Τα σκουπίδια δεν είναι...σύμμαχοι !

του αποστολου ι. βουλδη

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης αυτό που αντικρίζεις είναι μόνο απορρίμματα!

Τις τελευταίες ημέρες η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα δημιούργησε ακραίες καταστάσεις με τα σκουπίδια να …φιγουράρουν σε κάθε γωνιά της Πάτρας.

Δεν είναι μονάχα η έντονη δυσοσμία, που λόγω της ζέστης γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη. Είναι ο φόβος των κινδύνων που δημιουργούνται για την υγεία όλων μας , που προβληματίζουν για την συνέχιση αυτής της διαμαρτυρίας.

Δεν θα σταθώ στο πόσες ώρες δουλεύουν οι εργάτες της καθαριότητας, ούτε εάν θεωρείται δίκαιο επειδή υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου, να διεκδικούν -εκ των υστέρων- μονιμοποίηση.

Καθένας έχει το κριτήριό του και μπορεί να έχει άποψη αν θα άντεχε να εργάζεται πάνω σε ένα απορριμματοφόρο και αν θα μπορούσε να κουβαλά τους κάδους με τα σκουπίδια μας.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να ανεχθεί και ο πλέον καλόπιστος συνομιλητής είναι να γίνεται απαγορευτική η έξοδος ακόμη και από το σπίτι, γιατί «βουνά» απορριμμάτων αποκλείουν κάθε διέλευση.

Και δυστυχώς μετά από μια εβδομάδα απεργίας η βρωμιά σε κάθε γειτονιά της Πάτρας είναι εμφανέστατη !

Η καθαριότητα της πόλης δεν μπορεί να αποτελεί συντεχνιακό αίτημα, μήτε να μπαίνει στο ζύγι των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Άλλωστε οι πολίτες καταβάλλουν το τίμημα ,ως ανταποδοτικό τέλος.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό ,στον συγκεκριμένο τομέα, είναι πρόβλημα που αφορά κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Αλλά και διαχρονικό ζήτημα εκμετάλλευσης των εκάστοτε κρατούντων.

Η συνέχιση της συσσώρευσης σκουπιδιών για ημέρες ακόμη θα στρέψει τους ήδη δυσφορούντες κατοίκους κατά μιας δικαιότατης κινητοποίησης.

Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης το ύψος της ρύπανσης που προκαλείται. Ούτε ως μέτρο πίεσης πρέπει να είναι η αγωνία για την υγεία μας.

Η απαίτηση από τους αρμόδιους της οριστικής λύσης του θέματος θα συγκεντρώσει την ομοθυμία των πολιτών.

Δεν θα τους συσπειρώσει στον αγώνα των εργαζομένων ο κίνδυνος να νοσήσουν μες το ντάλα καλοκαίρι.

Οι συνδικαλιστικές πρακτικές είναι αποδεκτές, αρκεί να υπάρχει λογική και σύνεση σε κάθε απόφαση. Και οι όγκοι των σκουπιδιών δεν είναι…σύμμαχοι στην συγκεκριμένη περίπτωση !

Διαβάστε επίσης