Δημήτρης Μπαρμπούνης: Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πείρος» μιλά για τις δράσεις και τους στόχους του φορέα

Δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο και κατάφερε να συσπειρώσει ανθρώπους και φορείς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος» αναδεικνύει μία πρωτοφανή δυναμική και εξελίσσεται σ’ ένα ζωντανό «κύτταρο» εθελοντικής προσφοράς, πολιτισμού και κοινωνικών παρεμβάσεων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Μπαρμπούνης, μίλησε στην «Πρωινή Γνώμη» για τους στόχους και τις δράσεις του φορέα, απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα συμμετοχής για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Ο σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος» συμπλήρωσε ένα χρόνο «ζωής». Μιλήστε μας για τη φιλοσοφία του συλλόγου.

«Δ.Μ.»: Ο Σύλλογός μας έκλεισε πρόσφατα έναν χρόνο από την ημέρα που συγκροτήθηκε με τη διευρυμένη του μορφή, ωστόσο, η δράση μας έχει συνέχεια και συνέπεια πολλών χρόνων. Η απόφαση της δημιουργίας ενός φορέα με διευρυμένη μορφή που θα «αγκάλιαζε» και τους δύο Αλισσούς προέκυψε από το γεγονός ότι τα χωριά μας που χωρίζονται μόνο από τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Άνω» και «Κάτω» έχουν κοινά προβλήματα και ανάγκες και οι κάτοικοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες με κοινό παρανομαστή να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα. Εκείνο όμως, που μας οδήγησε στο επόμενο βήμα ήταν ότι λόγω της δύσκολης εποχής που διανύουμε και επειδή οι κοινωνικές ανάγκες υποβαθμίζονται από την αδυναμία ανταπόκρισης της Πολιτείας και μερικές φορές και της Αυτοδιοίκησης οφείλαμε όλοι μαζί να εργαστούμε συλλογικά πιστεύοντας ακράδαντα πως «η ισχύς εν τη ενώσει». Ο Σύλλογός μας στηρίζεται στην εθελοντική δράση. Δρούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά. Ανταλλάσουμε ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Προάγουμε και επιδιώκουμε τις συνεργασίες και σκοπός μας εκτός των άλλων είναι και η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής μας, ώστε ο Σύλλογος να καταστεί ο κύριος «πυρήνας» δράσης που θα εντείνει τον παρεμβατικό του ρόλο και θα συνεχίσει να αποτελεί «κύτταρο» πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Ο «Πείρος» είναι ένας επιτυχημένος σύλλογος αφού αριθμεί εκατοντάδες μέλη, τα οποία σας ακολουθούν σε όλες τις δράσεις σας. Ωστόσο στην αρχή κάποιοι «λίγοι» σας πολέμησαν… Αισθάνεστε δικαιωμένος;

«Δ.Μ.»: Δεν τίθεται θέμα προσωπικής δικαίωσης αλλά δικαίωσης όλων όσοι πιστέψαμε σ’ αυτό το εγχείρημα και προχωρήσαμε από κοινού, κατορθώνοντας να απομονώσουμε φωνές που δεν πιστεύω ότι ήταν υποκινούμενες, αλλά αναδύονταν από το παρελθόν και εξέφραζαν μια παλιομοδίτικη νοοτροπία για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας σύλλογος. Δεχτήκαμε αρκετές επικρίσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν μας πτόησαν όμως, γιατί το δύσκολο είναι να συμμετέχεις σε μία προσπάθεια κι όχι να μένεις θεατής και εκ του ασφαλούς να κρίνεις ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Άλλωστε η δυναμική που απέκτησε ο σύλλογος, το γεγονός ότι εκατοντάδες μέλη μάς «αγκάλιασαν» και μάς παρότρυναν να συνεχίσουμε, αλλά και η θέληση και διάθεση που είχαμε να προσφέρουμε στον τόπο μας είναι αυτά που αποδεικνύουν καθημερινά πια στην πράξη ότι καλώς πράξαμε. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε και με κανέναν. Άλλωστε είναι πιο πολλά αυτά που μάς ενώνουν! Γι’ αυτό και ποτέ δεν είναι αργά… αφού «πάμε όλοι μαζί με αγάπη για τον τόπο».

Έχετε μπει μπροστά και σε πολλά οικολογικά θέματα. Τι παρεμβάσεις έχετε κάνει;

«Δ.Μ.»: Η περιοχή μας είναι από τις πιο όμορφες της δυτικής Αχαΐας. Ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, ο οποίος όμως, τα τελευταία χρόνια και λόγω των συνθηκών είχε αφεθεί στην τύχη του. Τους Αλισσούς διασχίζει ο Πείρος ποταμός που θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να αποτελεί «πηγή ζωής» και τουλάχιστον εμείς, αυτό θέλουμε. Έχουμε τη θάλασσά μας, τις παραλίες μας. Δυστυχώς και η δική μας περιοχή κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη πολλές φορές, ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα προβλήματα περιβαλλοντικής φύσεως αφορούν την ίδια μας τη ζωή, τη ζωή των παιδιών μας, το μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό κι αναλάβαμε δράση σε σημαντικά θέματα, όπως η μόλυνση του Πείρου από τα λύματα που κατέληγαν στο ποτάμι είτε από αγροτικές επιχειρήσεις, είτε από το βιολογικό της ΒΙ.ΠΕ. Επιμείναμε και καταφέραμε να ανακόψουμε την ρύπανση ακολουθώντας ακόμη και τη δικαστική οδό. Πιέσαμε και πετύχαμε να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την διάβρωση των ακτών, διασφαλίσαμε την ποιότητα του πόσιμου νερού ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων και τη λήψη μέτρων εκ μέρους του Δήμου με καθαρισμό των δεξαμενών, κ.ά. Πρωτοστατήσαμε στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φλόκα και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Προχωρήσαμε σε καθαρισμούς δρόμων, πλατειών, της παραλίας, κάναμε ελαιοχρωματισμούς, τοποθετήσαμε στάσεις και παγκάκια, φωτισμό στις εκκλησίες μας και άλλα πολλά που έχουν σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Ποιες είναι οι επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις;

«Δ.Μ.»: Καταρχάς να σας πω ότι το 2016 σημειώσαμε ρεκόρ εκδηλώσεων. Ενημερωτικές συναντήσεις για ιατρικά και κοινωνικά θέματα, πολιτιστικές, θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και συναυλίες, εκδρομές, κοινωνικές δράσεις, βελτιωτικές παρεμβάσεις, αθλητικές διοργανώσεις που τείνουν να γίνουν θεσμός, κ.ά. Και το 2017 όμως, ξεκίνησε εξίσου δυναμικά. Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας στη Βυτίνα, διοργανώσαμε για πρώτη φορά αποκριάτικα πάρτι για τους μικρούς μας φίλους και στις δύο μας πλατείες, γιορτάσαμε τα Κούλουμα, πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Αθήνα όπου παρακολουθήσαμε και θεατρική παράσταση. Και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά. Ήδη έχει καταρτισθεί το πρόγραμμα για πολλές εκδηλώσεις και δράσεις. Εστιάζουμε στο μεγάλο αγώνα δρόμου που θα γίνει στις 2 Απριλίου στη μνήμη του Βασίλη Λάζαρη, και πολλές άλλες εκδηλώσεις -άνω των 15- που το πρόγραμμά τους έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου. Παράλληλα, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια δημιουργίας ενός λευκώματος, που θα απεικονίζει και θα περιγράφει την ιστορική πορεία των δύο Αλισσών, μέσα από τη συγκέντρωση σπάνιου φωτογραφικού υλικού και την περιγραφή των γεγονότων του τόπου μας, όπως αποτυπώνονται στο εικονογραφικό υλικό. Ήδη γι’ αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθούν ομάδες εργασίας.

 

O δήμος δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια στηρίζουν τα αιτήματά σας;

«Δ.Μ.»: Η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τόσο με το Δήμο, όσο και με την Περιφέρεια είναι πολυεπίπεδη και θα τη χαρακτήριζα θετική. Άλλωστε, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κάθε περιοχής. Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως, τη δυσχερή τους οικονομική κατάσταση ως απόρροια των πολιτικών λιτότητας, επιδιώκουμε τη συμβολή και τη βοήθειά τους, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και πρακτικό. Και το λέω αυτό, γιατί κι εμείς μέσα από τις δράσεις μας έχουμε αντιληφθεί ότι για απλές παρεμβάσεις που όμως είναι τόσο σημαντικές για την περιοχή μας δεν απαιτούνται ανέφικτα κονδύλια, αλλά διάθεση και καλή πρόθεση. Ο ρόλος μας, όπως ανέφερα, έχει παρεμβατικό χαρακτήρα. Σκοπός μας είναι να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη κι αν κάποιοι μας θεωρούν ενοχλητικούς. Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας, η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η διασφάλιση συνθηκών ψυχαγωγίας και αθλητικής ανάτασης. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με τον ίδιο δυναμικό τρόπο επιδιώκοντας πάντα την αγαστή συνεργασία τόσο με το Δήμο, όσο και με την Περιφέρεια.

 

Κατά καιρούς έχει γραφτεί ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος δυτικής Αχαΐας στις επόμενες δημοτικές εκλογές ή υποψήφιος βουλευτής. Ισχύει;

«Δ.Μ.»: Είναι πολλές φορές απογοητευτικό να παρερμηνεύεται από διάφορα κέντρα και για διαφορετικούς λόγους το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας. Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είχα τη χαρά να υπηρετήσω τους συνδημότες μου από θέσεις ευθύνης και πιστεύω ότι έδωσα δείγματα γραφής. Άλλωστε, ποτέ δεν χρησιμοποίησα το Σύλλογο ως «όχημα» για να ανελιχθώ. Απεναντίας αρκετοί με γνώρισαν μέσα από το Δήμο και με εμπιστεύτηκαν για το Σύλλογο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος», ο οποίος αριθμεί σήμερα 675 μέλη, γιατί είναι ένα εγχείρημα στο οποίο πιστέψαμε πολλοί άνθρωποι, είναι μια συλλογική προσπάθεια που αναγνωρίστηκε από τον κόσμο και σίγουρα θέλουμε όλοι να πετύχει και να διευρύνει τις δράσεις του για να κάνουμε τους Αλισσούς αυτό που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ