Σήμερα στην Αθήνα ο Νίμιτς για το Σκοπιανό

Κοτζιάς: Αμετάφραστο στη γλώσσα της πΓΔΜ το νέο όνομα της χώρας

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό.

Ο ίδιος διατηρεί την αισιοδοξία του για μια πιθανή πρόοδο στη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών με τον Νίκο Κοτζιά έχει προγραμματιστεί στις 13:30 στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Πριν, και συγκεκριμένα στις 10:30 ο Μάθιου Νίμιτς συναντιέται με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι: «Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ