Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας για την επέτειο δολοφονίας του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα

καλει στην αυριανη συγκέντρωση

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας σε ανακοινωσή της σημειώνει:

Ήταν 8 Γενάρη του 1991, όταν ο αγωνιστής της Αριστεράς, μέλος του ΕΑΜ και καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από το λοστό του φασίστα ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αντιδραστικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ήταν εκείνα τα χρόνια που οι ομάδες κρούσης της Νέας Δημοκρατίας, οι Κένταυροι και οι Rangers, είχαν αναλάβει να καταστέλλουν το κίνημα και να οργανώνουν μαζικές δολοφονικές επιθέσεις.

Η δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα, όχι μόνο δεν καταδικάστηκε από την Νέα Δημοκρατία αλλά αντιθέτως στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης με την συνεργασία θεσμικών παραγόντων, παρακράτους και αστυνομίας.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα ήταν τρεις δικηγόροι, όλοι τους ανεξαιρέτως προερχόμενοι από τον χώρο της ΝΔ. Λίγα χρόνια αργότερα μάλιστα  η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας διοργάνωσε και εκδήλωση τιμής στον ''αγώνιστη'', όπως τον αποκαλούσε, Γιάννη Καλαμπόκα, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη.

Υπηρετούμε τη ιστορική μνήμη κόντρα σε αυτούς που προσπαθούν να μας κρατήσουν στο σκοτάδι. Η ΟΝΝΕΔ ουδέποτε καταδίκασε τον δολοφόνο Καλαμπόκα αλλά και το ακροδεξιό της παρελθόν. Αντίθετα σήμερα απευθύνεται υποκριτικά στη νεολαία επικαλούμενη την ανύπαρκτη δημοκρατική της παράδοση. Τον ρόλο άλλωστε των ομάδων κρούσης της εποχής εκείνης έχουν αναλάβει σήμερα επαγγελματίες ''προστάτες'' νυχτερινών μαγαζιών.

Σήμερα, ανήμερα της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, τιμούμε τη μνήμη του και γυρνάμε την πλάτη στην ιστορική λήθη.

Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι ζωντανός όσο αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση απέναντι στους σημερινούς πολιτικούς απόγονους Κενταύρων. Είναι ζωντανός όσο διεκδικούμε δημοκρατία ,ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στην νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα της οποίας διαχρονικός εκφραστής παραμένει η Νέα Δημοκρατία. Είναι ζωντανός και μας διδάσκει ακόμα, ότι δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο από όσα ονειρευτήκαμε ,τίποτα λιγότερο από όσα υπερασπίστηκε με τίμημα τη ζωή του.

Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι ο άνθρωπος, ο δάσκαλος και ο σύντροφος μας. Είναι το φως μας απέναντι στο σκοτάδι τους.

Όλοι αύριο στην συγκέντρωση μνήμης στις 6 μ.μ στο σχολικό συγρότημα «Τεμπονέρα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ