Ποιός είναι ο 42χρονος νέος Πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας; Επικοινωνιακός, ενωτικός και εργασιομανής- Ο Βασίλης Αϊβαλής που κατάφερε τη μέγιστη συναίνεση παρατάξεων, μιλάει στο tempo24.gr

φαίνεται να είναι γεννημένος για να συνθέτει

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άκρως επικοινωνιακό, ζεστό, ευθύ  και ειλικιρινή άνθρωπο με τον οποίο γίνεσαι φίλος τα πρώτα πέντε λεπτά. Όταν τον πρωτοσυναντάς, σκέφτεσαι πόσο δίκιο είχαν. Ο 42χρονος Βασίλης Αϊβαλής ο άνθρωπος που παρέλαβε το τιμόνι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους για το επάγγελμα του μηχανικού και την επιβίωσή του,  σε ένα περιβάλλον που θα περιέγραφε κανείς ως εξοντωτικό, φαίνεται να είναι γεννημένος για να συνθέτει.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το νέο προεδρείο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, στηρίχθηκε από συνολικά έξι παρατάξεις, κάτι πρωτοφανές για το βίο του φορέα, ενώ ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 37 ψήφους των μελών της αντιπροσωπείας, αριθμός που δείχνει το εύρος της αποδοχής, αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης καθώς είθισται η ισχύς να ανιχνεύεται εν τη ενώσει.

Ο Βασίλης Αϊβαλής, γεννήθηκε στις 20 Οκτώβρη του 1975 στην Πάτρα, αλλά πέρασε τα παιδικά  του χρόνια στη Σπάρτη,  λόγω του εκεί διορισμού του πατέρα του, εργαζόμενου στη ΔΕΗ. Επέστρεψε στην Πάτρα  στα χρόνια της εφηβείας  και κάθισε στα θρανία  του 2ου Γυμνασίου, για να ακολουθήσουν οι σπουδές του ως Μηχανολόγου Μηχανικού στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Είναι παντρεμένος με την Γιώτα η οποία είναι εκπαιδευτικός και έχουν δύο παιδιά, τον Νίκο και την Κατερίνα.

Είναι εργασιομανής και δουλεύει ατελείωτες ώρες μέσα στη μέρα.

Αγαπημένα σημεία του στην Πάτρα είναι το λιμάνι και η πλατεία στα Ψηλά Αλώνια. «Είμαι Πατρινολάτρης, μέγιστος τοπικιστής» μου λέει και μου εξηγεί ότι η οικογένειά του έχει ρίζες από πολύ παλιά στην πόλη και άδεια οικοδομής από  το 1850, όταν έπαιρναν άδειες μόνο οι βέρα Πατρινοί.

Ο Βασίλης Αϊβαλής εργάζεται ως αναπληρωτής διευθυντής της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την ‘Ηπειρο και τα Ιόνια νησιά, (η οποία διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις),  θέση που ανέλαβε το 2012, αφού για οκτώ χρόνια υπήρξε στέλεχος της Διαχειριστικής και έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ είναι και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Διαχείριση Εργων στο ΕΑΠ (μέσα του έχει το μικρόβιο της αναζήτησης).

Από το 2013 ήταν γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου / Τμήματος Δυτικής Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

«Κατ αρχήν ξεκίνησα να μπλέκω με τον Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Όλοι μου οι γνωστοί ασχολούνταν εκεί. Υποψηφιότητα έθεσα για πρώτη φορά  με τους  Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους το 2009. Εκλέχθηκα πρώτος σε ψήφους, αλλά πήγα μέλος σεβόμενος τους παλαιότερους και την εμπειρία τους.  Μετά απο το 2011 έως τον Μάιο του 2012, υπήρξα αντιπρόεδρος του συλλόγου και από τον Ιούνιο έως και την παραίτησή μου,  διετέλεσα Πρόεδρος. Από το 2014 έως το 2016, ήμουν Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας».

Όταν ανακοινώθηκαν  εκλογές για το ΤΕΕ, ο   Θανάσης Γιανναδάκης  ανακοίνωσε ότι δεν ήθελε να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Τότε επελέγη  από την παράταξη με ευρεία αποδοχή, ο Βασίλης Αϊβαλής.

Ο Βασίλης,  δεν είχε μπλέξει με κομματικούς μηχανισμούς, δεν ήταν αυτό που λέμε «παιδί του κομματικού σωλήνα», ενώ παράλληλα είχε επαφή με την κοινωνία λόγω της δουλειάς και της δράσης του.  Κάπως έτσι ανέλαβε  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας Μηχανικών, την οποία ανανέωσε με μια σειρά νέων ανθρώπων «ανοίγοντας» το ψηφοδέλτιο πέρα από τους παλιούς κομματικούς, δημιουργώντας με αυτή τη διεύρυνση ένα κλίμα ανανέωσης και αισιοδοξίας.

Η χημεία λειτούργησε και πλέον ο Βασίλης Αϊβαλής, ανηψιός του γνωστού  μηχανικού Δημήτρη Αϊβαλή (ξάδελφος του πατέτρα του), είναι ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ, με υπερενισχυμένη στήριξη για να κάνει τα σχέδιά του πραγματικότητα, μέσα από την οδό της συνεργασίας και της συναίνεσης.

«Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, κακά τα ψέματα. Όταν μια χώρα στηρίζεται στην οικοδομή και σήμερα οικοδομή δεν υπάρχει, γίνεται αντιληπτό ότι όλος ο τεχνικός κόσμος πεινάει.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι  η ανεργία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη δυτική ελλάδα τεράστιο κύμα επιστημονικής  μετανάστευσης των μηχανικών προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν σε άλλες χώρες. Δεν είναι ούτε πενήντα ούτε εκατό, αυτοί οι μηχανικοί που έφυγαν από τη δυτική Ελλάδα. Είναι πάρα πολλοί.  Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να διακόψουμε αυτή την αιμορραγία. Θα προσπαθήσω να  εκμεταλλευτώ το πανεπιστήμιο, τη θεση μας ως  του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα  και την δική μου σχέση την προσωπική με τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδίως τους νέους  επαγγελματίες, για να ανοίξουμε δρόμους δραστηριοποίησης των μηχανικών  με νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουμε την παραμονή των συναδέλφων στη χώρα» λέει ο Βασίλης Αίβαλής.

«Ο επόμενος στόχος είναι  να παλέψουμε για την απλούστευση των διαδικασιών. Δεν είναι δυνατόν ένας μηχανικός να πηγαίνει δέκα φορές πέρα- δώθε για να βγάλει μια άδεια. Η καθημερινότητα του μηχανικού πρέπει  να βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα μεγάλα θέματα της πόλης, τα κυρίαρχα που θα παλέψουμε  είναι το φυσικό αέριο και το θέμα του  σιδηροδρόμου και του  παραλιακού μετώπου.  Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι άμεσα συνυφασμένη με το σιδηρόδρομο και έχει να κάνει και με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.  Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο ώστε όταν ο άλλος έρχεται με το πλοίο, να του αρέσει να μείνει έστω για λίγο στην πόλη. Και βεβαίως πρέπει η πόλη να αρέσει στους ίδιους τους Πατρινούς».

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες με τους άλλους φορείς, ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ, απαντά «κανένα πρόβλημα, έχω μάθει περισσότερο να δίνω παρά να παίρνω» και ετοιμάζεται για συμμαχίες υπέρ της πόλης.