Σάλος από τη δήλωση Λαγκάρντ για έκκληση Τσίπρα να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα - Το επιβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός

στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η αποστροφή της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δεσμευθεί το ΔΝΤ  δίπλα στην Ελλάδα.

Η φράση της κας Λαγκάρντ ήταν ακριβώς: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός - εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».

Το αυτό επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσιπρας στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας είπε για το θέμα της Λαγκάρντ.

«Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό οτι έχω κατά καιρούς επικοινωνία. Όχι πάντοτε εύκολη αλλά ειλικρινή και έντιμη και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του, να μην σπαταλάει τον χρόνο του, να κρατήσει μια σταθερή θέση και με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ναι ζήτησα την δέσμευση του ΔΝΤ ότι δηλαδή δεν θα είναι α λα καρτ μόνο με μέτρα αλλά και στο ζήτημα του χρέους. Η γνωστή ευρωπαϊκή πρακτική πετάμε την μπάλα μπροστά αλλά να περάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόβλημα».

Στο ερώτημα πως περιμένει να κλείσει η αξιολόγηση όταν δεν υποχωρεί το ΔΝΤ είπε: Το ΔΝΤ έχει μάθει να ζητάει αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από το σύνολο των θεσμών και υπο τη επίβλεψη και άλλων θεσμών. Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές εδώ και 7 χρόνια αλλά πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε ένα θετικό αποτέλσμα. Η λύση να είναι και κοινωνικά βιώσιμη.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις της επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει με επιστολή του, τον Ιούλιο του 2015, την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στο τρίτο Μνημόνιο. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ τη δέσμευσή της για παραμονή του Δ.Ν.Τ.  Κατά την προσφιλή τακτική του, στο εσωτερικό της χώρας δαιμονοποιεί και επιτίθεται στο Δ.Ν.Τ., την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό παρακαλεί για την παραμονή του στο μνημονιακό πρόγραμμα. Τόσο θράσος, τόση υποκρισία».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ