Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί στη δυτική Αχαΐα! Ο ΕΛΓΑ απορρίπτει 3.500 αιτήσεις για αποζημίωση από την ανεμοθύελλα - Ποιος είναι ο λόγος;

εκτιμούν ότι είναι μικρό το ποσοστό της ζημιάς

Δεν μπορούν ακόμη να το πιστέψουν οι ελαιοπαραγωγοί στη δυτική Αχαΐα, η οποία έλαβαν ειδοποίηση από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την οποία δεν θα αποζημιωθούν οι καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις ανεμοθύελλες. Ο λόγος που αναφέρει το έγγραφο, είναι ότι το ποσοστό των ζημιών εκτιμήθηκε κάτω του 20%. Ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας (φωτο) τονίζει: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά… Δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Οι ζημιές, σύμφωνα και με γεωπόνους, ειδικούς επιστήμονες, ξεπερνά το 60%. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα κριτήρια του ΕΛΓΑ» και τονίζει ότι μόνο στη δυτική Αχαΐα, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για αποζημίωση ήταν 3.500, αριθμός που καταδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής στη δυτική Αχαΐα. Οι αγρότες, πλέον, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΛΓΑ, θα λάβουν πίσω τα τέλη της εκτίμησης για τις ζημιές και τέλος… «Εμείς δεν θα τα αφήσουμε έτσι. Άμεσα θα συγκαλέσουμε ΔΣ για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προβούμε σε ενέργειες που θα δικαιώσουν τον κλάδο μας», συμπληρώνει ο κ. Βεσκούκης.

Σε ότι αφορά τις καταστροφές από τον δάκο που δεν καλύπτει ο κανονισμός, ο κ. Βεσκούκης, σημειώνει: "Ο δάκος και το ελαιοσπόριο που κατέστρεψε την παραγωγή μας, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και στην αλλαγή του κλίματος. Κανονικά, θα πρέπει να καλύπτεται απόλυτα από την υπάρχουσα διάταξη". 

Το έγγραφο του ΕΛΓΑ:

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ