ΕΚΤΑΚΤΟ - Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους στο κέντρο της Στοκχόλμης - Τρεις νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες - Διέφυγε ο δράστης- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως υπάρχουν τραυματίες

Νεότερη ενημέρωση 19.29' Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης στο κέντρο της Στοκχόλμης, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου, σκορπίζοντας τον θάνατο.

«Βρισκόμασταν μέσα σε ένα κατάστημα παπουτσιών όταν ξαφνικά άκουσα έναν κρότο... και μετά ανθρώπους να ουρλιάζουν», δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Jan Granroth στην εφημερίδα Aftonbladet. Όπως αναφέρει, κοίταξε έντρομη έξω από το κατάστημα και είδε το τεράστιο φορτηγό.

«Υπάρχει απόλυτη σύγχυση. Δεν ξέρω πόσοι χτυπήθηκαν, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε σοκ», περιέγραψε ο Leif Arnmar, υπάλληλος καταστήματος, στη σουηδική τηλεόραση.

Η 66χρονη Leander Nordling, στεκόταν στο τμήμα αρωμάτων του πολυκαταστήματος Åhléns όταν ξαφνικά άκουσε ένα δυνατό κρότο. «Άκουσα έναν θόρυβο σαν βόμβα που εξερράγη και άρχισαν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από την κύρια είσοδο. Όλα πνίγηκαν στον καπνό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τόσο εκείνη, όσο και οι υπόλοιποι πελάτες και το προσωπικό κατέφυγαν σε μια αποθήκη, μέσα στο πολυκατάστημα. Στη συνέχεια το κτίριο εκκενώθηκε μέσω της οδού Klarabergsgatan. «Υπήρχαν πολλοί φρουροί που μας υποδέχτηκαν έξω και μας συμβούλευσαν να απομακρυνθούμε από την περιοχή αμέσως».

«Πήγαινα στον κεντρικό δρόμο, όταν ένα μεγάλο φορτηγό ήρθε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πως, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί», λέει Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας, στην εφημερίδα Aftonbladet.

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στα μέσα ενημέρωσης ότι είδαν ένα φορτηγό να πέφτει με ταχύτητα πάνω στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος Ahlets και αμέσως μετά είχαν ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.

Νεότερη ενημέρωση 18.54' Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Αρχικά μεταδόθηκε από σουηδικά και διεθνή ΜΜΕ πως έχει γίνει μία σύλληψη, με κάποια άλλα να μιλούν και για περισσότερες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και φωτογραφίες και βίντεο που μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που δείχνουν σουηδούς αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες σε κάποιους υπόπτους.

Νεότερη ενημέρωση 18.37' Μια πόλη σε αποκλεισμό μετά το σοκ της αιματηρής επίθεσης με φορτηγό σε πολυκατάστημα περιγράφει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Σούλιος, πρόξενος της Ελλάδας στην Σουηδία και σύμβουλος πρεσβείας της Ελλάδας στην Σουηδία. 

«Είμαστε στη πρεσβεία και παρακολουθούμε τα γεγονότα. Έχουν αποκλείσει την πόλη, έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό και κάποιοι δρόμοι. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει Έλληνας ανάμεσα στους τραυματίες και τους νεκρούς. Δεν έχουμε καμία πληροφορία μέχρι στιγμής από τις αρχές ότι υπάρχει Έλληνας ανάμεσά τους. Είμαστε με τον κύριο Δημήτριο Τουλούπα (πρέσβη) στην πρεσβεία και θα καθίσουμε εδώ μέχρι κάποια ώρα για να δούμε αν θα προκύψει κάτι. Η ενημέρωση που έχουμε από τις αρχές μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχει πληροφορία ότι ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχει κάποιος Έλληνας. Εδώ είναι οργανωμένοι, αν υπήρχαν Έλληνες θα μας είχαν ενημερώσει».

imagehandler_1.jpg

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας, περιέγραψε:

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σίγουρα τρεις νεκροί, περιμένουμε να δούμε ποια είναι η ταυτότητά τους. Είμαστε πολύ κοντά εμείς… 2 χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης. Έχουν κλείσει κάποιοι σταθμοί, υπάρχει έντονη αστυνομία, ελικόπτερα, υπάρχει μία κινητικότητα. Προσευχόμαστε για όλους και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας ως Μητρόπολη, είναι μία άσχημη κατάσταση. Αναμένουμε να δούμε τι έχει συμβεί και πως θα εξελιχθεί. Ανησυχούμε όλοι». 

Νεότερη ενημέρωση 17.40' Το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανήκει στην εταιρεία Spendrups η οποία ανακοίνωσε το εξής: "Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το φορτηγό μας έχει εμπλακεί. Μιλήσαμε με τον οδηγό μας και είπε ότι παρέδιδε μια παραγγελία, βγήκε από το φορτηγό και κάποιος πήδηξε μέσα και το έκλεψε. Ο οδηγός δεν έχει τραυματιστεί και τώρα μιλάει με την αστυνομία".

Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο τώρα για 5 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες. Ο δράστης αναζητείται.

stokxolmh_kainoyries1_489_355.jpg

stokxolmh_shmeio2_660_439_630_355.jpg

Νεότερη ενημέρωση 17.31' Εκκενώνουν τον σταθμό του τραίνου!

Η αστυνομία αποφάσισε να εκκενώσει ολόκληρο τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Cecilia Granath, εκπρόσωπο της jernhusen (σ.σ. η σιδηροδρομική εταιρεία).

1491575146928658.jpg

Νεότερη ενημέρωση 17.27' "Φορούσε κουκούλα"

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην expressen πως ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγό είχε καλυμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του (πιθανώς με κουκούλα).

Μέχρι στιγμής έχει προσαχθεί ένας ύποπτος.

Νεότερη ενημέρωση 16.53' «Ένα όχημα τραυμάτισε ανθρώπους στο Ντοτνινγκάταν», ανέφερε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Τουβέ Χεγκ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το συμβάν, για το οποίο η αστυνομία δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν, έγινε μπροστά σε ένα πολυκατάστημα, στη διασταύρωση μιας λεωφόρου και του πιο πολυσύχναστου πεζόδρομου της σουηδικής πρωτεύουσας

Νεότερη ενημέρωση 16.49' Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατικό χτύπημα. Σουηδική αστυνομία: "Δύο άνθρωποι πέθαναν"

stokxolmh_eksw1_466_355.jpg

Νεότερη ενημέρωση 16.31' Για τρεις νεκρούς και αρκετούς ακόμα τραυματίες κάνουν λόγο τα σουηδικά ΜΜΕ.

fsfs.jpg

Νεότερη ενημέρωση 16.26' Η σουηδική αστυνομία δεν επιβεβαιώνει ακόμα θανάτους από το περιστατικό, όμως αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

stockholm1_603_355.jpg

Νεότερη ενημέρωση 16.24'  "Πέρασε πάνω από τουλάχιστον δυο ανθρώπους" λέει αυτόπτης σε σουηδική εφημερίδα

Φόβοι πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα αντίστοιχο με εκείνα του Βερολίνου και της Νίκαιας.

720_508872_06ad163437-9f7ed50589600ee1.jpg

Πρώτη ενημέρωση 16.21'

Φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους σε δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Aftonbladet.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως υπάρχουν τραυματίες.

Περισσότερα σε λίγο...

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ