Η Αθηνά Παρθένος που εντοπίστηκε στα Ψηλά Αλώνια αποτελεί το έκθεμα του μήνα στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας

έργο του Φειδία,

Και το 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας υλοποιεί τη δράση «Το έκθεμα του μήνα» δίνοντας τη δυνατότητα να δει από κοντά το φιλότεχνο κοινό, εκθέματα τόσο από τη μόνιμη έκθεσή του όσο και αρχαιοτήτων που βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου.

Για τον μήνα Ιανουάριο που διανύουμε έχει επιλεχθεί να παρουσιαστεί το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου που βρίσκεται στην αίθουσα του Δημόσιου Βίου στο τμήμα της θρησκείας. Το συγκεκριμένο άγαλμα που εντοπίστηκε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, αποτελεί αντίγραφο των Ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μ.Χ) του πρωτότυπου χρυσελεφάντινου αγάλματος του Φειδία που είχε τοποθετηθεί στον Παρθενώνα το 238 π.Χ.

Το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, έργο του Φειδία, αποτελεί ένα ιδιαίτερο εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής τέχνης, «σύμβολο» από τη χρυσή εποχή του Περικλή. Με αφορμή το ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, θα επιχειρηθεί ένα «ταξίδι» στις περιπέτειες του αγάλματος, από τη στιγμή που εγκατέλειψε το εργαστήρι του δημιουργού και ξεκίνησε την… περιπλάνησή του στον εφήμερο κόσμο των ανθρώπων.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχει παρουσίαση του εκθέματος, μόνο κατόπιν συνεννόησης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 11, από τη Δρ. Κων/να Χαβέλλα στο τηλ. 2613.616113.

πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ