Πάτρα: Από το 2013 η χρήση από το Δήμο του υπόστεγου που κατέρρευσε με έναν νεκρό - ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του tempo24.gr για χρήση του στεγασμένου χώρου που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, το απόγευμα της Παρασκευής με έναν νεκρό, εντός του παλιού λιμανιού, από την παρούσα Δημοτική αρχή της Πάτρας, παραχωρώντας άδεια λειτουργίας Λούνα Παρκ από 1-12-2014  έως 1-4-2015, σήμερα αποκαλύπτουμε νέο έγγραφο που αποδεικνύει πως επί χρόνια γινόταν χρήση του συγκεκριμένου σημείου από το Δήμο. 

Συγκεκριμένα με υπογραφή του τότε Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρα Χάρη Καρκούλια, τον Μάρτιο του 2013, επί Δημαρχείας Γιάννη Δημαρά, δοθηκε άδεια για την λειτουργία Λούνα Παρκ. Οπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο η αδειδότηση αφορά "στη λιμενική ζώνη και ειδικότερα στον ελεύθερο χώρο (πάρκινγκ) που βρίσκεται βόρεια του κτηρίου του Συνεδριακού Κέντρου και στον συνεχόμενο αυτού στεγασμένο χωρο (toll)", ο χώρος δηλαδή που είχε κατα τα άλλα χαρακτηριστεί επικίνδυνος και κατεδαφιστέος από τον σεισμό του 2008.

adeia_tempo24.news1__0.jpg

adeia_tempo24.news1__1.jpg

ΟΛΠΑ: "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ"

stegastro_tempo24.news3_.jpgΣύμφωνα με την από 24-01-2012 Σύμβαση προσωρινής παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠΑ ΑΕ και Δήμου Πατρέων, της οποίας η ισχύ έχει αναγνωρισθεί από σειρά δικαστικών αποφάσεων, αποκλειστικός διαχειριστής του χώρου στον οποίο μεταξύ άλλων βρίσκονταν το υπόστεγο που κατέρρευσε, ήταν και παραμένει ο Δήμος Πατρέων. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είχε μισθώσει τμήμα του υποστέγου σε συγκεκριμένη επιχείρηση, παρέχοντάς της μάλιστα την απαραίτητη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που είχε μεταφερθεί και ετύγχανε στην διαχείρισή του από 01-06-2012, σε εφαρμογή της ως άνω Σύμβασης.

Παρά ταύτα, σε ενέργεια σχετικού γραπτού αιτήματος  του Δήμου και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, ο ΟΛΠΑ ΑΕ ενήργησε ώστε με την συναίνεση τόσο του εποπτεύοντος Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και του Μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ, να αναλάβει ο ίδιος για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτίσματος.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΛΠΑ ΑΕ, ενεργοποίησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του αιτήματος του Δήμου, και άμεσα μετά την απόφαση ότι δεν κρίνεται διατηρητέο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ( ΚΑΣ ), στο οποίο το είχε παραπέμψει η Εφορία Νεώτερων Μνημείων, δημοπράτησε το έργο και υπέγραψε Σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, το ίδιο πρωϊ του συμβάντος, ήτοι στις 04/08/2017.

Ο ΟΛΠΑ ΑΕ συνεχίζει με αίσθημα ευθύνης να αποδεικνύει έμπρακτα την συμβολή του στα ζητήματα που αφορούν την πόλη, μακριά από ανακοινώσεις που αντιμάχονται την αλήθεια ή αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν το ατυχές συμβάν."

stegastro1501862205_0.jpg

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: "Ο ΟΛΠΑ ΦΕΡΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ"

Σε ό,τι αφορά το κτίριο που κατέρρευσε θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είχαμε εκτιμήσει ως Δημοτική Αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον Ο.Λ.ΠΑ. και το Λιμεναρχείο, να προχωρήσουν, ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών, ο δε δεύτερος να πάψει να λειτουργεί το χώρο ως κρατητήρια. Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε τελικά αποδεκτή στις 8 Απρίλη του 2016  από το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον Ο.Λ.ΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ Α.Ε.) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου».

Πράγματι όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ο.Λ.ΠΑ., υπεγράφη σχετική σύμβαση με εργολάβο για την κατεδάφιση και την απόδοση του χώρου στη συνέχεια στο Δήμο για την ανάπλαση της έκτασης.

Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιδού το έγγραφο με το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο στο λούνα παρκ ο στεγασμένος χώρος που κατέρρευσε με έναν νεκρό- Με υπογραφή αντιδημάρχου Μελά η άδεια

Διαβάστε επίσης