Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η εμμονή Μέρκελ-Σόιμπλε στη λιτότητα οδήγησε στο λαϊκισμο»

σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας

«Οι πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μίας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας» τονίζει ο Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «μία συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή. «Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία» υπογραμμίζει.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δεν διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και θα προτείνει τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για υποψήφιο του κόμματος γιατί έχει «σαφώς περισσότερες πιθανότητες» να εκλεγεί καγκελάριος.

Σκοπεύει επίσης να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης