Μην χάσουμε άλλο Χρόνο ….

Του Γιώργου Τελώνη

Πάντα με απασχολούσε τέτοιες χρονιάρες μέρες: καλό είναι να ανταλλάσσουμε ευχές για τον καινούργιο χρόνο. Ακόμα καλύτερο να οραματιζόμαστε τι προσδοκάμε να μας φέρει ο νέος χρόνος. Πόσο πιο καλό θα ήταν, όμως, να κουνάγαμε κι εμείς το δαχτυλάκι μας. Έστω από λίγο ο καθένας. Φοβάμαι, δηλαδή, μήπως εξαντλούμε την ενεργητικότητά μας στις ευχές. Καλές οι ευχές, δε λέω, αλλά οι πράξεις θα ‘ταν πολύ καλύτερες. Και αποδοτικότερες.

 

Ναι, να ευχηθούμε, για παράδειγμα, με όλη μας την ψυχή να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση υπογειοποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής ως τον Αγιο Διονύσιο και εν συνεχεία της σύνδεσής της με το λιμάνι. Αρκεί; Αν δεν κουνήσουμε όλοι, δημοτική αρχή, Περιφέρεια, βουλευτές, Επιμελητήριο, ΟΛΠΑ, το δάχτυλό μας, μπορεί και να μείνει ακίνητο το τρένο για άλλη μια χρονιά!

 

-Ναι, να ευχηθούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό Καρναβάλι σε δύο μήνες περίπου. Αρκεί; Αν δεν συνεννοηθούμε μεταξύ μας, αν δεν αποφασίσουμε να αναθέσουμε τα κλειδιά της «διοργάνωσης» σε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή κοινής αποδοχής, θα περάσει και αυτή η Αποκριά και θα ψάχνουμε πάλι τι δεν πήγε καλά…

 

-Ναι, να ευχηθούμε να μπει ακόμα πιο γρήγορα το νερό στο αυλάκι για την κατασκευή της νέας ΕΟ στην Πατρών-Πύργου, για να «κουμπώσει» απόλυτα και ο χαρακτηρισμός της ως Ολυμπία Οδός. Αρκεί; Αν δεν είμαστε, αυτοί που πρέπει, απάνω-κατά πάνω να πρεσάρουμε, θα τραβήξει σε μάκρος και αυτή η ιστορία…

 

-Ναι, να ευχηθούμε ολόψυχα να βρεθεί βιώσιμη και σύγχρονη λύση για το μείζον θέμα με τα σκουπίδια. Αρκούν οι ευχές; Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα και έμπρακτα, η…μπόχα θ’ αρχίσει να σκεπάζει όλο και περισσότερο την πόλη.

 

-Ναι, να ευχηθούμε να ξεκινήσει στην πράξη η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου και κατ’ επέκταση του κυματοθραύστη. Αρκεί; Αν δεν κινηθούμε συντονισμένα και ενωτικά,  θα το χάσουμε ξανά το παιχνίδι και θα μείνουμε ν’ αγναντεύουμε το πέλαγος με απλανές βλέμμα... 

 

-Ναι, να ευχηθούμε να έρθει πολύ σύντομα και στην πόρτα μας το φυσικό αέριο – LNG. Αρκεί; Αν δεν απαιτήσουμε, αν δεν πιέσουμε, πάλι θα μείνουμε με την όρεξη.

 

-Ναι, να ευχηθούμε να γίνει η Πάτρα μας έξυπνη πόλη (smart city) με 5G, mobile και άλλα ντεσού, γιατί δεν νοείται στον προθάλαμο του 2020 να είμαστε πίσω και σε αυτόν τον τομέα. Αρκεί; Κοιτώντας και συζητώντας, δεν θα κάνουμε τίποτα. Μόνο πράττοντας μπορούμε να ελπίζουμε. Μείναμε πίσω για αρκετά χρόνια σε άλλες υποδομές γιατί έτσι έκριναν τα κεντρικά διευθυντήρια. Μη μείνουμε πίσω και σε πράγματα που εξαρτώνται απ’ το χέρι μας.

 

Ας ευχηθούμε, λοιπόν. Αλλά δεν φτάνει. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Ας σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου, χρονιάρες μέρες, αλλά αμέσως μετά, ας σηκώσουμε μανίκια και ας στρωθούμε στη δουλειά, όσο και όπως μπορεί ο καθένας. Μη χάσουμε και αυτή την ευκαιρία. Μη χάσουμε και αυτή τη χρονιά. Μη χάσουμε κι άλλο χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ