Συρία: Εκατόμβη νεκρών από την επίθεση με τοξικό αέριο - βομβάρδισαν και το νοσοκομείο

Ο στρατός αρνείται την επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον της Ιντλίμπ

Τουλάχιστον 100 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, από την αεροπορική επιδρομή με χρήση «τοξικού αερίου» που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, της βορειο-δυτικής Συρίας. 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου.

«Τα θύματα υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Ήταν άμαχοι στο σύνολό τους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άμαχοι πέθαναν από ασφυξία.

Βομβαρδίσθηκε το νοσοκομείο

Και το νοσοκομείο το οποίο δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» στη βορειο-δυτική Συρία βομβαρδίσθηκε και υπέστη σοβαρές ζημίες, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται εκεί, μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια.

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της πόλης υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα. Ιατρικές πηγές στην Χαν Τσεϊχούν κάνουν λόγο για λιποθυμίες, εμετούς και για την παρουσία αφρού στο στόμα των θυμάτων της «χημικής επίθεσης».

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

Φωτογραφίες δείχνουν μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη να ξεπλένουν με νερό τα θύματα της επίθεσης.

Ο στρατός αρνείται την επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον της Ιντλίμπ

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

 

«Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο ίδιος αξιωματικός είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό. Υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες

Διαβάστε επίσης