Κοινή κάθοδος για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Απ. Κατσιφάρα στις περιφερειακές εκλογές - Τί αναφέρει η διακήρυξη

παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου

Η κοινή κάθοδος των ευρύτερων δυνάμεων γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ανακοινώθηκε – και επίσημα - το πρωί της Δευτέρας. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα, εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας Συγκρότησης Προοδευτικού Περιφερειακού Αυτοδιοικητικού Σχήματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», ο γραμματέας της συντονιστικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Μιχάλης Σιδηρόπουλος, ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον Απόστολο Κατσιφάρα και κάλεσε «κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη της Δυτικής Ελλάδας να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια».

Παράλληλα, παρουσίασε τη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, η οποία υπογράφεται από ανθρώπους που προέρχονται «από το χώρο της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς, από δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζονται από τη συμπόρευση με δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις αλλά και κάθε ανένταχτο πολίτη που προσεγγίζει τα πράγματα συμφωνώντας με τη δική μας οπτική», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, η «Πρωτοβουλία Συγκρότησης Προοδευτικού Περιφερειακού Αυτοδιοικητικού Σχήματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», τους τελευταίους μήνες υπάρχει επαφή με τον νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ώστε να υπάρξει προγραμματική σύγκληση μεταξύ των δύο μερών και με τελικό στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Η διακήρυξη

Η Πρωτοβουλία Συγκρότησης Προοδευτικού Περιφερειακού Αυτοδιοικητικού Σχήματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω διακήρυξη:

"Η μεταμνημονιακή περίοδος επιφυλάσσει έναν σημαντικάαναβαθμισμένο ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση, την καθιστά βασικό μοχλό στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξαλείψει τις ανισότητες που τημαστίζουν.

Ο Κλεισθένης Ι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτό,είναι μια ιστορική, δημοκρατική τομή που αποτελεί αφετηρία μιας νέας εποχής.

Ενισχύει τη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά.
Διευρύνει τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες.
Δημιουργεί ισορροπίες αρμοδιοτήτων και αναπτυξιακών πολιτικώνσε όλα τα επίπεδα.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, της συμμετοχής, της ανάληψης ευθύνης, της συναπόφασηςκαι φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις.

Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται δίνεται η ευκαιρία για δημόσιες πολιτικές από τα κάτω, για διαμόρφωση νέων κοινωνικών συμμαχιών με προγραμματικές συγκλίσεις και εφαρμογή προγράμματοςπου θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθούν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές,μεαξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικώντους και στόχο την αξιοπρεπή ζωή για όλους, η οποία συνδυάζει την οικονομική ευημερία και την αποδοτικότητα,την κοινωνική ένταξη, την πολιτιστική αναβάθμιση και την περιβαλλοντική ευθύνη. Οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν στην εξάλειψη της φτώχειας και την αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η μέριμνα για όλους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ανάγκη από ένα βιώσιμο και δίκαιο αναπτυξιακό σχέδιογια την πραγμάτωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και τη μείωση της ανισομέρειαςπου τη χαρακτηρίζει, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτωντης και την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της σε όλα τα πεδία.

Για ναγίνουν όλα αυτάείναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η κοινωνική, οικονομική και χωρική συνοχή στο εσωτερικό της Περιφέρειάςμας. Προτεραιότητά μας είναι η επεξεργασία μέτρων για τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας,Αχαΐας, Ηλείας θα πρέπεινα συμμετέχουνισότιμα και καθοριστικάπροκειμένου να ορίζουν τις προτεραιότητες τους και να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό τους. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, βασική προϋπόθεση είναι η παρέμβαση σε τομείς όπως οι υποδομές και τα δίκτυα, οι ενεργειακές υποδομές, ο αγροδιατροφικόςτομέας, ο τουρισμός, η ενίσχυσητης κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και τα αποτελέσματα να αξιολογούνται με βάση τη συνεισφορά τους σε κρίσιμους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες όπως η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος της Περιφέρειας με στόχο να πάψει πια η Περιφέρεια μας να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης.

Όλοι εμείς που υπογράφουμε,επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμού νίκης, που θα διοικήσει την επόμενη μέρα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενόςευρέως ενωτικού προοδευτικού περιφερειακού σχήματος πουθα βασίζεται σε ισότιμες συνεργασίες με αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση.Θα καθορίζεται από συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις με διαφάνειαγια ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειάς μας στη νέα εποχή που ανοίγεται με το τέλος των μνημονίων και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Καλούμε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια"

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ