Τι γλυτώσαμε, τι χάνουμε

Του Χρήστου Βουλδή , μέλους του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Ηλεκτρολόγου Μηχανικόυ και Μηχανικόυ Υπολογιστών

Τι  γλυτώσαμε είναι δύσκολο να καταλάβουμε διότι το γλυτώσαμε και δεν το πάθαμε. Όπως επίσης είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι χάνουμε από το μέλλον μας όταν χάνουμε ευκαιρίες.

Είναι πιθανό ενδεχόμενο η ελληνική κοινωνία να έχει κάνει λανθασμένες επιλογές, να έχει γυρίσει την πλάτη σε πολιτικές και πολιτικούς που θα τη βοηθούσαν να γλυτώσει πολλά από τα δεινά της ή  θα την οδηγούσαν σε ένα καλύτερο μέλλον. Είναι πιθανό ενδεχόμενο η ελληνική κοινωνία να έφραξε το δρόμο στα ‘καλύτερα’ μυαλά ή να μην άνοιξε για αυτά κανένα δρόμο πέρα από το δρόμο της φυγής από τη χώρα.

Σίγουρα θα ήταν σημαντικό βήμα για την πρόοδο της χώρας μια κοινωνική αυτοκριτική. Η επίγνωση των πιθανών καταστάσεων που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε μέσα από την καταγεγραμμένη ιστορική επιλογή και πορεία άλλων χωρών είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο. Να δούμε παραδείγματα χωρών που χρεοκόπησαν ,ώστε να αντιληφθούμε τι αποφύγαμε. Να δούμε παραδείγματα χωρών που μπήκαν και βγήκαν από τα μνημόνια , ώστε να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Επίσης να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε παραδείγματα χωρών που δεν χρειάστηκαν μνημόνια για να δούμε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και χάσαμε το τρένο της ευκαιρίας.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, χρειάζεται μελέτη υπαρκτών περιπτώσεων και κριτική σκέψη. Οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι στο ιστορικό παρόν και να χαράξουμε το μέλλον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Δεν θα έδειχνε διάθεση για ουσιαστική πρόοδο για την Ελλάδα εάν έναν διαπρεπή παίχτη της διεθνούς πολιτικής σκηνής , αναγνωρισμένο και καταξιωμένο από όλους τους σοσιαλιστές ηγέτες δεν τον αξιοποιούσε. Θα έδειχνε ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γλυτώσει τα χειρότερα και ότι δεν έχει καταλάβει από τι ήδη έχει γλυτώσει. Επίσης θα έδειχνε ότι δεν ενδιαφέρεται η χώρα για την καλύτερη της προοπτική, αδιαφορώντας  για το τι χάνει από το μέλλον της.


Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών πρόσφατα επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και είναι στο χέρι των Ελλήνων η αξιοποίηση προς όφελος της πατρίδας ενός τέτοιου στελέχους παγκοσμίου πολιτικού βεληνεκούς. Όσο και αν για κάποιους το όνομα Παπανδρέου είναι ταμπού.

Διαβάστε επίσης