Zάστοβα Πατρών: Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η Αγία Παρασκευή - ΦΩΤΟ

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα η μνήμη της Αγίας Παρασκευής Οσιομάρτυρος στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην ορεινή Ζάστοβα Πατρών παρουσία πλήθους προσκυνητών. Τη Θεία Λειτουργία μεθ΄αρτοκλασίας επιμελήθηκε ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ρωμανού πατήρ Χρήστος Παναγάκης και μαζί του συλλειτούργησε ο πατήρ Παντελεήμων Γεωργόπουλος.

agia_paraskeyi_zastovas_7.jpg

  Η Ιερή Ακολουθία στο όμορφο εκκλησάκι που δύσκολα διακρίνεται εξ αποστάσεως καθώς είναι πνιγμένο στην κυριολεξία μες στο πουρνάρι,  προσέφερε μια μοναδική αγαλλίαση και συναισθήματα ευφροσύνης σε όλους τους πιστούς που έφτασαν από τους κοντινούς οικισμούς του Ρωμανού, της Ελεκίστρας, του Πουρναροκάστρου αλλά και από την Πάτρα προκειμένου να ασπαστούν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής και να προσευχηθούν ζητώντας την προστασία της. Η πέτρινη εξέδρα στον προαύλιο χώρο του ναού γέμισε από κόσμο ακούγοντας ψαλμωδίες υπό τον ίσκιο μιας πανύψηλης  Μελικουκιάς. Ο δύσκολος χωματόδρομος που έπρεπε να διανύσουν δεν εμπόδισε τους προσκυνητές να φτάσουν στο γραφικό ξωκλήσι, με την ευχή του χρόνου να είναι καλύτερα διανοιγμένος ώστε να είναι πιο βατός για τα αυτοκίνητα. Εξάλλου, κάποιοι εξ αυτών παραβρέθηκαν στον ναό και κατά την χθεσινή απογευματινή τέλεση της Ιερής Ακολουθίας του Εσπερινού.

  Η μοναδική ομορφιά του ορεινού τοπίου που θυμίζει Άλπεις, με το πράσινο της φύσης να ηρεμεί το ανθρώπινο μάτι αντικρίζοντας τη  θέα δυτικά της Πάτρας μέχρι τη θάλασσα του Ιονίου, ο βουνίσιος δροσερός αέρας να καθαρίζει το μυαλό από τις έγνοιες της καθημερινότητας που έχει ο καθένας στη σκέψη του και το αναζωογονητικό υψόμετρο των 800 μέτρων του Παναχαϊκού όρους (-με τη σημερινή συννεφιασμένη κορυφή που έμοιαζε απόκοσμη), είναι αρκετά για να φέρουν τον κόσμο στην Ιερά Πανήγυρη, κάθε χρόνο. 

agia_paraskeyi_zastovas_8.jpg

   Μετά το αντίδωρο στο εκκλησίασμα προσφέρθηκε ως γλύκισμα, νηστίσιμο κέϊκ με παραδοσιακή συνταγή που επιμελήθηκε η κ. Αλκυόνη Μενύχτα η οποία ήταν επί 27 έτη εκκλησάρισσα του Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου Ρωμανού. Ακολούθως, οι προσκυνητές συμμετείχαν σε λαχειοφόρο αγορά προς ενίσχυση του Ιερού Ναού και παραλλήλως κεράστηκαν τσίπουρο ντόπιας παραγωγής με πατροπαράδοτο τρόπο όπως επισήμανε ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού.  Φεύγοντας όλοι δοκίμασαν το γάργαρο νερό από την λιθόκτιστη πηγή της περιοχής.

  Ο ιστορικός ναός, πάνω από έναν αιώνα κτισμένος, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων ήταν αρχικά πετρόχτιστος. Φτιάχτηκε σε κοντινή απόσταση από τον παλαιό οικισμό Ζάστοβα που αργότερα εγκαταλείφθηκε. Επίσης, σε κοντινή απόσταση υπήρχε κοιμητήριο. Με την πάροδο των ετών, την εξάπλωση των πόλεων και τη μεταφορά πληθυσμού στα αστικά κέντρα ο ιστορικός οικισμός ερημώθηκε. Τα πρόσφατα χρόνια και με προσπάθειες κατοίκων του Ρωμανού που τυγχάνουν και ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στη Ζάστοβα ζωντανεύει οικιστικά η περιοχή κατά την θερινή περίοδο.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού και η Ενορία Αγίου Δημητρίου Ρωμανού εύχεται χρόνια πολλά, καλά και με υγεία σε όλον τον κόσμο!