Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για το Κυπριακό: Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και όχι κάποιο μπάλωμα»

«Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές που επί 20 μήνες μπόρεσαν να παραμείνουν προσηλωμένοι σε έναν διάλογο που θα επιτρέψει στην Κύπρο να επανενωθεί. Μόνο χάρη στη δική τους δουλειά, φθάσαμε σε αυτή την ιστορική Διάσκεψη, πρώτη φορά έκατσαν στο τραπέζι όλες οι πλευρές. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, πραγματικά μία ανταλλαγή απόψεων και μπορώ να πω πως είναι σημαντική η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Διάσκεψη της Γενεύης.

«Να φθάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των διακανονισμών ώστε ταυτόχρονα να βρούμε τις εγγυήσεις για το θέμα της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων. Υπάρχει μία εργασία εν εξελίξει, συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν αναμένουμε θαύματα, δεν θέλουμε μπαλώματα αλλά μία βιώσιμη λύση και για τις δύο πλευρές. Θα ήθελα να δηλώσω πως ο ΟΗΕ ο ρόλος του είναι να στηρίξουμε όλα τα μέλη, δεν έχουμε καμία ατζέντα αλλά να συμφιλιώσουμε όλα τα μέρη. Αυτοί που αξίζουν τα Όσκαρ είναι αυτοί που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εμείς δουλεύουμε σκληρά ώστε να έχουμε μία συμφωνία και τώρα πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να φθάσουμε σύντομα στη λύση του Κυπριακού. Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτιέρες.

Tα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τίθενται στο επίκεντρο της πολυμερούς διάσκεψης που είναι σε εξέλιξη για το Κυπριακό, στη Γενεύη.

Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «η Ε.Ε. συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Διαβάστε επίσης