Ο γρίφος της ανάπτυξης

του ηρακλη ρουπα

Η ένταση του προβλήματος των κόκκινων δανείων μας υποχρεώνει να ξεκλειδώσουμε επί τέλους τον γρίφο της ανάπτυξης από την οπτική της  εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Μίας εξυγίανσης όμως, που θα πρέπει να βασίζεται σε νέα αρχιτεκτονική.  Μία ανθρωποκεντρική οικονομία που πρέπει να αναδειχθεί μετά την κρίση, θα πρέπει να στηρίζεται από ένα ποιο ανθρωποκεντρικό τραπεζικό σύστημα.  Άλλωστε, η ισορροπημένη εξυγίανση, αποτελεί βασική προϋπόθεση για το επόμενο αναπτυξιακό βήμα της χώρας.
Είναι σαφές πλέον πως η οι πολυετείς καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων δημιουργούν αφενός δεδομένα γεωμετρικής διόγκωσης των δανείων αυτών, αφετέρου εμβάθυνση του χρόνου ανάταξης της οικονομίας με ίδια μέσα. Μπορεί το πρόβλημα να είναι Πανευρωπαϊκό, στην Ελλάδα όμως είναι ιδιαίτερα τοξικό, καθώς εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισής του η οικονομία δεν μπορεί να έχει χρηματοδοτική κατεύθυνση. Δεν μπορεί να έχει κατεύθυνση …τελεία και παύλα.

Δυστυχώς κάθε δε προσπάθεια νομοθέτησης διεξόδου όπως: α) ο κώδικας δεοντολογίας, β)ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ή γ) ακόμα και οι εταιρίες διαχείρισης χρέους των κόκκινων δανείων,  παρουσιάζεται ως μία ελλιπής και άτολμη πρωτοβουλία άνευ ουσίας και δυνατότητας παραγωγής βιώσιμης λύσης. Όσο δε οι λύσεις δεν παράγουν αποτέλεσμα, τόσο και το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Στην νέα αρχιτεκτονική του υπό εξυγίανση τραπεζικού συστήματος πρέπει να αναζητηθεί η ισορροπία μεταξύ εξυγίανσης, κεφαλαιακής ενίσχυσης και εκκαθάρισης του προβληματικού δανεικού χαρτοφυλακίου χωρίς ακρότητες αλλά με προγραμματισμό και μετάβασης που να βοηθάει στην ανάδειξη ενός νέου μοντέλου. Τόσο λειτουργίας των τραπεζών, όσο και αναπτυξιακού, καθώς το στίγμα από τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα την πολιτική ανάπτυξης της χώρας. Ενός νέου μοντέλου.  Θα τολμούσα να του δώσω και την διάσταση ενός μοντέλου «κοινωνικά επιχειρηματικού».

Η καθυστερήσεις και οι παλινωδίες έχουν οδηγήσει σε σημείο που ο εξορθολογισμός δεν  είναι δυνατόν να επιτευχθεί ούτε άμεσα ούτε ισορροπημένα. Για να είμαστε ποιο ακριβείς δεν πρέπει να επιτευχθεί με κάθετες λύσεις όπως στυγνή κατηγοριοποίηση και πακετάρισμα δανείων με κάθετες και άνευ ουσιαστικής ανάλυσης προσεγγίσεις και μεθοδεύσεις αναδιαρθρώσεων που δεν θα αποτελούν διαδικασία υγιούς διευκόλυνσης για τους πολλούς.
 

(Τμήμα παρέμβασης σε εκδήλωση στη Βουλή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης)

Διαβάστε επίσης