Πως μπορεί να καταλυθεί η Δημοκρατία

Του Αθ.Χ.Παπανδροπουλου

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς εδώ και μερικά χρόνια καταδιώκει δικαστικά το υψηλής ποιότητας και κύρους περιοδικό The Athens Review of Books (ARB) — το ελληνικό αντίστοιχο του The New York Review of Books.

Ενα περιοδικο εξαλλου που εχει τιμηθει απο την Ενωση Ευρωπαιων Δημοσιογραφων,ακριβως για την ποιοτητα του και τον ακραιφνη δημοκρατικο του προσανατολισμο. Αφορμή για τη διωξη του περιοδικου, στάθηκε η δημοσίευση σε τευχος του, μιας επιστολής αναγνώστη, η οποία θύμιζε το σταλινικό παρελθόν του Υπουργού, τότε που ήταν ένα από τα κορυφαια στελεχη  του  Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) και μάλιστα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ήταν υπεύθυνος Προπαγάνδας.Ειναι δε γνωστο απο την αποψη αυτη,ακομα και στις πετρες τουτης της χωρας,οτι το ΚΚΕ,ουδεποτε συσκοτισε την εκτιμηση του στον Ιωσηφ Σταλιν και αρα στο καθεστως του.Στο πλαισιο αυτο,στο ARB, η επιστολή του αναγνώστη περιλάμβανε και τον δικαιολογημένο πολιτικό χαρακτηρισμό του Υπουργού ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κομμουνιστή της γενιάς του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού»,προφανως τοτε που εκανε την πολιτικη θητεια του στο ΚΚΕ.Ειρησθω εν παροδω την περιοδο εκεινη, καποιοι συναδελφοι μου στον Οικονομικο Ταχυδρομο,ειχαν δεχθει τα πυρα του κ.Κοτζια χωρις ποτε καποιος απο αυτους να διανοηθει πεοσφυγη στη δικαιοσυνη.

Κατι τετοιο ομως δεν συμβαινει στην περιπτωση του κ.Νικου Κοτζια και αυτο προκαλει ερωτηματικα,Αναφορικα με το κειμενο στο ARB,ο κυριος υπουργος,

ισχυρίστηκε ότι θεωρεί συκοφαντική την αναφορά αυτή και ζητούσε το αστρονομικό ποσό των 250.000 ευρώ για αποζημίωσή του. Έτσι λοιπόν,οι Ελληνες δικαστες, καταδίκασαν τελικά την ARB στο ποσόν των 22.850 ευρώ,γεγονος που προκαλει εκπληξη.Δηλαδη ο υπογραφων οταν χαρακτηριζοταν απο τον Ριζοσπαστη και αλλα εντυπα της αριστερας «γνωστος φασιστας», «πρακτορας της Μοσαντ», «τσουτσεκι του ιμπεριαλισμου»και αλλα γνωστα παρομοια της κομμουνιστικης ρητορειας τι θα επρεπε να κανει?Να ζητησει απο το ΚΚΕ ολες τις αορατες και ορατες του καταθεσεις?Αστεια πραγματα.Οχι ομως για το περιοδικο που εκδιδει ο Μαν.Βασιλακης με τη συζυγο του και που μονον εμεις οι φιλοι τους γνωριζουμε πως τα φερνουν βολτα.Και επειδη γνωριζουμε αυτην την πραγματικοτητα,θα τους βοηθησουμε οσο γινεται

Ετσι,ενω η Athens Review of Books ήδη καταφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο άλλες δύο φορές έχει δικαιώσει τον διευθυντή της, για ανάλογες περιπτώσεις ελευθερίας του λόγου,θα ειμαστε στο πλευρο τους. Θεωρουμε δε ατυχες το οτι ο υπουργός Εξωτερικών κίνησε τη διαδικασία κατάσχεσης του περιοδικού,  δειχνοντας πως στόχος του από την αρχή ήταν να κλείσει αυτή η ενοχλητική φωνή. Εν ετει 2017 στην Ελλαδα,μελος της ΕΕ και του Συμβουλιου της Ευρωπης.

Κατα τα λοιπα η ολη υποθεση εχει και αλλες πτυχες,που αξιζει τον κοπο να μνημονευσουμε

Στην καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, που επικύρωσε και ο Άρειος Πάγος (το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο), περιλαμβάνονται διαπιστώσεις των δικαστών που ασφαλώς διασύρουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως λ.χ.  

 

«Ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων [: ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς που γεννήθηκε το 1950] υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος (!) του ΚΚΕ» [το οποίο ιδρύθηκε το 1924], όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς  και η διαφήμισή του». Εδω λεμε απορια ψαλτου βηξ.Ουδεις στο παρελθον δεν ειχε διαβασει εστω και λιγες γραμμες απο κειμενα του κυριου υπουργου?Ακομα και αν στη συνεχεια αναιρεσε καποιες αποψεις του.Τα γραπτα εχουν την πολυ κακη ιδιοτητα να μενουν

 

Ακομα,η απόφαση αυτή λοιδορήθηκε από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Ελλάδας, από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, από διαπρεπείς καθηγητές και εξέχοντες έλληνες νομικούς, ενώ γράφτηκαν άρθρα επικριτικά σε επιστημονικά περιοδικά από διακεκριμένους νομομαθείς κ.ά. «Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης μαρτυρεί ανεπίτρεπτη για δικαστήριο πολιτική μεροληψία» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α. Μανιτάκης. Ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος, ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Προξενεί βαθιά ανησυχία και έντονο προβληματισμό μια απόφαση δικαστηρίου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συγκρούεται ευθέως με θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής έννομης τάξης που αφορούν την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία – αρχές τις οποίες έχουν διαχρονικά υπερασπιστεί τόσο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ιδίως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.» Ενώ δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου σημειώνουν την ανοησία και την αμάθεια, λ.χ.: «Αριστούργημα ιστορικής αμάθειας και ακρισίας που απάδει σε δικαστές» (Γ. Β. Δερτιλής). «Τόσες ανοησίες μέσα σε τόσο λίγο χώρο» (Θ. Βερέμης). «Ανοησία πελωρίων διαστάσεων» (Γ. Γιαννουλόπουλος). «Η απόφαση του δικαστηρίου υποδηλώνει ότι η σάτιρα του Όργουελ φαίνεται να έχει γίνει πραγματικότητα στην Ελληνική Δικαιοσύνη» (Α. Νεχαμάς).

 

Το δικαστήριο αγνόησε προκλητικά όλα τα δεκάδες άρθρα και βιβλία σταλινικής προπαγάνδας με συγγραφέα τον Υπουργό. Το ίδιο έκανε και ο Άρειος Πάγος (το Ανώτατο Δικαστήριο), αγνοώντας και όλο τον σάλο που προκάλεσε η άδικη και απαξιωτικη για το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης απόφαση του Εφετείου.

 

Η υπόθεση συζητήθηκε ετσι, στον Άρειο Πάγο με μια έγγραφη Εισήγηση του αρμοδίου μέλους του θετικότατη υπέρ της αθώωσης της ARB. Τελικά ομως, οι πολιτικές πιέσεις της Προέδρου του δικαστηρίου αυτού, της οποίας όλη η θητεία ήταν ένα κομματικό σκάνδαλο, και η οποία αμέσως μετά την πρόσφατη συνταξιοδότησή της προσλήφθηκε στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, απέδωσαν. Μάλιστα η Εισηγήτρια έφτασε στο σημείο να καταψηφίσει την ίδια την εισήγησή της!Πολυ φοβουμεθα οτι η ελληνικη δημοκρατια οδευει ολοταχως προς την απαξιωση της και πισω απο αυτην την εξελιξη καποιοι απεργαζονται την καταλυση της.Φυλακες, οσοι ακομα υπαρχετε,γρηγορειτε!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ