To μεγάλο φιάσκο στο ΔΗΠΕΘΕ- Ο Καζάκος αφήνει το θέατρο της Πάτρας χωρίς θερινή παραγωγή για να κάνει το όνειρό του με ιδιώτη και να πάει Επίδαυρο σε ημερομηνίες που είχε κλείσει ως...ΔΗΠΕΘΕ

Η απίστευτη ανυπόγραφη ανακοίνωση του θεάτρου

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Με μια ανυπόγραφη ανακοίνωση από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σαν να μας ήρθε από το φάντασμα του...Τσίλλερ που διέρρηξε τα γραφεία του θεάτρου, οι υπεύθυνοι του Δήμου ανακοίνωσαν μέσα στο μεσημέρι ότι ο περιβόητος Κώστας Καζάκος, δεν βρήκε στην Πάτρα το απαραίτητο χρηματικό ποσό για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δηλαδή τον Οιδιποδα επί  Κολωνώ και θα το πράξει αυτό με την βοήθεια ενός...ιδιώτη, (σείεται το οικοδόμημα του τοπικού ΚΚΕ), στην Αθήνα.

Σε απόλυτη μετάφραση, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης που ήρθε στην πόλη φορητός από τον Περισσό, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων σχετικά με τη μεθόδευση της επιλογής του, παρατάει το θέατρο της πόλης χωρίς θερινή παραγωγή και ο δήμος αναγνωρίζει ότι αυτό είναι θεμιτό, καθώς αφού ο- και αριστερός- καλλιτεχνικός διευθυντής, δεν μπόρεσε να τα βρει με τα δημοτικά ταμεία, λόγω του ότι χάσκουν απελπιστικά άδεια, μπορεί να το πράξει με τα καταγγελθέντα, από το ΚΚΕ, ιδιωτικά.

Και όλα αυτά, πριν λήξει καν η θητεία του.

Από τα υπέροχα της υπόθεσης τα εξής:

-Η ημερομηνία (άκρως προνομιακή) για την παράσταση που θα δώσει ο -και Οιδίποδας- Κώστας Καζάκος με τον ιδιώτη, κλείστηκε με το δεδομένο ότι εκεί θα γίνει η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, (όσο ακόμη αναζητείτο χρηματοδότηση), το οποίο, όμως, θα κοιτάζει το καλοκαίρι ως...παρατηρητής τα άλλα θέατρα να περιοδεύουν και θα χειροκροτεί τον καλλιτεχνικό του διευθυντή ως ...κοινό!!!

-Πριν από λίγες ημέρες, η δημοτική αρχή, όπως λένε οι πληροφορίες μας, έφερε στο Δ.Σ. ανακοίνωση με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδινε την άδεια και τις ευλογίες της  στον Κώστα Καζάκο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα με τον ιδιώτη, όντας στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ, κάτι που σήκωσε στο πόδι την αντιπολίτευση. Σήμερα αποφάσισε να γράψει το Δ.Σ. στα κόκκινά της υποδήματα, με μια ανακοίνωση που δεν υπογράφει κανείς και κατά συνέπεια αποδίδεται στον Πρόεδρο και από την οποία φυσικά δεν αποπνέεται καμία σοβαρή ενόχληση για το γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου συμπεριφέρεται ως στάρ που κοιτάζει  τον καθρέφτη του και όχι, βεβαίως, το λαϊκό κοινό, το οποίο πολλάκις επικαλούνται εκεί στη Μαιζώνος.

- Για αρκετό καιρό, ο διάλογος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με τον ιδιώτη, λένε οι πληροφορίες μας. δεν εστιαζόταν στο ότι πρόκειται περί συνεργασίας με ιδιώτη, αλλά στο ποιόν του ιδιώτη που θα επιλεγόταν  και την αξιοπιστία του.

- Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο μεγάλες παραγωγές στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Κώστας Καζάκος στην Πάτρα, κάνοντας πραγματικότητα άλλα δύο όνειρά του, κόστισαν 250.000 ευρώ έκαστη, μπορεί να φανταστεί σε ποιό ύψος ανερχόταν η θερινή παραγωγή που ο δήμος βρήκε ακριβή.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες αναμένεται έντονη αντίδραση από τα μέλη του Δ.Σ. απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, ενώ ο κ. Καζάκος, θεωρείται βέβαιο, ότι αφήνει το ΔΗΠΕΘΕ στα κρύα του λουτρού πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιούνιο, και πάει για...πρόβες.

Παράλογο; Νομίζω ότι το σκανδαλώδες είναι η πλέον κατάλληλη λέξη.

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Ο Καζάκος ζητούσε πολλά για τον Οιδίποδα, ο δήμος δεν έχει και τελικά τον ανεβάζει μόνος του στην Αθήνα! Ανακοίνωση ρήξης;

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ