Πάτρα: Mόνιμες κατασκευές και γλυπτά δια χειρός Βρυώνη- Ένα φιλόδοξο σχέδιο που ξεκινά από το νότιο πάρκο

Η Πάτρα είναι από τις πόλεις στις οποίες συμβαίνει το εξής περίεργο. Ενώ διαθέτει πολλούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, καινοτόμους και συχνά ανατρεπτικούς, δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την παρουσία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταμορφώσει το δημόσιο χώρο της σε κάτι περισσότερο ενδιαφέρον από την πληκτική ομοιομορφία που συναντά κανείς στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα της.
Δεν έχει καταφέρει δηλαδή να εκμεταλλευτεί το έμψυχο καλλιτεχνικό δυναμικό της για να πάρει από αυτό δύναμη και εικόνες, με αποτέλεσμα να είναι σταματημένη σε προτομές που έρχονται από περασμένες δεκαετίες και καταλήγουν καμβάς για συνθήματα. Μόνη εξαίρεση, οι γκραφιτάδες οι οποίοι σε πείσμα όσων είθισται να καλύπτουν τις δημιουργίες τους με ασχήμιες, είναι εδώ και βάζουν χρώμα στη ζωή μας.

Τηε Γιώτας Κοντογεωργοπούλου- 
Αυτή η αισθητική ένδεια, κέντρισε σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον μιας εκ των αξιολογότερων ανώτατων υπαλλήλων του δήμου της Πάτρας, ενός «μάγου» των κατασκευών και ακολούθως του δημάρχου, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα και δήλωσε με θέρμη αρωγός της όλης προσπάθειας, η οποία είναι δυνατόν να μεταμορφώσει υπαίθριους χώρους σε ενδιαφέροντα αισθητικά σύνολα που κάτι έχουν να σου πουν.
Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι η αρχή στον τομέα των κατασκευών που έγινε την περίοδο των Χριστουγέννων με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την φάτνη που ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει στην πλατεία Γεωργίου τα τελευταία χρόνια, έχει συνέχεια, αρχής γενομένης από το νότιο πάρκο, υπόθεση στην οποία επενδύει με ιδιαίτερο ζήλο η δημοτική αρχή.
To σχέδιο, το οποίο αποτελεί έμπνευση της δαιμόνιας διευθύντριας τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, Ελένης Αλεξοπούλου, είναι η τοποθέτηση μόνιμων κατασκευών, ειδικά θωρακισμένων ώστε να μην καταστρέφονται, σε διάφορα σημεία της πόλης.
Για την υλοποίησή του, έχει επιστρατευτεί, το μεγάλο ταλέντο του καρναβαλικού συνεργείου της Πάτρας, ο περίφημος Πέτρος Βρυώνης, ο οποίος βλέπει με μεγάλο ενθουσιασμό την όλη υπόθεση, καθώς στις Τεχνικές Υπηρεσίες, βρήκε αρχιτέκτονες και μηχανικούς που μιλούν στη …γλώσσα του.
Ο Πέτρος Βρυώνης επιβεβαιώνει το σχέδιο δημιουργίας μόνιμων κατασκευών που «θα μείνουν για πάντα στην πόλη, μα βαρύ οπλισμό και ειδικές κόλλες και ουσίες που σταθεροποιούν τα υλικά και τα κάνουν ανθεκτικά στο χρόνο».
Στο νότιο πάρκο, θα τοποθετηθούν ζωάκια. «Ήδη έχω ξεκινήσει και έχω φτιάξει ένα ελεφαντάκι χυτό, το οποίο είναι βρύση. Θα φτιάξω μετά ένα χταπόδι, και άλλα στοιχεία της ξηράς και της θάλασσας» λέει  και εξομολογείται ότι αυτή η νέα διάσταση των κατασκευών τον έχει αναζωογονήσει.
Η ιδέα είναι όντως φιλόδοξη και σε αυτή αναμένεται να εμπλακούν στην πορεία και άλλοι καλλιτέχνες.
Στόχος, μια Πάτρα περισσότερο φωτεινή και φιλόξενη. Από τις πρωτοβουλίες του δήμου που αξίζει τον κόπο να υποστηριχθούν.

 

(πηγη εφ Κόσμος)
 

Διαβάστε επίσης