Fake news το γκαζάκι που έβαλαν εμπρηστές στην Πεντέλη

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε και αναπαρήχθη από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δεν είναι από την Πεντέλη αλλά από την Κινέτα

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επιχείρησε να ενισχύσει το σενάριο του εμπρησμού στην περιοχή του Νταού Πεντέλης ώστε να επικαλεστεί αργότερα το τρίπτυχο εμπρηστές – στρατηγός άνεμος – άναρχη δόμηση, προκειμένου να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Τόσκας μίλησαν για ισχυρές ενδείξεις σε ό,τι αφορά τον εμπρησμό από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά στην Πεντέλη. Στη συνέντευξη – παρωδία των κυρίων Τόσκα και Τζανακόπουλου επιστρατεύτηκε μέχρι και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (ή Διαστήματος όπως λέγεται σκωπτικά) Νίκος Παππάς ο οποίος έφερε να μιλήσει τον επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, Γ. Ματζούρη, για να επιβεβαιώσει όσα «είδαν» οι δορυφόροι.

Σιγά – σιγά στο κόλπο της διασποράς της πληροφορίας (χωρίς ουσιαστική απόδειξη) περί εμπρησμού μπήκαν και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Για παράδειγμα η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε πρωτοσέλιδο της Παρασκευής έγραφε: «Στα ίχνη των εμπρηστών – Δορυφορικές φωτογραφίες ντοκουμέντα». Ενώ την ίδια μέρα η «Αυγή» έγραφε επικαλούμενη τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση: «Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό».

Οσο για την Κόντρα News μας πληροφόρησε το Σάββατο ότι «ξένοι πράκτορες πυρπόλησαν την Ελλάδα». Προφανώς και δεν ασχολείται κανείς με δημοσιεύματα του τύπου «με λέιζερ έκαψαν την Αθήνα» ή «Πούτιν και KGB κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές».

«Εμπρησμούς αποκάλυψαν οι δορυφόροι», μας λέει η εφημερίδα Documento» ενώ το Κυριακάτικο Εθνος τονίζει ότι «εντοπίστηκε η εστία απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στο στόχαστρο τουλάχιστον ένας ύποπτος, αγώνας δρόμου για να δέσουν οι κατηγορίες».

ethnos-199x600.jpg

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ