Δυτική Αχαΐα: Κοινό σχέδιο με την αεροπορία για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Σε Μετόχι, Καλόγρια και Άραξο

Αίσθηση έκανε πανελληνίως η πληροφορία ότι θα επιστρατευθούν ακόμα και drones από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη μάχη κατά των κουνουπιών. Σε τι συνίσταται λοιπόν το σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών σε Μετόχι, Καλόγρια και Αραξο, στη Βάρδα Ηλείας και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας; «Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα, είναι σημαντικό και για τον τουρισμό», αναφέρει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Στο πλαίσιο του έργου, ελέγχονται συστηματικά 350.000 στρέμματα φυσικού συστήματος, 5.000 εστίες κουνουπιών στο περιαστικό σύστημα 300 οικισμών, 1.500 χιλιόμετρα ρεμάτων και 30.000 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών, κυρίως φρεάτια ομβρίων υδάτων. Στην αποτελεσματικότητα του έργου θα συμβάλει σημαντικά και η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεπισκόπηση με χρήση drones για τον εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής, η χρήση δορυφορικών εικόνων ραντάρ για την απεικόνιση της έκτασης πλημμυρικών φαινομένων, η οικολογική χαρτογράφηση των φυτοκοινωνιών των υγροτοπικών συστημάτων και η χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.

Οπως εξήγησε σ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Σοφία Συμεωνίδου, στη Δυτική Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύστημα σε όλη τη χώρα, όπου συνήθως οι ψεκασμοί για τα κουνούπια γίνονται με ελικόπτερο ή με χειρωνακτική εργασία. Σε πολλά μέρη όμως, η προσέγγιση των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών δεν είναι εύκολη, όπως π.χ. στη λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς και στον Αραξο. Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η χρήση drones, καθώς ο ψεκασμός θα είναι στοχευμένος και σημειακός.

Ηδη από το 2017 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε στραφεί σε πρωτοποριακές τεχνικές για την καταπολέμηση των κουνουπιών, όμως φέτος έγινε δυνατή η χρήση drones γιατί πρώτα έπρεπε να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί προσωπικό για τον χειρισμό αυτών των μηχανών, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για την αποφυγή ατυχημάτων. Οσον αφορά τις εργασίες που θα γίνουν για την καταπολέμηση των κουνουπιών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο εντοπισμός και η καταγραφή όλων των σημαντικών εστιών αναπαραγωγής, ο εβδομαδιαίος τακτικός έλεγχός τους για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών και η διενέργεια των ενδεδειγμένων ψεκαστικών παρεμβάσεων με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης