SAVE COAST: Ερωτήματα και προβληματισμοί για τη μελέτη Ρογκάν – Παρεμβάσεις του ΔΣ για τη διάβρωση των ακτών της Αχαΐας – ΦΩΤΟ

στην ημερίδα της περιφέρειας

Ερωτήσεις, διευκρινήσεις και θέματα προς προβληματισμό, έθεσε ο πρόεδρος της Save coast και πρόεδρος του συλλόγου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΕ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ», Παναγιώτης Χρονόπουλος στην ημερίδα της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας για τη διάβρωση των ακτών. 


Μεταξύ άλλων ο κ. Χρονόπουλος έθεσε τρεις ερωτήσεις προς τον υπεύθυνο της μελέτης Ρογκάν κ. Σολωμονίδη:
1] Μπορείτε να μας διευκρινίσετε το κριτήριο του ΓΕΝ που οδήγησε στην μετατροπή της μελέτης για την παραλία των Βραχνεικων και προβλέπει αντί για την τοποθέτηση 9 υφάλων κυματοθραυστων, την τοποθέτηση 9 εξαλων κυματοθραυστων2] στην περιοχή Βραχνεικων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια έντονη επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα αλλά και επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η τοποθέτηση σκληρών κατασκευών κατά μήκος της παραλιακής ζώνης αλλά και μέσα στην θαλασσα, θα δημιουργήσει οπτική όχληση και δυσκολία πρόσβασης σε μέρος του παραλιακού μετώπου, σε ποιον βαθμό εκτιμάτε οτι θα επηρεάσει αρνητικά τον τοπικοί πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής μας ΚΑΙ3]ΤΑ ΒΡΑΧΝΕΙΚΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2018 και λίαν συντόμως 2019, στερούνται παντελώς ενός ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου. η δημιουργία κυματοθραυστων και προβολών σε έναν κλειστό κόλπο όπως τα Βραχνεικα χωρίς ευκολία ανανέωσης του θαλασσινού νερού εγκυμονεί τον κίνδυνο να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε μια κλειστή θαλασσα λυμάτων με οτι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματικη δραστηριοτητα της περιοχής αλλά και για την υγεία των κατοίκων της. Έχετε προνοήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα και πως θα αντιμετωπιστεί τυχόν ύπαρξή του στο μελλον.

Νωρίτερα παρέμβαση έκανε επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας Λακκόπετρας και μέλος του ΔΣ του save coast. Η κ. Πανίτσα, αναφέρθηκε με θετικά λόγια για την προσπάθεια της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας για την θωράκιση της παραλιακής ζώνης, αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει η παραλία της Λακκόπετρας από τη διάβρωση, τονίζοντας ότι «Ελπίζουμε στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας και επικοινωνίας που έχουμε με την Περιφέρεια, να καλυφθούν και τα δικά μας προβλήματα τα οποία τείνουν να αφανίσουν την τοπική επιχειρηματικότητα και τις όμορφες παραλίες μας που φέρνουν κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες στα μέρη μας. Τη δυναμική άλλωστε της περιοχής μας, είδατε και στη μεγάλη μας εκδήλωση που κάναμε το καλοκαίρι με τους αγώνες ιστιοπλοΐας. Σας συγχαίρουμε για την προσπάθεια σας και περιμένουμε να ενωθούν οι δυνάμεις μας, ώστε να αποκτήσουμε ένα ζηλευτό σε όλη τη χώρα, παραλιακό μέτωπο», συμπλήρωσε η κ. Πανίτσα. 

 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρέμβαση του μέλους του ΔΣ του save coast και προέδρου του συλλόγου Παραλίας Καλαμακίου Κ. Αχαΐας Περικλή Ρογκάλα.  Ο κ. Ρογκάλας, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την παραλία Καλαμακίου, η οποία ομολογουμένως έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή λόγω της διάβρωσης. «Υπάρχουν σημεία που δεν μπορούμε να κατέβουμε στην παραλία μας, τί θα γίνει σε λίγα χρόνια;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρογκάλας και αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη μελέτη που εκπονήθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του save coast Χρ. Καπόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην κατάμεστη αίθουσα της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα. Ο κ. Ρογκάλας, είπε ότι πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις, προσεκτικά και επιστημονικά τεκμηριωμένες έτσι, να προστατευθεί η περιοχή, καθώς τα δείγματα μέχρι σήμερα, είναι πολύ ανησυχητικά. Επίσης, ζήτησε από τους επιστήμονες της ημερίδας, να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης και να ακολουθήσει γόνιμη συνεργασία. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ