Θ. Παπαθεοδώρου: Τραγικές οι ελλείψεις στο ΤΑΣ

ερωτηση στη βουλή

Ερώτηση κατέθεσε ο Θ. Παπαθεοδώρου για: «Σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυρόπληκτων στην Δυτική Ελλάδα, εξαιτίας της μη κάλυψης δαπανών που αφορούν στην μετακίνηση του προσωπικού»

Ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαΐας (Τ.Α.Σ.) (όπως και ο Τομέας Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Ηλείας Τ.Α.Π.) έχουν υπαχθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχουν σημαντική συμβολή σε υπηρεσίες που αφορούν την ανάγκη αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές σε κατοίκους της περιοχής.  Είναι γνωστό ότι η Δυτική Ελλάδα κατ’ επανάληψη έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές με αποτέλεσμα να χρειαστεί απαραιτήτως η μετακίνηση προσωπικού για την κάλυψη ενεργειών που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών.

Μετά την 1/1/2017 η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ως αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, δήλωσε αδυναμία ως προς την εκκαθάριση των δαπανών μετακίνησης του προσωπικού,  ενώ μέχρι τις 31/12/2016 οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των μηχανικών των Τ.Α.Σ. & Τ.Α.Π. καταβάλλονταν και εκκαθαρίζονταν κανονικά. Με το υπ' αριθ. 20233/3747/20-3-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του Τμήματος Εκτέλεσης Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, γνωστοποιήθηκε στο προσωπικό ότι τα εκτός έδρας των υπαλλήλων της υπηρεσίας για την αποκατάσταση ζημιών θα καταβάλλονται εφεξής από τον Τακτικό Προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 41398/21-12-2016 (ΦΕΚ 4513/Β/30-12-2016) Κ.Υ.Α με την οποία καθορίζετε το ανώτερο όριο επιτρεπόμενων κατ' έτος ημερών μετακίνησης εκτός έδρας των υπαλλήλων της.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω και σύμφωνα με το άρθρο 129 του  Ν.4199/2013 Τ.Α.Σ. και Τ.Α.Π. υπήχθησαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και με την υπ' αριθ. Δ17α/02/279/Φ.2.2.1 (ΦΕΚ 10/Β/8-01-2014) Κ.Υ.Α. ρυθμίστηκαν τα θέματα υπαγωγής των Υπηρεσιών αυτών στις Αποκεντρωμένες. Ωστόσο με το υπ’ αριθμ. 75991/04.04.2017 έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνει στον Τ.Α.Σ. Αχαΐας ότι κατά την μεταφορά  των αρμοδιοτήτων, κατ’ εφαρμογή του ν.4199, μεταφέρονται μόνο οι πιστώσεις που αφορούν την κάλυψη μισθοδοσίας και λειτουργικών δαπανών χωρίς να υπάρχουν πιστώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης οι οποίες να αφορούν την κάλυψη δαπανών μετακίνησης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω ότι έχει  προκληθεί σύγχυση σχετικά με την αρμοδιότητα εκκαθάρισης των συγκεκριμένων δαπανών, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να ταλαιπωρούνται λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης των αυτοψιών από τους υπαλλήλους των Τ.Α.Σ. & Τ.Α.Π., να μην  προωθούνται οι φάκελοι που έχουν καταληκτική ημερομηνία μέχρι το τέλος του 2017 και οι δικαιούχοι να κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να καλύπτονται οι μετακινήσεις του προσωπικού των Τομέων Αποκατάστασης Τ.Α.Σ. και Τ.Α.Π. και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες;
Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές σε κατοίκους της περιοχής;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ