Καταδίκη Εφοριακού 15 χρόνια μετά την απάτη - Εκβίαζε επιχειρηματίες

για να σβήσει πρόστιμα

Μετά 15 χρόνια κωλυσιεργίας... 10 χρόνια κάθειρξη σε επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών που εκβίαζε επιχειρηματίες για «φακελάκια» και άλλα πέντε χρόνια στην εκπαιδευτικό γυναίκα του που τον βοηθούσε να ξεπλύνει το βρόμικο χρήμα.

Για «νοοτροπία αρπακτικού» και «μαφιόζικες μεθόδους» έκανε λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, Νικόλαος Καλλίδης.

Το ζευγάρι κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Kακουργημάτων Θεσσαλονίκης για πέντε περιπτώσεις, αλλά καταδικάστηκε για τρεις, λόγω παραγραφής δύο προγενέστερων.

Το δικαστήριο, μετά τρεις μέρες διαδικασίας, επέβαλε χθες συνολική κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ στον πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, διότι εκβίαζε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητούσε «μίζες» δεκάδων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μειώσει ή να σβήσει βεβαιωμένα πρόστιμα.

Κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ενώ η σύζυγός του, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τιμωρήθηκε μόνο για το ξέπλυμα, σε κάθειρξη πέντε ετών και χρηματική ποινή άλλων 100.000 ευρώ.

Πάντως, στο ζεύγος αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και τους δόθηκε το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου, υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας 30.000 ευρώ για τον σύζυγο και 10.000 ευρώ για τη σύζυγο.

Οπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος από το 2001 έως το 2003, με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, «εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλλε σ' αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει».

Το βούλευμα αναφερόταν σε πέντε περιπτώσεις επιχειρηματιών από τους οποίους ζήτησε και πήρε συνολικά 300.542,92 ευρώ, με την «ταρίφα» κατά περίπτωση να κυμαίνεται από 20.000 έως 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον συνταξιούχο πλέον εφοριακό για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, προσδιορίζοντας το ποσό της νομιμοποίησης σε 270.000 ευρώ.

Κατά το κατηγορητήριο, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα παράνομα χρήματα αγόρασε τέσσερα ακίνητα (στο όνομα το δικό του και της συζύγου του) και Ι.Χ. αυτοκινήτα, ενώ φέρεται ότι επένδυε και στο Χρηματιστήριο.

Ο ίδιος δήλωσε διά των συνηγόρων του ότι επέστρεψε περί τα 230.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αγόρευσή του επί των ελαφρυντικών ο εισαγγελέας της έδρας Νικόλαος Καλλίδης, αναφερόμενος στον κατηγορούμενο επιθεωρητή, έκανε λόγο για «μαφιόζικες συμπεριφορές» και «νοοτροπία αρπακτικού», ενώ δεν παρέλειψε να καταλογίσει ευθύνη και στην Πολιτεία που στην προκειμένη περίπτωση καθυστέρησε 15 χρόνια να απονείμει δικαιοσύνη.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης