκμασμένη έναρξη καρναβαλιού.

 

"Οχι Πελετίδη

Στο μεταξύ στην αντεπίθεση πέρασε και η δημοτική αρχή που δεν επιθυμεί την παράταση της λειτουργίας των καταστημάτων. Σε επιστολή του ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης τόνισε: 

Μετά από πρόταση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ρώρου και αντίστοιχη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Αλεξόπουλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Πάτρας μέχρι τις 11 τη νύχτα το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Η Δημοτική Αρχή όταν παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά η συγκεκριμένη πρόταση κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ), εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της. Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά «Ποιός από εσάς ρώτησε τους εργαζόμενους;». Σταθερή είναι επίσης η θέση της Δημοτικής Αρχής ενάντια στις «Λευκές Νύχτες», την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους μεγαλέμπορους και τα πολυκαταστήματα, στρέφεται κατά των χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρέμπορους και επαγγελματίες. Σπέρνουν της ψευδαίσθηση στους μικρομεσαίους ότι μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους και αν επιβιώσουν με «Λευκές Νύχτες», «Μαύρες Παρασκευές» και όχι ερχόμενοι σε σύγκρουση με τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές που τους καταστρέφουν με τον ανελέητο ανταγωνισμό.

Οι κ.κ. Κατσιφάρας, Αλεξόπουλος, Ρώρος και όλοι όσοι ψήφισαν και στηρίζουν από κοινού αυτή την απόφαση, θέλουν να μετατρέψουν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας σε μπίζνες. Αντιμετωπίζουν αυτό το λαϊκό έθιμο με τη μεγάλη συμμετοχή λαού και νεολαίας ως μια ακόμη ευκαιρία για κέρδη και ανάπτυξη για τους  λίγους.  

Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν  και δεν έχουν κανένα δισταγμό να ποδοπατήσουν τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων της πόλης μας. Για αυτούς οι εργαζόμενοι δεν έχουν ψυχή, δεν έχουν οικογένειες  να απολαύσουν τη γιορτή της πόλης μας.

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε στο πλάι των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

 

Αντίδραση εμποροϋπαλλήλων

Για την "Λευκή Νύχτα" αντιδρούν οι εμποροϋπάλληλοι. Με ανακοινωσή τους οι "Ελεύθεροι Εμποροϋπάλληλοι" ζητούν να τοποθετηθούν στο θέμα όλοι οι υποψήφιοι δήμρχοι της Πάτρας και περιφερειάρχες για τη Δυτική Αχαΐα.

 

Διαβάστε επίσης