Καταγγελίες και βολές κατά προηγούμενων από τον Γ.Γ. Αθλητισμού Ι. Συναδινό - Στον Εισαγγελέα για το κολυμβητήριο Αγυιάς, τι είπε για το γήπεδο Προσφυγικών

Από την Πάτρα που βρέθηκε σήμερα

Την σταδιακή ανάπλαση του χώρου του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, την ανακατασκευή του γηπέδου των Προσφυγικών καθώς και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου η Παναχαϊκή απαλλαγμένη από τα χρέη του παρελθόντος για να μπορεί την επόμενη χρονιά να συμμετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα της β’ Εθνικής για την οποία, εξήγγειλε , από την Πάτρα ο Γ.Γ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Δήλωσε επίσης ότι έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 240.000 ευρώ με τα οποία σε πρώτη φάση θα γίνει περίφραξη της πισίνας, πλήρης ανακατασκευή των γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ και τένις που βρίσκονται εκεί. Παράλληλα θα αντικατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός και θα υπάρξει μερική περίφραξη των εγκαταστάσεων, ενώ στη συνέχεια θα αναζητηθούν χρήματα για την εξωτερική περίφραξη του συνόλου της έκτασης και τέλος να μελετηθεί τι θ’ απογίνει με την πισίνα.

Ταυτόχρονα όμως  για την «απαξίωση και εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου της Αγυιάς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατέθεσε φάκελο με στοιχεία στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Πατρών, ζητώντας να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αλλά ζημιά του Δημοσίου ύψους 120εκ. δραχμών (δηλαδή πλέον των 350.000 ευρώ).

Φάκελος στον Εισαγγελέα

Φάκελο με στοιχεία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της Αγυιάς στην Πάτρα παρέδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συνοδινός στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών Παναγιώτη Μειδάνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Συνοδινός, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στην Πάτρα, "παρέδωσα στον εισαγγελέα τον φάκελο προς διερεύνηση πιθανόν ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου και με ζημιά του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει την κινητή περιουσία του κολυμβητηρίου, ότι δηλαδή υπήρχε μέσα τον εξοπλισμό, ο οποίος έχει λεηλατηθεί". 

Αναφερόμενος στο κολυμβητήριο, ο Ιούλιος Συνοδινός είπε ότι το έργο είχε εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Πρώτα, όπως είπε, κατασκευάστηκε το κολυμβητήριο και τα ανοικτά γήπεδα, μετά τοποθετήθηκε μπαλόνι και έγινε κλειστό και στην τρίτη φάση υπήρχε μια εργολαβία του μηχανολογικού εξοπλισμού και της υποδομής.

Στο σύνολό της η εγκατάσταση είχε κοστίσει το 1980, όταν δηλαδή κατασκευάστηκε, 120 εκατομμύρια δραχμές. Σχετικά με τα όσα έχουν διαπιστωθεί, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού είπε ότι "αυτό που έπεσε στη αντίληψη μου εδώ και δύο χρόνια που κάνουμε μια πολύ προσεκτική και επισταμένη έρευνα, είναι ότι και τα τρία έργα παρελήφθησαν οριστικά από επιτροπές μηχανικών του δημοσίου και της ΓΓΑ πέντε χρόνια μετά την δημοπράτησή τους και την τελική τους κατασκευή". 

Τα έργα, σύμφωνα με τον Ιούλιο Συνοδινό, δεν πήραν ποτέ άδεια λειτουργίας, ενώ στο κολυμβητήριο είχαν γίνει διεθνείς αγώνες, συνέρρεαν χιλιάδες φίλαθλοι και αθλούνταν πολλά παιδιά. Αυτό διαπιστώθηκε, όπως πρόσθεσε ο κ. Συνοδινός, όταν έφθασε στα χέρια μας έκθεση του 2003 της επιτροπής δανειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου διαπιστώθηκαν κατασκευαστικές ατέλειες από την αρχή της κατασκευής. Ειδικότερα στην έκθεση αναφερόταν σύμφωνα με τον Ιούλιο Συνοδινό "ότι δεν υλοποιήθηκε η μελέτη κατασκευής και για αυτό η επιτροπή δεν είχε δώσει την άδεια καταλληλότητας".

Το 2009, συνέχισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, "κλιμάκιο της ΓΓΑ κάνει έλεγχο διαπιστώνει πάλι τα ίδια και δεν δίνεται άδεια καταλληλότητας". Τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι πολλά. "Πρώτον, γιατί γινόταν τόσο καθυστερημένα η οριστική παραλαβή των εργολαβιών; Δεύτερον, πως γίνονταν και διεθνείς αγώνες χωρίς να υπάρχει άδεια λειτουργίας και ποιος έβαζε την υπογραφή; Τρίτον, μετά το 2009 όταν διαπιστώθηκαν αυτά τα προβλήματα η εγκατάσταση έμεινε αφύλακτη και αφέθηκε να ρημάξει ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε το σκέπαστρο;". 

Όσον αφορά στην μελλοντική χρήση του χώρου, ο Ιούλιος Συνοδινός είπε ότι έχουν προϋπολογιστεί 240.000 ευρώ για την περίφραξη της πισίνας και την ανακατασκευή των γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Επίσης, θα αντικατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός και θα γίνει μερική περίφραξη των εγκαταστάσεων. Στην συνέχεια θα γίνει η εξωτερική περίφραξη όλης της έκτασης, ενώ όσον αφορά στην μελλοντική χρήση της πισίνας είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρουσα πρόταση του δήμου για τη δημιουργία γηπέδου μπιτς βόλεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ