Προσέξτε τι λέτε: Πως μας ακούν και μας βλέπουν οι «Μεγάλοι Αδελφοί»!

Του Κώστα Παπαθεοδώρου*

Απεδείχθη τελικά ιδιαίτερα επίπονο να γράψω το ακόλουθο άρθρο γιατί, εκτός της μεγάλης έρευνας που απαιτεί το «αντικείμενο», ο υπολογιστής μου «μηδένισε» αρκετές φορές αλλά ευτυχώς είχα φροντίσει να περνάω ότι γράφω και ότι συλλέγω και σε στικάκια…

Είναι γνωστό ότι οι λογής  υπηρεσίες πληροφοριών συνεργαζόμενες με τις ίδιες τις εταιρείες ή έστω υποκλέπτοντας τις αποθήκες δεδομένων (servers), έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης των κινήσεων, των επιλογών και του πλαισίου ζωής ενός ατόμου στο χώρο και στο χρόνο.

Η υπόνοια ήταν διάχυτη αλλά ήρθαν οι αποκαλύψεις κατ` αρχήν των Wikileaks και ακολούθως του Snowden και κατέδειξαν τις συντεταγμένες (Βάθος, πλάτος, μήκος) αυτού του τεράστιου δικτύου όχι μόνο ελέγχου αλλά και καθοδήγησης της ζωής μας.

Μεθόδου επηρεασμού και χειραγώγησης

Για παράδειγμα αναλύοντας δεδομένα και στοιχεία ενός ατόμου οι αναλυτές έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο πρόβλεψης αλλά και διαμόρφωσης κοινωνικών «μοντέλων» συμπεριφοράς και άρα, μεθόδων επηρεασμού και χειραγώγησής τους.

Αφορμή για τη δημοσιοποίηση στοιχείων της μακρόχρονης έρευνάς μου που ξεκίνησε από τον αναπάντεχο θάνατο Τσαλικίδη (υπαλλήλου της Vodafone) και τη σύνδεσή του με το δίκτυο υποκλοπών, οι πρόσφατες καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις αλλά και παλιότερα οι παρακολουθήσεις πολιτικών κομμάτων.

Να θυμίσω εδώ ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, αποκαλύφθηκε επισήμως το δίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έλεγχο «ρουτίνας», που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της.

Η μυστική αστυνομία των… Δημοκρατιών!

Οι υποκλοπές φυσικά και είναι ακόμη ενεργές και τα αίτια θανάτου Τσαλικίδη δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Άλλα όσοι γνωρίζουν μιλούν για την NSA, κρατική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ. ‘Η αλλιώς τη μυστική αστυνομία των… Δημοκρατιών!

Αλλά φυσικά δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που παρακολουθούν τις ζωές μας! Κορυφαίοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά  ανά τον κόσμο πληρώνονται από χρήματα των πολιτών προκειμένου να σχεδιάζουν μεθόδους και συστήματα ενίσχυσης των κρατικών εξουσιών.

Και το ανατριχιαστικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν τα πράγματα αλλάξουν και στη θέση των έστω κατ` επίφαση εκλεγμένων κυβερνήσεων επικρατήσουν – όπως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- διεστραμμένα ανθρωποειδή που θα είναι εύκολο και γρήγορο να καθοδηγούν ανθρώπους και να δημιουργούν πολίτες που θα δεν διανοούνται να εναντιωθούν σε οτιδήποτε επιδιώκουν;

Αλλά ας εξηγήσουμε την πρακτική των «μεγάλων αδελφών»! Είναι σαφές ότι συνδέοντας και συνδυάζοντας αυτόνομα κομμάτια όχι μόνο περιγράφεται η κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου αλλά, πολύ περισσότερο, διαμορφώνονται «μοντέλα» ανθρώπων για γρήγορες αναλύσεις και προβλέψεις συμπεριφορών…

«Πρόσβαση» σε 9 εταιρείς επικοινωνιών

Οι αποκαλύψεις Snowden κλπ κατέδειξαν ότι η NSA είχε «πρόσβαση» σε αποθήκες δεδομένων τουλάχιστον εννέα εταιρειών: Microsoft, Apple, AOL Google, Yahoo, Skype, You Tube Facebook. Δηλαδή είχε πρόσβαση σε βίντεο, εικόνες, φωτογραφίες, έγγραφα ηλεκτρονικά μηνύματα και καταγραφές συνδέσεων (δισ)εκατομμυρίων πολιτών. Στοιχεία που επιτρέπουν σε αναλυτές να ανιχνεύουν τις κινήσεις, τις επιλογές και το πλαίσιο ενός ατόμου στο χώρο και στο χρόνο.

Στην NSA η λειτουργία του σύγχρονου προγράμματος SIGIΝT δίνει τη δυνατότητα σε όσους χειρίζονται αυτά τα συστήματα να μαθαίνουν τα πάντα μέσω κάθε αγοράς μας, κάθε κλήσης μας, κάθε κεραίας τηλεφωνικής εταιρείας που τοποθετούμε, φίλους που έχουμε, άρθρων που γράφουμε, site που επισκεπτόμαστε, και πακέτων που δρομολογούμε. Όλα αυτά αποθηκεύονται στα αρχεία ενός συστήματος με απεριόριστη έκταση και καθόλου έλεγχο…

Ο θρυλικός κρυπτό-μαθηματικός της NSA

Ο William Binney ένας θρυλικός κρυπτό-μαθηματικός της NSA κατά τον ψυχρό πόλεμο έκανε ανάλυση πυρηνικών απειλών. Με βάση τις αποκαλύψεις του τη  δεκαετία του '90 η NSA επικεντρώθηκε στο Internet, αναπτύσσοντας μεθόδους μαζικής ανάλυσης δεδομένων. Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέπτυξε σύστημα αυτόματου συσχετισμού  όλων των στοιχείων και μια βδομάδα μετά την 11/09/2001 δόθηκε κυβερνητική εντολή για μαζική παρακολούθηση πολιτών σε όλον τον κόσμο. Και στην ουρά αυτού του προγράμματος έτρεχε όλη η «επίσημη» κατασκοπεία…

Η λειτουργία του προγράμματος με την ονομασία STELLARWIND εγκρίνονταν κάθε 45 ημέρες από επιτροπή του Κογκρέσου η οποία ωστόσο, ποτέ δεν ζήτησε περαιτέρω στοιχεία ελέγχου.

Ο Binney διαβλέποντας τους κινδύνους και την αναπόφευκτη παρέκκλιση, προσπάθησε  να αναδείξει τους κινδύνους και τις αναπόφευκτες παρεκκλίσεις και αφού υπέβαλε την παραίτησή του επιχείρησε μαζί με άλλους τέσσερις ακτιβιστές να κινητοποιήσουν την δικαστική και πολιτική εξουσία ώστε να θέσουν το σύστημα υπό συνταγματικό έλεγχο και την εποπτεία της Δικαιοσύνης.  

Οι πόρτες Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν κλειστές και σύντομα όλοι τους δέχτηκαν ταυτόχρονα βίαιες επιθέσεις εκφοβισμού και φίμωσης.

Και φυσικά όχι μόνον δεν απέτρεψαν την «παρέκκλιση» αλλά το 2011 η  NSA  κατασκεύασε τη μεγαλύτερη αποθήκη αποθήκευσης δεδομένων και τηλεφωνικών υποκλοπών στο Bluffdale της Yuta.

Έκτοτε το STELLARWIND γιγαντώθηκε και εξειδικεύτηκε σε επιμέρους προγράμματα. Σήμερα το SSO (Special Source Operation)  προσφέρει ολοκληρωμένη «σάρωση» στις απαιτήσεις συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Και  οι παρακολουθήσεις διαρκώς διευρύνονται.

Και οι τραπεζικές κάρτες

Πέραν αυτού, υποσυστήματα εντάχθηκαν στο SSO και πλέον όλες οι κάρτες συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν την αποκαλούμενη συνδεσιμότητα. Συνδέοντας και συνδυάζοντας όλα τα κομμάτια όχι μόνο περιγράφεται η κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου αλλά, πολύ περισσότερο, διαμορφώνονται «μοντέλα» ανθρώπων για γρήγορες αναλύσεις και προβλέψεις συμπεριφορών…

Για παράδειγμα η τραπεζική κάρτα δείχνει που πας, τι κάνεις, τι αγοράζεις, τι συνήθειες έχεις. Επίσης σχετίζοντας αυτά τα στοιχεία με δεδομένα με άλλων ανθρώπων μπορούν να «διαβάσουν» με ποιον μιλάς, με ποιον συναντιέσαι και όλα αυτά τα στοιχεία μαζί αφηγούνται την ιστορία ζωής του κάθε ανθρώπου.

Υποκλοπές, δακτυλικά αποτυπώματα, σάρωση, φωτογραφίες, αμφιβληστροειδής λένε τα πάντα για τις ζωές μας και για παράδειγμα να βρεθείς σε λάθος σημείο σε λάθος στιγμή αν και είσαι αθώος μπορούν έστω και με υστεροβουλία να σε σχετίσουν με πράξεις που θα σε στιγματίζουν για πάντα…

Και τα drones στο... κόλπο

Τελευταία, στα μέσα ελέγχου προστέθηκαν και τα drones τα οποία δεν χρησιμοποιούνται μόνο για βομβαρδισμούς αλλά και για να  ακολουθούν τον οιονδήποτε και να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο στους καθοδηγητές τους.

Αναντίρρητα το Internet αποτέλεσε επανάσταση στις ζωές των ανθρώπων. Το διαδίκτυο πριν αρχίσει να παρακολουθείται ήταν χώρος απόλυτης δημοκρατίας, ισότιμου διαλόγου, πολυφωνικής ενημέρωσης, ουσιαστικής εκπαίδευσης, ποικιλόμορφης ψυχαγωγίας ακόμη και κοινωνικών επαφών. Επιπλέον αποτέλεσε αγωγό εξάπλωσης ιδεών και  ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών… Απεριόριστο και ελεύθερο και άρα μοναδικό στην ιστορία του ανθρώπου.

Μόνο που τώρα μεταλλάχθηκε σε δυνάστη της ζωής μας καθώς η καχυποψία και ο φόβος έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε αυτολογοκρισία και σε  «πάγωμα».

Ο φίλος μου ο Νίκος χρόνια τώρα ισχυρίζονταν ότι τα πάντα  καταγράφονται και αναλύονται. Αρχικά είχα τις επιφυλάξεις μου έως και σε σημείο αμφισβήτησης. Και πλέον διαπιστώνω ότι όχι μόνο και «συμβαίνει» αλλά και  περιορίζει τα όρια της πνευματικής μας  αναζήτησης άρα και της ατομικής ελευθερίας μας.

Το Internet, τα ΜΜΕ, ακόμη και οι δήθεν αθώες κάρτες δίνουν τροφή σε όσους εστιάζουν στην υπονόμευση της δυνατότητας των ανθρώπων να εναντιωθούν αποτελεσματικά ενάντια σε κάθε εξουσία. Και εξελίσσονται στο μεγαλύτερο όπλο καταπίεσης στην ιστορία του ανθρώπου. Οι ζωές μας ανοικτό βιβλίο.

Οι μάρκες και ποιοι μένουν... ρέστοι

Και δυστυχώς ουδείς από μόνος του έχει τη δυνατότητα και τα εργαλεία να εναντιωθεί σε αυτά τα μοντέλα και σε αυτούς τους λαμπρούς «επιστήμονες»…

Αυτό που έχω να σημειώσω ως κατακλείδα είναι ότι δεν επιτρέπεται να αγνοούμε τους νόμους όταν δεν μας βολεύουν. Ούτε μπορούν οι νόμοι να υπόκεινται στα θέλω ξεροκέφαλών ηγετών. Γιατί τελικά δεν επιλέγουμε εμείς ούτε τους ηγέτες μήτε και τους νόμους. Αυτοί μας διαλέγουν.

Μερικές φορές απλά μας δίνουν μάρκες για  το μεγάλο παιχνίδι, όπου είναι βέβαιο ότι θα μας αφήσουν ρέστους.

 

*Ο Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ