Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα στην Καταλονία - Πάνω από 460 οι τραυματίες, ανάμεσά τους δύο σοβαρά - ΔΕΙΤΕ λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Ντροπιαστικές εικόνες με αστυνομικούς να σπρώχνουν βίαια

21:45 Ραχόι: Ήταν ντροπή!

«Το καθήκον μου είναι να εφαρμόσω το νόμο και να προστατεύσω τη δημοκρατία. Αυτό έκανα πάντα. Δεν ήταν δημοψήφισμα αυτό που είδαν οι Ισπανοί, είναι ότι εφαρμόζεται ο νόμος στη χώρα. Ήταν άλλο ένα επεισόδιο στην στρατηγική ενάντια στο νόμο και την δημοκρατία μας. Η βουλή έκρινε ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο. Ήταν ντροπή η απόφαση να γίνει το δημοψήφισμα», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι οι άνδρες της Εθνοφυλακής, εκτελούσαν εντολές.

21:41 Τους έδειρε και… ζητάει και τα ρέστα ο Ραχόι

Σχεδόν μόλις έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι βγήκε να κάνει δηλώσεις. Απαξίωσε τη διαδικασία και μίλησε για επεισόδιο κατά της νομιμότητας!

21:25 Ο 90χρονος σύμβολο του δημοψηφίσματος

Ο όνομά του είναι Τόντι Φλότατς. Είναι 90 ετών. Και παρά τα χρόνια του, αποφάσισε να πάει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Δεν έχει σημασία τι ψήφισε. Σημασία έχει ότι πήγε. Αψήφισε τον Ραχόι, τα δακρυγόνα, το ξύλο και μόλις έριξε την ψήφο του, ξέσπασε σε λυγμούς!

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το Reuters

20171001182512_787420.jpg

20171001182514_558785.jpg

20171001182516_400121.jpg

21:22 Όλο και ανεβαίνει ο απολογισμός

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από τις καταλανικές αρχές, οι τραυματίες από τα αιματηρά επεισόδια έχουν πλέον φτάσει τους 761!

21:09 Έκλεισαν οι κάλπες

Οι κάλπες στο καταλανικό δημοψήφισμα έκλεισαν, όπως αναμενόταν, στις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Η καταμέτρηση ξεκίνησε αλλά είναι άγνωστο πότε θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

20:36 Οργή κυβέρνησης της Καταλονίας! "Η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια" 

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

20:34 Ο βέλγος πρωθυπουργός κάνει έκκληση για πολιτικό διάλογο

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

20.32 «Μπλόκο» από την ισπανική αστυνομία σε 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν σήμερα στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληοφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Παράλληλα, η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

20.10 Ωμή αστυνομική βία!

Τα όσα έγιναν στην Καταλονία αποτελούν μια σελίδα ντροπής στην ιστορία της Ισπανίας. Απίστευτη και «τυφλή» αστυνομική βία…

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία θα μείνει στην ιστορία. Όχι για το αποτέλεσμα. Άλλωστε έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό. Άλλωστε η ισπανική κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει και μάλιστα σήμερα το παροιμοιάζει με «φάρσα». Θα μείνει, όμως, στην ιστορία για τις εικόνες ντροπής που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος από το πρωί της Κυριακής, 01.10.2017.

20:55 Συνέλαβαν ακόμη κι ένα κορίτσι! 

Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

19.41 Δεν σεβάστηκαν ούτε τον τραυματία

Ένα ακόμη (από τα πολλά) video που δείχνει την ωμή αστυνομική βία.

'Ενας άνδρας έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και αιμορραγεί. Συνοδεύεται για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Περνάει ανάμεσα από αστυνομικούς. Κι εκεί, οι πάνοπλοι αστυνομικοί του επιτίθενται με γκλοπ!

Το βίντεο ΕΔΩ

19.39 Δυο άνθρωποι σοβαρά τραυματισμένοι

Τα νέα στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών από την αστυνομική βία στην Καταλωνία έδωσε στη δημοσιότητα η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.

Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

19:30 Βία, τρομοκρατία, τραυματίες

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις, όταν η αστυνομία θέλησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας.

Συνολικά «465 πρόσωπα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια», δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών.

Η ίδια πρόσθεσε πως απ' όσα γνωρίζει δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελόνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματισθεί στο μάτι. 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

Δημοψήφισμα στην Καταλονία… ώρα μηδέν!

Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας). Το κλίμα; Εκρηκτικό! Η Μαδρίτη έχει απαγορεύσει το δημοψήφισμα, αλλά οι αυτονομιστές είναι ανένδοτοι!

Ο Ραχόι έχει στείλει 10.000 αστυνομικούς για να μην τεθεί η ανεξαρτησία της Καταλονίας σε δημοψήφισμα. Οι Καταλανοί «απάντησαν» με το να κοιμηθούν στους δρόμους για να σιγουρέψουν ότι θα ψηφίσουν! Μόνο που όσοι πήγαν να ψηφίσουν, δέχτηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς. Ακόμη και με πλαστικές σφαίρες, πυροβολούν στο ψαχνό! Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 460!

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Καταλονία, η Ισπανία, η Ευρώπη, ζουν ιστορικές στιγμές. 

katalonia1_dimopsifisma_via_aftodioikisi-696x392.jpg

katalonia4_dimopsifisma_aima_aftodioikisi.jpg

katalonia3_dimopsifisma_aima_aftodioikisi.jpg

katalonia2_dimopsifisma_via_aftodioikisi.jpg

violence5.jpg

violence2.jpg

Τι ακριβώς προβλέπει η διαδικασία για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Μάλιστα, δεν υπήρχε καν πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας. Μιας περιοχής όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Από το πρωί της Κυριακής, πάντως, οι Καταλανοί ξεκίνησαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα. Θέλουν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας και το δείχνουν! Όλα αυτά, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη. Η Καταλονία, λοιπόν, βρίσκεται… στα κάγκελα και ολόκληρη η Ευρώπη κρατά την ανάσα της.

Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν Καταλανούς να έχουν σχηματίσει ουρές από τα χαράματα! Άλλα, που δείχνουν ψηφοφόρους να χειροκροτούν όταν μια κάλπη καταφθάνει στο εκλογικό κέντρο!

Χωρίς αμφιβολία, η Καταλονία, η Ισπανία, η Ευρώπη, ζει ιστορικές στιγμές…

Πηγή: ​ newsit.gr, enikos.gr, newsbeast.gr, protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ