Ο Ζαν Μαρί Λεπέν υπόσχεται "φούρνους" σε όσους ασκούν κριτική στο κόμμα - ΒΙΝΤΕΟ

Ενώπιον του εισαγγελέα για εκφράσεις που προάγουν το μίσος ο 88χρονος

Εμφύλιο στο εσωτερικό του εθνικιστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, αλλά και έντονη κριτική από ΜΜΕ και απλούς πολίτες στη Γαλλία προκαλούν νέες δηλώσεις του πρώην προέδρου του Εθνικού Μετώπου και πατέρα της νυν υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο επίτιμος πρόεδρος του FN επιτίθεται σε βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο σε καλλιτέχνες από τη Γαλλία και το εξωτερικό που καταφέρονται εναντίον του κόμματος, όταν αναφερόμενος στον Patrick Bruel, εβραϊκής καταγωγής, σχολιάζει. "Θα έχουμε μια νέα φουρνιά την επόμενη φορά". Η φράση αυτή θεωρήθηκε ρατσιστική και αντισημιτική και προκάλεσε την αντίδραση των ΜΜΕ, του αντιρατσιστικού οργανισμού SOS Racisme και της Ένωσης Εβραίων της χώρας. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "πρόκληση μίσους", όπως ανέφερε και ο συνήγορός του.

Συγκεκριμένα, ο Λεπέν φαίνεται σε βίντεο στο διαδίκτυο το οποίο και ελήφθη τον Ιούνιο του 2014, να κατακρίνει καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και η Madonna που αναφέρθηκαν με αρνητικούς χαρακτηρισμούς στο κόμμα λέγοντας: "Χρειάζεται πάντα κοπριά στις ρίζες για τα όμορφα τριαντάφυλλα. Η γριά Μαντόνα συμβάλουν σε αυτό προφορικά" ανέφερε αστειευόμενος. Όταν όμως η συνομιλητής του, του αναφέρει το όνομα του Patrick Bruel, που επίσης έχει ασκήσει σκληρή κριτική στο κόμμα εκείνος ακούγεται να σχολιάζει: "Θα έχουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά".

  Δείτε ΕΔΩ βίντεο

Ο τραγουδιστής απάντησε στο facebook, τονίζοντας πως "οι προκλήσεις του συγκεκριμένου ατόμου δεν τον αγγίζουν". Όπως πρόσθεσε όμως, είναι άλλη μια αφορμή για να εμφανιστεί το πραγματικό πρόσωπο του ίδιου, αλλά και του Εθνικού Μετώπου. "Λυπάμαι μόνο για τη μνήμη των περισσοτέρων από 6 εκατ. θυμάτων του Ολοκαυτώματος" είπε καταλήγοντας.

Φίλια πυρά

Η αναφορά θεωρήθηκε αντισημιτική και το FN που είχε αναρτήσει το βίντεο στην ιστοσελίδα του κόμματος έσπευσε να το "κατεβάσει". Ωστόσο, τα ΜΜΕ είχαν φροντίσει να αντιγράψουν το αρχείο, με αποτέλεσμα η επίμαχη φράση να παραμένει στη διάθεση των χρηστών για να την ακούσουν. Εδώ και αρκετό διάστημα και όσο τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου "φουσκώνουν", η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκινήσει τη στρατηγική της "αποδαιμονοποίησης" της παράταξης. Στόχος τους είναι να δείξουν πως αποτελούν αγνούς πατριώτες, μακριά όμως από ρατσιστικές αναφορές και αντισημιτικές δηλώσεις. "Αν χρησιμοποίησε τον όρο 'φουρνιά', πρόκειται για μια ακόμη κακή φράση. Είναι πολιτικά ανόητο και κατακριτέο" σημειώνει ο υπ' αριθμόν δύο του Εθνικού Μετώπου,  αντιπρόεδρος Λουί Αλιό μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien.

Οι αντιδράσεις άλλωστε έρχονται και από άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο βουλευτής Ζιλμπέρ Κολάρ που παρότρυνε τον πρώην ηγέτη των εθνικιστών να πάρει επιτέλους τη σύνταξή του. Όπως είπε οι εκφράσεις του είναι "απαράδεκτες και μη ανεκτές" και προκαλούν "ζημιά σε όσους τις ακούν". Αντίστοιχη η τοποθέτηση και του έτερου αντιπροέδρου Φλοριάν Φιλιπό που κρίνει τις αναφορές "απαράδεκτα σκληρές" και "καταχρηστικές" αν και εκτιμά πως οι κατηγορίες για αντισημιτισμό είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση εσφαλμένες.

Αν υπάρχουν άνθρωποι στο κόμμα μου που μεταφράζουν την τοποθέτησή μου με αυτό τον τρόπο, είναι γιατί είναι  ηλίθιοι

Ο 88χρονος Λεπέν πάντως δεν δίστασε να τα βάλει και με τους ομοϊδεάτες του στο κόμμα, χαρακτηρίζοντας τους ηλίθιους. "Αν υπάρχουν άνθρωποι στο κόμμα μου που μεταφράζουν την τοποθέτησή μου με αυτό τον τρόπο, είναι γιατί είναι  ηλίθιοι" σχολίασε αφού νωρίτερα είχε δώσει διευκρινίσεις για την επίμαχη φράση του στο facebook. Όπως είπε η λέξη "φουρνιά" που μεταχειρίστηκε δεν έχει αντισημιτική χροιά παρά μόνο για τους πολιτικούς αντιπάλους και τους ηλίθιους. Επιπλέον, υπερασπίστηκε την πολιτική του πορεία, δηλώνοντας ελεύθερος άνδρας προκαλώντας όποιον το επιθυμεί να βρει "στα 60 χρόνια της πολιτικής του ζωής μια αντισημιτική εξαγγελία".

Η 'λεπτομέρεια' της ιστορίας

Ο Λεπέν είχε άλλωστε προσβάλει από το Μάιο του 2015 την απόφαση του κόμματος να αναστείλει την ιδιότητα του ως μέλους του κόμματος, έπειτα από δηλώσεις του στις οποίες χαρακτήριζε "λεπτομέρεια" τους θαλάμους αερίων των Ναζί κατά τον Β' ΠΠ και υπερασπιζόταν τις δηλώσεις του Μαρεσάλ Πετάν από την ίδια περίοδο, ο οποίος έκρινε "χρήσιμη" τη "μάχη" κατά της δημοκρατίας. Λίγο μετά την ακύρωση της αναστολής, ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατόρθωνε να ανακόψει και την προσπάθεια μελών του κόμματος να του στερήσουν τον τίτλο του επίτιμου προέδρου.

Η υπεράσπιση Ζαν Μαρί Λεπέν υποστήριξε πως μόλις τέσσερα από τα εννέα μέλη του πολιτικού γραφείου του Εθνικού Μετώπου συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την αποπομπή του από το κόμμα και πως ο ίδιος ο επίτιμος, ως μέλος του γραφείου έπρεπε να είναι παρών στη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε το κόμμα έκανε λόγο για ελευθερία διοίκησης που πρέπει να έχει ένα κόμμα στις αποφάσεις του. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, αναφέρθηκε στις εμπρηστικές δηλώσεις του Λεπέν σημειώνοντας πως "δεν μπορεί να αμαυρώνει το κόμμα, όντας τιμητής εγκλημάτων πολέμου". "Σήμερα, είναι ο κ. Λεπέν που έχει γίνει λεπτομέρεια της ιστορίας του Εθνικού Μετώπου".

Μηνύσεις κατά του επίτιμου

Ο οργανισμός SOS Racisme ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μήνυση μέσα στις επόμενες ημέρες κατά της συγκεκριμένης τοποθέτησης. "Η στρατηγική του κόμματος της ακροδεξιάς που δικαιολογεί τις ρατσιστικές και αντισημιτικές αναφορές του ιστορικού της ηγέτη, χαρακτηρίζοντας τες ως παρωχημένες και μη αντιπροσωπευτικές του κινήματος, δεν μπορεί να στηριχτεί πια" αναφέρουν. Άλλωστε, σε βάρος του Λεπέν άνοιξε απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση μίσους και ο 88χρονος καλείται να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι, όπως ανέφερε και ο συνήγορός του Φρεντερίκ Τζοακίμ. Ο δικηγόρος κατήγγειλε τις διώξεις για αναφορές που "αλλοιώθηκαν εσκεμμένα" και στις οποίες αποδόθηκε νόημα το οποίο δεν φέρουν.

Τέλος, η ένωση Εβραίων της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης πως σκοπεύει να καταθέσει μήνυση για "αναφορά με ρατσιστικό χαρακτήρα" σε βάρος της Μαρίν Λεπέν, η οποία και είναι διευθύντρια έκδοσης της ιστοσελίδα που ανάρτησε το βίντεο. 

Πηγή: 247news.gr

Διαβάστε επίσης