Δείτε πώς ήταν η Κάτω Αχαΐα και η παραλία της Καλόγριας το 1986 – Το ξενοδοχείο «Χίλτον» και το «American house» - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο βρήκαμε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα βίντεο, το οποίο ανήκει ενδεχομένως σε Αμερικανό της βάσης του Αράξου, ο οποίος περιγράφει πώς είναι η πόλη της Κάτω Αχαΐας, τι διαθέτει, που μένουν οι Αμερικανοί, πόσο μακριά είναι από τη βάση του Αράξου κλπ. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο, στο οποίο ο αμερικανός αφηγητής κάνει λόγο για ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, το οποίο χαριτολογώντας το έλεγαν «hilton», επειδή προφανώς ήταν το μεγαλύτερο. Επίσης, το ρεπορτάζ συνεχίζεται μέσα στο κέντρο της Αχαγιάς, τις πλατείες και τα μαγαζιά της, ενώ ο αφηγητής φτάνει στην περιοχή μετά το παλιό 1ο δημοτικό σχολείο (νυν δημαρχείο), και μας υποδεικνύει ένα διώροφο γνωστό της εποχής ως «american house» στο οποίο λέει ότι υπήρχαν τέσσερα διαμερίσματα και έμεναν μόνο Αμερικανοί. Στο βίντεο επίσης δείχνει τις δημόσιες υπηρεσίες όπως το υποκατάστημα της ΔΕΗ, σχολιάζοντας ότι οι υπηρεσίες είναι φθηνές στην Ελλάδα, απ ότι στην Αμερική, ενώ συνεχίζει με τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου.

 

 

Επίσης, χαρακτηρίζει ως «τουριστική περιοχή» την Κάτω Αχαΐα, θαυμάζει την παραλιακή της ζώνη, ενώ όταν φτάνει στις γραμμές στον επαρχιακό δρόμο Κάτω Αχαΐας – Αράξου, σχολιάζει ότι δεν υπάρχει κανένα προειδοποιητικό σήμα για το να έρχεται τρένο! Περιγράφει επίσης, τα μέσα μεταφοράς των Αχαγιωτών, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι κινούνται με μηχανάκια! Και άλλα πολλά! Ένα πραγματικό σπάνιο, ζωντανό οδοιπορικό του 1986 για το πώς ήταν τότε η έδρα του δήμου δυτικής Αχαΐας!

Ο ίδιος αφηγητής, περιγράφει επίσης μια ηλιόλουστη μέρα στην παραλία της Καλογριάς, συναντώντας Αμερικανούς αξιωματούχους της βάσης του Αράξου να απολαμβάνουν την παραλία, και άλλους όπως λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο να «κυνηγούν» Ελληνίδες κοπέλες!

 

 

Διαβάστε επίσης