Λεφτά για πέταμα;

του ηρακλη ρουπα

Η «Εθνική Πανγαία» φαίνεται πως αγόρασε δύο παλαιά κτίρια της Πάτρας.

Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο «Μωρέας» στην Ηρώων Πολυτεχνείου αλλά και την παλιά «Αρένα». Το τίμημα 3,7 εκ. ευρώ. Στόχος η διαμόρφωσή τους ως χώρος ξενοδοχείου το ένα αλλά και χώρο ενοικίασης διαμερισμάτων σε φοιτητές το δεύτερο.

Εκ πρώτης όψεως κινήσεις αγοράς δύο ακινήτων στα χαμηλά της αγοράς. Όμως, γεννούνται ερωτηματικά και προβληματισμός ως προς την συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Σε πρώτη προσέγγιση η αποτίμηση των ακινήτων –άρα το τίμημα που πλήρωσε η «Πανγαία» μάλλον ως υπερβολική θα μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς πρόκειται για παλαιά κτίρια τα οποία αν δεν υπάρχει ανάγκη να γκρεμισθούν και να κτισθούν εκ νέου, σίγουρα θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια για την διαμόρφωσή τους.

Άραγε ποιο είναι το business plan και με τη ορίζοντα απόσβεσης. Σε μία δεύτερη προσέγγιση θα πρέπει να γίνει συνολική αξιολόγηση της θυγατρικής της Εθνικής, καθώς την ίδια στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει αρχίσει το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, μία θυγατρική της τράπεζας βρίσκει 3,7 εκατομμύρια για επενδυτικές πρωτοβουλίες μονόπλευρης προσέγγισης.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις και προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαν να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά. Για παράδειγμα το ποσό αυτό θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα μικρό αναπτυξιακό ταμείο –τοπικού βεληνεκούς- προκειμένου για την στήριξη από 30 έως 50 τοπικών επιχειρήσεων που έχουν αναπτυξιακή και εξαγωγική πορεία. Επιπρόσθετα θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν την πρώτη μαγιά για ένα περιφερειακό αναπτυξιακό fund για την ενίσχυση από πλευράς της Εθνικής της περιφερειακής καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Λάθος η στόχευση της αγορά από την Εθνική.

Διαμορφώνει δε ένα πεδίο προβληματισμού το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν βοηθάει το κλίμα, ούτε βέβαια την εν γένει εξυγίανση της εικόνας του τραπεζικού κλάδου.

 

Διαβάστε επίσης