Πάτρα:Διήμερο διαλόγου και παρεμβάσεων

απο το εργατικο κεντρο πατρας

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο δημόσιου διαλόγου και παρεμβάσεων που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην Πάτρα.

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, υλοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση & οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας», στην οποία η Πρόεδρος του Ε.Κ. Πάτρας και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΠΔΕ κα Σταυρούλα Παναγοπούλου - Νικολάου, έδωσε το πολιτικό στίγμα του Συνδικαλιστικού Κινήματος για την τρέχουσα κατάσταση, τονίζοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να χαράξει μακρόπνοες στρατηγικές με κατευθυντήριες γραμμές την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, την προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις των επενδύσεων διεθνώς, την νομική και θεσμική σταθερότητα, την θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

 

Η κα Παναγοπούλου - Νικολάου, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, επεσήμανε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες, σήμερα, είναι υπαρκτές, θα πρέπει να ενισχυθούν, να υποστηριχθούν και να εμείς ως κοινωνία να δράσουμε με διευκολύνσεις στους επενδυτές και χωρίς καθυστερήσεις, για να μη χαθούν όπως χάθηκαν άλλες στο παρελθόν.

 

Ο κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως κεντρικός ομιλητής παρουσίασε τα πλέον επίκαιρα αποτελέσματα της Ενδιάμεσης Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2017, η οποία αξιολογεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκτίμησης για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας και δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την Τετάρτη 4/10/2017 από το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ.

 

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης συγκαταλέγονται:

 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Για δεύτερη φορά μετά το 2014 αναζητά διέξοδο από την εύθραυστη σταθεροποίησή της στο χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποίο βρίσκεται μετά τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2013.

 

Δεν παρατηρούνται οι μακροοικονομικοί και οι παραγωγικοί μετασχηματισμοί που θα δημιουργούσαν ουσιαστικές προϋποθέσεις μετάβασης της οικονομίας προς μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.

 

Οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α' τριμήνου του 2008, κάνοντας εμφανές το τεράστιο επενδυτικό κενό στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία. Υπολογίζεται ότι -με βάση τον μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων του 2016- ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του α' τριμήνου του 2008 το α' τρίμηνο του 2033.

 

Η κατανάλωση έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο χαμηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο του α' τριμήνου του 2008. Το επίπεδό της δεν θα είναι διατηρήσιμο δεδομένων των επικείμενων μέτρων λιτότητας και αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων στην οικονομία.

 

Ο όγκος των εξαγωγών σε πραγματικούς όρους απέχει πολύ από το να καταστεί βασικός αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας.

 

Παρατηρούνται υψηλά ποσοστά υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες το 2017), και των απογοητευμένων ανέργων, που επίσης υπερτριπλασιάζεται (από 37 χιλιάδες σε 109 χιλιάδες) την αντίστοιχη περίοδο.

 

Η σημαντική αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, καθώς ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση ήταν το 2016 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της EU-SILC για το 2015, το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου. Το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ο κ. Φίλιππος Πουλαστίδης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, παρουσίασε το «Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Ανέργων και Εργαζομένων» του Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης σε θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά και απασχόλησης και επαγγελματικής συμβουλευτικής σε θέματα που άπτονται του πεδίου της εργασίας.

 

Στον ίδιο χώρο, τόσο κατά την διάρκεια της ημερίδας, όσο και το Σάββατο 7/10/2017 το πρωί, νομικοί συνεργάτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, δέχτηκαν δεκάδες ερωτήματα και προβληματισμούς από εργαζόμενους και ανέργους, που έχουν σχέση είτε με τα εργασιακά δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κλπ) είτε με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα (θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κλπ).

 

Παράλληλα, σύμβουλοι απασχόλησης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, επεξεργάστηκαν αιτήματα των εργαζομένων και των ανέργων στα ζητήματα της απασχόλησης καθώς και της επαγγελματικής ανάπτυξης & σταδιοδρομίας.

 

Τέλος, το Σάββατο 7/10/2017 υλοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή τα εξής εργαστήρια επαγγελματικής συμβουλευτικής από συμβούλους απασχόλησης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

 

1. «Διαχείριση Εργασιακού Άγχους», το οποίο απευθυνόταν σε εργαζόμενους.

 

2. «Αναζητώντας Εργασία: Το βιογραφικό σημείωμα», το οποίο απευθυνόταν σε ανέργους.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΗ «ΛΙΣΤΑ»: Έβαλε «λουκέτο» γνωστό κατάστημα στην Τριών ΝαυάρχωνΜε τις δράσεις του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, σε συνεργασία με τον επιστημονικό του φορέα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επιχειρεί να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο παρουσιάζοντας, με επίκεντρο την μισθωτή εργασία, ένα εναλλακτικό πλαίσιο ιδεών, ανάλυσης, εκτιμήσεων και προτάσεων πολιτικής από αυτό που κυριαρχεί στη δημόσια οικονομική και πολιτική συζήτηση.

 

Επίσης, συμβάλλει ενεργά στην υποστήριξη της δοκιμαζόμενης από την κρίση κοινωνίας μας, με δωρεάν υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης και επαγγελματικής συμβουλευτικής για ανέργους και εργαζομένους.

Διαβάστε επίσης