Τουρκία: Ο σουλτάνος "ξήλωσε" 9.000 αστυνομικούς σε μία ημέρα

Επενδύει στην στρατηγική της έντασης

Στη στρατηγική της έντασης επενδύει για να ενισχύσει τη θέση του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, προχωρώντας σε άλλο ένα τεραστίων διαστάσεων πογκρόμ χθες σε όλη την Τουρκία και χτυπώντας θέσεις των Κούρδων ανταρτών σε Συρία και Ιράκ. ​

Λίγες μόλις ημέρες αφ’ ότου πέτυχε μια πύρρειο νίκη στο δημοψήφισμα για την παραχώρηση υπερεξουσιών στον ίδιο και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει τη διεθνή του περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επίδειξη της δύναμής του με όποιο μέσο διαθέτει, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις προτεραιότητές του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από την τουρκική κυβέρνηση, περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί παύθηκαν μέσα σε μία ημέρα από τα καθήκοντά τους και άλλα 1.000 άτομα («μυστικοί ιμάμηδες», σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν) τέθηκαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο «επιχείρησης για τις συνεχιζόμενες έρευνες περί σχέσεων με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν», τον οποίο από το καλοκαίρι η Αγκυρα συνδέει με κάθε ευκαιρία με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο χθεσινός αριθμός των αποπεμφθέντων έρχεται να προστεθεί στον απίστευτο απολογισμό των διωκόμενων από το καθεστώς Ερντογάν, που φτάνει τους 40.000 κατηγορουμένους και τους 120.000 ανθρώπους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από Αστυνομία, Στρατό, Δικαστικό Σώμα, Δημόσιο (γενικά), εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Την ίδια ώρα που προχωρούσε σε εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό ο «σουλτάνος», στο Βόρειο Ιράκ τουρκικά μαχητικά έπλητταν θέσεις Κούρδων μαχητών του PKK στη γεωγραφική περιοχή που είναι γνωστή ως Ζαπ, δηλαδή στην περιοχή της Σιντζάρ.

Τα πλήγματα
Οι σημερινές επιδρομές έρχονται μόλις μία ημέρα αφ’ ότου αντίστοιχα πλήγματα περιορισμένα σε αριθμό αλλά και βολές πυροβολικού, σημειώθηκαν και πάλι στο Βόρειο Ιράκ αλλά και στη Βόρεια Συρία. Παρά την έκκληση της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν προς τους μαχητές του PKK να αποχωρήσουν από την περιοχή, η κίνηση της Αγκυρας να πραγματοποιήσει χτυπήματα σε Συρία και Ιράκ έφερε την αντίδραση των Κούρδων αλλά και των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στις τουρκικές επιθέσεις, σύμφωνα πάντα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, οι Κούρδοι της Συρίας, δηλαδή οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις με όλμους και βολές πυροβολικού εναντίον τεσσάρων φυλακίων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις στα σύνορα κοντά στην πόλη Νταρμπασίγια μεταξύ των κουρδικών και των τουρκικών δυνάμεων. Εκτός όμως από την άμεση, σύμφωνα με τους Τούρκους, αντίδραση των Κούρδων της Συρίας στις αεροπορικές επιδρομές, από τις οποίες μάλιστα έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι Κούρδοι μαχητές (από τις χθεσινές ο απολογισμός φτάνει τα 70 άτομα), στην τουρκική επιθετικότητα αντέδρασαν επίσης η σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, και η «φίλη» Ρωσία. Στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία εκφραζόταν η έντονη ενόχληση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας, σμήναρχος Τζον Ντόριαν, ανέφερε ότι η Τουρκία ενημέρωσε για τα πλήγματα κατά των θέσεων των Κούρδων περίπου μία ώρα νωρίτερα, «χρόνος που δεν θεωρείται αρκετός».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ντόριαν, «η ενημέρωση δεν είχε τον χαρακτήρα συντονισμού, όπως θα περίμενε κανείς από μια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS». Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε τα τουρκικά πλήγματα «απαράδεκτα» και κάλεσε όλες τις πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, η τουρκική πλευρά είχε ενημερώσει τους συμμάχους της πριν από τις επιδρομές μέσω στρατιωτικών αλλά και διπλωματικών οδών. Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το ρωσικό ΥΠΕΞ συμφώνησε με τις σχετικές δηλώσεις του Ντόριαν, ότι η Τουρκία καταπάτησε τις βασικές αρχές των διακυβερνητικών επαφών. 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ