Δημήτρης Βίτσας: Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας στις προκλήσεις της Τουρκίας

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9Fm» του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση θα σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα 28 νησιά, ανέφερε ο κ. Βίτσας, σχολιάζοντας δηκτικά πως «όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενευη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος».

Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή. Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε ότι έγινε ένα καλό βήμα. «Δεν συμμερίστηκα την άποψη ότι με την πρώτη συνάντηση θα λυθούν όλα» τόνισε και επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι διεθνές και ευρωπαϊκό εστιάζοντας στις εγγυήσεις και στα κατοχικά στρατεύματα. «Η Γερμανία δεν θα ήταν όπως τη γνωρίζουμε σήμερα εάν δεν είχε γίνει η συμφωνία του '90 και δεν είχαν απομακρυνθεί όλα τα στρατεύματα που υπήρχαν στη δυτική Γερμανία» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε είπε ότι διάβασε όλη τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, για να σχολιάσει ότι ενώ διεξάγεται μια συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, η Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο έχει κάνει όλα όσα έχει συμφωνήσει και απομένει και από την άλλη πλευρά να πράξει. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να μην ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ