Επιστολή Αμβροσίου στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο - Τον προειδοποιεί με "νέο σχίσμα"

διαβάστε αναλυτικά

Ανοικτή επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, με θέμα «Το Άγιο Φως και οι Εκκλησίες».
 

Ο Μητροπολίτης θέτει υπ' όψιν του αποδεικτικά στοιχεία, κατά τα οποία η περί «Εκκλησιών» απόφαση της εν Κρήτη Μεγάλης (;) Συνόδου έχει αποδοκιμασθεί πανηγυρικώς από τον Ιησού Χριστό!
Αφού του υπενθυμίζει τη γνωριμία τους, επαναφέρει το γεγονός ότι δεν ανακάλεσε στην τάξη κληρικό, Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Πατριαρχείου, ο οποίος ήδη από του έτος 2006 έχει ομιλήσει περιφρονητικά για το Άγιο Φως.

Επίσης, του εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι, ΄΄επικειμένης της ετησίας τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους, διά σεπτού Γράμματος Υμών πρός τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, διαπομπεύσατε το ταπεινό όνομά μου, εφιστώντας την προσοχή του Αρχιεπισκόπου μας, «ίνα προφυλάξη το ιερόν Σώμα της Ιεραρχίας από τις ακραίες φωνές των Ιεραρχών Καλαβρύτων και Πειραιώς…΄΄, ρωτώντας τον γιατί προχώρησε σε αυτή η διαπόμπευση.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, επισημαίνει ακόμη ότι ΄΄στα άγια χώματα της Ιερουσαλήμ η Θεία Πρόνοια, για μία ακόμη φορά εφέτος, αποδοκίμασε πανηγυρικά την περί «Εκκλησιών» Απόφαση της Συνόδου της Κρήτης. Το Άγιο Πνεύμα, επαναλαμβάνω, για μία ακόμη φορά, έδειξε και απέδειξε ότι «η Εκκλησία» είναι Μία και αυτή είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία! Εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο το Άγιο Πνεύμα βροντοφωνεί και αποδοκιμάζει τόσο τους Παπικούς, όσο και τους Προτεστάντες! Δεν τους δέχεται! Δεν τους αναγνωρίζει! Γι' αυτό και δεν τους παρέχει τη θεία ευλογία της αφής του Αγίου Φωτός!΄΄. Σημειώνει ακόμη πως, οι ημέρες του Πάσχα, κατέδειξαν τη λανθασμένη απόφαση της μη «Αγίας» και μη «Μεγάλης» Συνόδου του Κολυμπαρίου της Κρήτης. ΄΄Εκεί, κατά τον μήνα Ιούνιο του έτους 2016, η Ορθοδοξία υπέστη βαρύτατο πλήγμα. Υπό την Υμετέραν προεδρείαν και επιστασίαν, ως γνωστόν, η Σύνοδος αναγνώρισε ως Εκκλησίες τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες! Έτσι σήμερα πλέον, όσοι Σας ακολουθούν, ομολογούν και αναγνωρίζουν ότι έχουμε τρεις Εκκλησίες, την Ορθόδοξη, τη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική!΄΄…

Τέλος, καλεί τον Πατριάρχη, να επανεξετάσει δίχως περαιτέρω αναβολή τη σχετική Απόφαση της Κρήτης, ΄΄άλλως με σταθερή πορεία οδηγούμεθα σε νέο Σχίσμα εντός των κόλπων της Ορθοδοξίας μας΄΄, όπως αναφέρει, να παύσει αμέσως τις διώξεις των διατυπωσάντων αντιρρήσεις Κληρικών, Μοναχών και Πιστών, να δώσει οδηγίες στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στους Αρχιερείς του κλίματος των λεγομένων Νέων Χωρών κλπ., ώστε να προετοιμάζωνται για μια νέα, πραγματικά δε Αγία και Μεγάλη, Σύνοδο των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώπιον της οποίας θα τεθεί για επανεξέταση εκ νέου το ζήτημα «Εκκλησία» και «Χριστιανικές Ομολογίες»!

Τέλος, τον πληροφορεί ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την τακτική Συνέλευση Αυτής (Μάιος 2016) ασχολήθηκε με το ζήτημα εκτενώς, αποφάνθηκε δε, ότι τόσον οι Παπικοί, όσον και οι Διαμαρτυρόμενοι δεν αποτελούν «Εκκλησία», απλώς εντάσσονται στις «Χριστιανικές Ομολογίες».
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ