Τσικνοπέμπτη: Με το "Γάμο της Κουλουρούς" και Επτανησιακές καντάδες ξεφάντωσαν οι Πατρινοί - Πλούσιο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίκεντρο των εκδηλώσεων η Άνω πόλη και η Γεροκωστοπούλου

Μέρα αυθεντικού αποκριάτικου ξεφαντώματος, γλεντιού, ξεγνοιασιάς και μια πολύ καλή ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε με ιδανικό τρόπο στην Πάτρα, πρωτεύουσα του Καρναβαλιού εμπλέκοντας όλο τον κόσμο σε ένα γενικευμένο πανηγύρι.

Από το πρωί οι αυτοσχέδιες ψησταριές απλώθηκαν σε όλη την πόλη και οι μουσικές, οι χοροί, τα πειράγματα και οι ευχές κράτησαν καλά καθόλη τη διάρκεια της μέρας.

Το αποκορύφωμα της ξεχωριστής γιορτής συντελέστηκε το απόγευμα και το βράδυ με το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που είχε ετοιμάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και ένωσε της Κάτω και Άνω Πόλη δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαράς και εξωστρέφειας.

Κεντρικός άξονας των δράσεων ήταν το δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές» αναστάτωσε με την παραδοσιακή, χιουμοριστική και ανατρεπτική του δύναμη την Άνω με την Κάτω Πόλη και σκόρπισε ευθυμία στον κόσμο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσική, χοροί, ξέφρενο κέφι και εύθυμη αυθεντική σατιρική διάθεση χαρακτήρισαν πομπή και το συναπάντημα γαμπρού και νύφης.

unnamed_1.jpg

unnamed_3.jpg

Η πομπή της Νύφης και της ακολουθίας της (μεταμφιεσμένοι, λεωφορείο με μέλη πληρωμάτων, τρία αυτοκίνητα – αντίκες, άρμα – ταβέρνα, μουσικό άρμα) ακολουθώντας τη διαδρομή: πλατεία Ταμπαχάνων - Γερμανού – Αγ. Νικολάου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη – Όθωνος Αμαλίας – πλατεία Τριών Συμμάχων κατευθύνθηκε στο αριστερό μέρος στο μώλο της Αγίου Νικολάου σκορπίζοντας το γέλιο και προκαλώντας την καρναβαλική διασκέδαση. Εκεί τη Νύφη περίμενε ο Γουίλσον που είχε έρθει από την Αμερική μαζί με τους φρα(γ)κοφορεμένους φίλους του και έγιναν τα ιδώματα κάτω από τις θερμές επευφημίες του κόσμου και σε κλίμα ενθουσιασμού και άστραψαν τα φλας για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες που απαθανάτισαν το γαμήλιο φιλί. Τα χαμόγελα έδωσαν και πήραν και μόλις ένα ποδήλατο έφραξε προσωρινά το δρόμο του ζεύγους, ο γαμπρός – πρόεδρος Γουίλσον εξ Αμερικής έλαβε το μήνυμα και αναφώνησε: «Θα μου κάνει τη ζωή ποδήλατο».

unnamed.jpg

Ευθύς ο περιχαρής γαμπρός ανέβασε τη Νύφη στη … ταβέρνα και όλοι μαζί πήραν το δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας τη διαδρομή: Οθωνος Αμαλίας, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου - Πλατεία Αγίου Γεωργίου μεταδίδοντας την αύρα του παραδοσιακού εθίμου στους περαστικούς και αναβιώνοντας τον ντόρο αλλοτινών εποχών.

unnamed_8.jpg

unnamed_7.jpg

Στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου επικυρώθηκε ο πολυπόθητος Γάμος με δυο σουβλάκια και άρχισε το γαμήλιο τραπέζι και ένα ξέφρενο γλέντι με δημοτικά και ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και διανομή σουβλακίων στον κόσμο.

Στο δρώμενο συμμετείχαν επιχειρώντας μια όσο το δυνατό πιο πιστή και κοντά στη γνησιότητα αναπαράσταση του εθίμου, μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές»: Μάχη Αντωνοπούλου (Νύφη), Γιώργος Νταλιάνης (Ουίλσον), Θάνος Τσέρης, Μιλτιάδης Παπλάς, Ασημάκης Στρατογιάννης, Άρης Καρύδης, Σταύρος Σοκαλάκης (η παρέα του Ντόρου).

unnamed_2.jpg

unnamed_9.jpg

unnamed_0.jpg

Παράλληλα μια ομολογουμένως σπάνια συναυλία που αναβίωσε νοσταλγικές μνήμες του χτες και της παλαιάς Αποκριάς, ξετυλίχτηκε στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. Η εξαιρετική χορωδία με μέλη και φίλους του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» συνοδευόμενη από μικρή μουσική μπάντα, αποτελούμενη από κιθάρες και ακορντεόν, ταξίδεψε το πλήθος των θεατών- ακροατών που συγκεντρώθηκε για να τους απολαύσει. Με τις μελισματικές φωνές τους μας ξενάγησαν σε καντάδες και παλαιά αποκριάτικα τραγούδια μεταδίδοντας τη φρέσκια αύρα της επτανησιακής και όχι μόνο μουσικής. Ο πεζόδρομος της Γεροκωστοπούλου πήρε ζωή από τα χαρούμενα και χαμογελαστά πρόσωπα των χορωδών, αντήχησε από πασίγνωστες μελωδίες («Εις τον αφρό της θάλασσας», «Ο μπαρμπα Γιάννης κανατάς», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Λαλούν τ' αηδόνια», «Απόψε την κιθάρα μου», «Αχ Βαλεντίνα», «Να το πάρεις το κορίτσι» κ.α.), μύρισε «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Βαρκούλα αρμάτωσε» και «Σ' ένα παπόρο μέσα» μας έβαλε και μας ταξίδεψε σε συναισθήματα και ρομαντικές εποχές.

lefkadites_tempo24.gr__1.jpg

unnamed_11_0.jpg

unnamed_10_0.jpg

Και βέβαια τα τραγούδια «Ωδή στη Λευκάδα ή Έλα κι εσύ» σε στίχους Ηλία Π. Γεωργάκη και μουσική Διονύση Γεωργάκη και «Μενεξέδες και ζουμπούλια» ξαναπαίχτηκαν στο τέλος κάτω από το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που έδειξε απλόχερα τον ενθουσιασμό του.

Μετά το τέλος της συναυλίας οι χορωδοί –μέλη και φίλοι του συλλόγου- κάνοντας την περαντζάδα του στους δρόμους Καραϊσκάκη – Παντανάσης – Ρήγα Φεραίου μετέφεραν τραγουδώντας το άρωμα της επτανησιακής μουσικής και του πολιτισμού τους στο κέντρο της πόλης. Ήταν μια εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και συνδέθηκε άρρηκτα με το Πατρινό Καρναβάλι, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια από τις πιο επιδραστικές συνθήκες για τη δημιουργία του Καρναβαλιού της Πάτρας στάθηκε ο επτανησιακός μουσικός πολιτισμός.

unnamed_17_0.jpg

unnamed_14_0.jpg

Η Τσικνοπέμπτη, με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό έδωσε μια ιδανική αφορμή για να ξεφύγουμε από τους συμβατικούς μας ρυθμούς. Κατέβασε πολύ κόσμο στους δρόμους θέτοντάς τον σε αποκριάτικη εγρήγορση. Ένα μεγάλο ολοήμερο  υπαίθριο γλέντι, όπως υπαγορεύει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, που ειδικά στην Πάτρα λαμβάνει απρόοπτες διαστάσεις.

unnamed_4.jpg

unnamed_5.jpg

unnamed_6.jpg

 

Διαβάστε επίσης