Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Έκλεισε η συμφωνία για την Ελλάδα

οι επίσημες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης

Νεότερη Ενημέρωση 23.16: Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Νεότερη Ενημέρωση 22.33: Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε με συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. προς την Ελλάδα.

Παραμένει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ αλλά χωρίς να αποσαφηνίζει πότε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

Nεότερη Ενημέρωση 22.20: Κλ. Ρέγκλινγκ: Στις 8 Ιουλίου η πρώτη δόση που θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ

720_123042_c02f31fd30-9ce51c18fa07393d.jpg

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως είναι άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος.

Τα επόμενα βήματα:

Η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα καλύψει τις αποπληρωμές τους χρέους της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες και κάποιες υποχρεώσεις της.

Η πρώτη δόση θα είναι στις 8 Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος, ενώ το υπόλοιπο ποσό για τις υπόλοιπες ανάγκες της χώρας.

Θα υπάρξουν κι άλλες εκταμιεύσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο πως η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. 

Νεότερη Ενημέρωση 22.16: Κριστίν Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ επί της αρχής τη συμμετοχή του ΔΝΤ 

lagard.medium.jpg

• Προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει επί της αρχής  (AIP) μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

• Έχει υπάρξει τελευταία σημαντική πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς μετά τη συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία από το ελληνικό κοινοβούλιο.

• Έχουμε ήδη δει πρόοδο όσον αφορά την ανακούφιση του χρέους , αν και χρειάζονται περαιτέρων συζητήσεις πάνω στη μορφή και το είδος των μέτρων που θα προσφέρουν οι πιστωτές στην Ελλάδα.

Nεότερη Ενημέρωση 22.09: Πιέρ Μοσκοβισί: Πιερ Μοσκοβισί: Πολύ σπουδαία συμφωνία 

moskovisi.jpg

• Πολύ σπουδαία συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε θάρρος, έκαναν μεγάλη δουλειά

• Θα δοθεί έμφαση σε ανάπτυξη και επενδύσεις

• Δέσμευση στο τέλος του προγράμματος για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους

• Εκταμιεύεται δόση 8,5 δισ. ευρώ.

• Καλά νέα που προκαλούν ελπίδα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη

Πηγή: efsyn.gr

Νεότερη Ενημέρωση 22.01: «Καταλήξαμε σε συμφωνία με την Ελλάδα» είπε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «οι αρχές του ESM θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ

590_70a53deb61bda11e059de96ea1de7af8.jpg

Μιλώντας για το χρέος σημείωσε ότι «αποφασίσαμε παράταση των ωριμάνσεων των δανείων «έως και 15 έτη», υπογραμμίζοντας ότι « ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν στο τέλος προγράμματος»

Σχετικά με τα πλεονάσματα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022»

«Μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης και θα ετοιμάσουμε τις διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πηγή: parapolitika.gr

Πρώτη Ενημέρωση 21.52: H κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με συμφωνία για την Ελλάδα. Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το Eurogroupάρχισε τη συνεδρίασή του στις 4 το απόγευμα, ενώ η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9:30.

Οι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται να ενέκριναν συμφωνία, η οποία έγινε αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά.

Σε λίγο αναμένεται να γίνουν επίσημες δηλώσεις από τους επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ