Στον υπουργό Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ο οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας - "Ξεράθηκαν" οι ελιές από την ανομβρία - Δεν προβλέπει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΦΕΤΟΣ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ξεσηκωμό και φωνή αγανάκτησης έχει προκαλέσει στους αγρότες της δυτικής Αχαΐας το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση ξηρασίας. Το θέμα είναι ότι στη δυτική Αχαΐα τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπήσει ισχυρά καιρικά φαινόμενα, (χαλάζι, πάγος, πλημμύρες) και τώρα ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και την ξηρασία. Η ανομβρία «έκαψε» τα δέντρα, στα οποία ο καρπός δεν ωρίμασε και πέφτει… σταφιδιασμένος. Το χειρότερο, όπως μας λένε αγρότες της περιοχής, είναι ότι όσοι αφήσουν την παραγωγή πάνω στα δέντρα, ελπίζοντας στη βροχή, δεν θα προλάβουν γιατί ο καρπός πέφτει. Ενώ όσοι μαζεύουν αυτήν την εποχή, το λάδι τους θα είναι μειωμένο κατά 40% σχεδόν με πέρσι.

Με τον Β. Αποστόλου θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… λένε οι αγρότες και υψώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας. Όπως λέει στο dytikanea.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, ο σύλλογος έχει ήδη απευθυνθεί στον ΕΛΓΑ. «Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ο νόμος δεν προβλέπει την αποζημίωση λόγω ξηρασίας. Αυτό είναι ένα θέμα κρίσιμο, το οποίο άμεσα θα πρέπει να διευθετηθεί, καθώς οι κλιματικές αλλαγές δεν αφήνουν περιθώρια. Πλέον, η ανομβρία «χτυπάει» όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Βεσκούκης, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες, η διοίκηση του Συλλόγου θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στην Αθήνα, για να του θέσει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο ζήτημα. «Θα ζητήσουμε έκτακτη ενίσχυση και φυσικά να αλλάξουν τα δεδομένα. Πρέπει να γίνουν κάποιες υπερβάσεις γιατί, αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες για τη χώρα μας κλιματικές συνθήκες πλέον», συμπληρώνει ο κ. Βεσκούκης.

Σε ότι αφορά την παραγωγή, εξηγεί ότι φέτος λόγω κυρίως της ανομβρίας και σε μικρότερο επίπεδο λόγω των πυρκαγιών, οι καρποί δεν κατάφεραν να «δέσουν» παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρσι. «Φανταστείτε ότι από τον Αύγουστο έχει βρέξει μόνο μια φορά», προσθέτει ο κ. Βεσκούκης. Ερωτηθείς αν μπορεί να «σωθεί» η παραγωγή σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι βροχές, ήταν κατηγορηματικός. «Τώρα δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα, σε ότι αφορά τους καρπούς. Θα είναι καλό, φυσικά για τα δέντρα για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης

Σε ότι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, φυσικά και θα κινηθεί φέτος σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της μειωμένης προσφοράς. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 4 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που πέρσι ήταν περίπου 3,80.

Παρέμβαση για την ξηρασία είχε κάνει προ ημερών και η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

«Εφεξής οι οποιεσδήποτε βροχοπτώσεις μπορούν εν μέρει να αναστρέψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε ελαιώνες όπου δεν έχει σημειωθεί πρώιμος μεταχρωματισμός του φλοιού του καρπού (δεδομένου ότι έχει παρέλθει μέρος του σταδίου ελαιογένεσης). Ακόμη βέβαια και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγούμαστε σε μειωμένες αποδόσεις ελαιολάδου. Στα πλαίσια αυτά το Παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να υπάρξει μια λεπτομερέστερη καταγραφή του προβλήματος ανά περιοχή. Επιπλέον γίνεται για ακόμη μια χρονιά εμφανές ότι χρειάζεται μια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για να ληφθούν μέτρα όπως:

Η άμεση ολοκλήρωση έργων που θα βοηθήσουν στην επέκταση αρδευομένων εκτάσεων ελαιώνων και όχι μόνο, στην περιοχή μας έτσι ώστε να μην υπάρχει αποκλειστική εξάρτηση από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (φράγματα, επέκταση δικτύων)
Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ώστε να δημιουργηθούν ευέλικτα και ευκολοδιοίκητα σχήματα
Η άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης του ελαιοκομικού τομέα με αναπτυξιακό προσανατολισμό για την χρηματοδότηση των παραγωγών (π.χ. άμεση εξέταση των φακέλων ελαιοκομικών φορέων)
Η εξέταση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, των επιπτώσεων που είχαν παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο σε διάφορες περιοχές στην πορεία της ελαιογένεσης αλλά και της εν γένει εξέλιξης του ελαιοκάρπου
Η προσπάθεια εμπορικής στήριξης σε διεθνές επίπεδο του Ελληνικού ελαιολάδου, μέσα από προγράμματα προώθησης ώστε να μην χαθούν αγορές λόγω πιθανής αδυναμίας επαρκούς εφοδιασμού για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάτι που θα γίνει απόλυτα εμφανές στην εξέλιξη της παρούσας ελαιοκομικής περιόδου
Η εντατικοποίηση των ελέγχων από μεριάς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ώστε να αποφευχθούν κρούσματα ελληνοποιήσεων ελαιολάδου, εις βάρος της ποιότητας αυτού». 

Β.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ